Προετοιμάζει το κλίμα της σαββατιάτικης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ η σημερινή διαφωνία 7 μελών της Πολιτικής Γραμματείας -επί της εισήγησης της γραμματέως Ράνιας Σβίγκου και του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση έγινε σε ένα κλίμα εποικοδομητικό, όμως η κριτική ήταν σφοδρή από τα μέλη του οργάνου για αρκετά θέματα, όπως για το αποτέλεσμα των εκλογών, για τη μη συνεδρίαση των οργάνων, για το σχέδιο συμμαχιών στο προοδευτικό χώρο κλπ. Εκείνοι που απέρριψαν την εισήγηση είναι: Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Ζωή Καρκούλια, Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιαννης Ραγκούσης, Ελένη Συμεωνίδου.

Διαφωνίες μπορεί να εκφράστηκαν, ωστόσο δεν κατατέθηκε κάποια πρόταση, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα αντιπαραθετικό κείμενο ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής. Η γραμματέας κάλεσε όσους διαφωνούν να καταθέσουν παρατηρήσεις και τροπολογίες, ώστε να ενσωματωθούν στην Κεντρική Επιτροπή.

Κασσελάκης: Παραγωγική η συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας

Από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης χαρακτήρισε ως παραγωγική τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οποία διεξήχθη σε ήπιους τόνους και εποικοδομητικό κλίμα, διαψεύδοντας τα περί «ρήξεων» και άλλων «πολεμικών» χαρακτηριστικών που είχαν καλλιεργηθεί το τελευταίο διάστημα.

«Θα πάμε ενωτικά σε όλα τα θέματα γιατί η κοινωνία αγκομαχά και θέλουμε να πείσουμε την κοινωνία. Μπορούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, χρειάζεται ομόνοια, προγραμματικές προτάσεις και ενότητα, είμαι στη διάθεσή σας για να μπορέσουμε να βελτιωθούμε και να γίνουμε καλύτεροι», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο οποίος εμφανίστηκε ενωτικός από την αρχή μέχρι το τέλος της συνεδρίασης.

Η διαμαρτυρία των «87»

Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη είχαν υπογράψει και το κείμενο διαμαρτυρίας των 87 βουλευτών και στελεχών που εστάλη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα. Στο επίκεντρο των αιχμών των 87 στελεχών και βουλευτών είναι το κλείσιμο της Αυγής, όπως και η κριτική για αδράνεια των οργάνων. Τα στελέχη και οι βουλευτές το κείμενο τους μιλούσαν για διαιρετικές τακτικές, απολύσεις και στοχοποιήσεις στελεχών, επειδή διατυπώνουν την άποψή τους, είναι μακριά από την κουλτούρα διαλόγου ενός δημοκρατικού κόμματος.

Να σημειωθεί ότι βάσει του σχεδιασμού η πορεία προς το συνέδριο έχει ως εξής:

• Η Κεντρική Επιτροπή ορίζει Επιτροπή για τις Καταστατικές Αλλαγές για το συνέδριο του Οκτωβρίου.

• Στη συνέχεια η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει αρχές Σεπτέμβρη για να εγκρίνει το σχέδιο των καταστατικών αλλαγών και να ορίσει Επιτροπή απόφασης και ΚΟΕΣ, καθώς και το χρονοδιάγραμμα για τον προσυνεδριακό διάλογο, την εκλογή συνέδρων και την ημερομηνία συνεδρίου.

• Τέλος, η εκλογή νέων οργάνων θα λάβει χώρα αμέσως μετά το Συνέδριο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης έξω από τα γραφεία του κόμματος.

Γιατί διαφώνησαν οι «7»

Η κριτική των επτά και οι διαφωνίες, στη σημερινή συνεδρίαση, είχαν ως βάση το κείμενο που είχε αποσταλεί τις προηγούμενες ημέρες από τα 87 μέλη και βουλευτές του κόμματος. Να σημειωθεί ότι από την Πολιτική Γραμματεία απουσίαζε ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Επί της πρότασης, της γραμματέως Ράνιας Σβίγκου και του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, διαφωνία όσων τοποθετήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκε ως προς το συμπέρασμα για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Εκτιμάται από τα στελέχη ότι δεν πήγε καλά το κόμμα, θεωρώντας ότι δεν μπορούν να συμφωνούν με μία εισήγηση η οποία είχε λάθος διαπίστωση και χωρίς αναζήτηση αιτιών και ευθυνών. Επίσης θεωρούν ότι δεν συνεδρίασαν τα συλλογικά όργανα και επομένως η διαφωνία είναι ριζική διαφωνία.

Ως προς την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου υπήρξε διαφωνία, θεωρώντας ότι το κείμενο -το οποίο εισηγήθηκε σήμερα η γραμματέας και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- είναι εσωστρεφές.

Η πρόταση για την ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης

Σύμφωνα με την εισήγηση της γραμματέως Ράνιας Σβίγκου και του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη ο επόμενος, μεγάλος σταθμός για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποτελεί το Καταστατικό Συνέδριο του Οκτωβρίου, ώστε το Κόμμα να ανταποκριθεί καλύτερα στις νέες κοινωνικές συνθήκες, ενώ θα ακολουθήσει η εκλογή νέων οργάνων.

Σύμφωνα το κείμενο, είναι ένα συνέδριο βασισμένο στη συλλογικότητα, τη δημοκρατική ανταλλαγή απόψεων, την κοινή έγνοια για την ανασυγκρότηση και την ανασύνταξη των δυνάμεών μας, και όχι σε άλλη μια περίοδο εσωστρέφειας. Ο στόχος ισχυροποίησης και ανασυγκρότησης του κόμματός μας, όπως τον συναποφασίσαμε με τη διακήρυξή μας το 2019 και τον επαναβεβαιώσαμε στο συνέδριο του 2022, παραμένει σε ισχύ. Ανοίγουμε το κόμμα στην κοινωνία και, ειδικά, στους ανθρώπους που έρχονται να συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια με ιδέες και όρεξη για δουλειά, προχωρούμε τον μετασχηματισμό και βελτιώνουμε τις λειτουργίες  μας, με αυτοκριτική. Οικοδομούμε  το πιο δημοκρατικό, συμμετοχικό, αξιοκρατικό, σύγχρονο, διάφανο, ανεξάρτητο οικονομικά κόμμα. Ένα κόμμα με αυτοπεποίθηση, με αξίες και πολιτικές που συσπειρώνουν τον κόσμο από τη σύγχρονη αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο.

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ ηγέτιδα δύναμη για τη δημιουργία μιας προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας

Γίνεται λόγος για ένα κόμμα με δημοκρατικές συμμετοχικές διαδικασίες, με παρουσία και οργανωτικό ιστό σε όλη την Ελλάδα, με περιφερειακή οργάνωση και ψηφιακές λειτουργίες, με αξιοποίηση όλων των στελεχών του. Ένα κόμμα με ξεκάθαρο και σύγχρονο κυβερνητικό πρόγραμμα, μέσα από το οποίο κάθε πολίτης, από όποια περιφέρεια και αν είναι ή σε όποιο κλάδο και αν απασχολείται/δραστηριοποιείται, θα βλέπει τη δυνατότητα πραγματοποίησης των ονείρων του και τη βελτίωση της ζωής του. Ένα κόμμα που θα έχει αξιοπιστία κυβερνησιμότητας. Ένα κόμμα που επιμένει στον στρατηγικό στόχο για σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης στα γραφεία του κόμματος

Σύμφωνα με το κείμενο, «η συζήτηση για την ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης είναι πολιτικά επίκαιρη και κοινωνικά αναγκαία. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαχρονικά έχει υπηρετήσει την ανάγκη διαλόγου, συγκλίσεων και συνεργασιών, αφενός με τη συγκρότηση και την εξέλιξή του, αφετέρου και στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και στην ψήφιση της απλής αναλογικής, που όμως βρήκε την αντίθεση των άλλων κομμάτων του προοδευτικού χώρου» και υπογραμμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες σε κοινοβουλευτικό και κοινωνικό επίπεδο.  Με πρωτοβουλίες για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, με προτάσεις νόμου και συνεργασία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, μεταξύ των κομμάτων του προοδευτικού χώρου.  Κυρίως, όμως, μέσα στην κοινωνία. Στους μαζικούς χώρους, στην αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα. Πρόκειται για μια κατεξοχήν πολιτική διαδικασία, στη βάση προγραμματικών θέσεων και κοινωνικών αναφορών, ανοιχτά, με διαφάνεια και συμμετοχή της κοινωνίας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο»

Επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι η κινητήρια και ηγέτιδα δύναμη για τη δημιουργία μιας προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο επικεφαλής του, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του μεγαλύτερου κόμματος του χώρου, οφείλει να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας συνεννόησης. Με αυτά τα δεδομένα και έχοντας το ιδεολογικό και πολιτικό οπλοστάσιο και το προγραμματικό και στελεχιακό δυναμικό για να το πετύχει, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπαίνει μπροστά σε αυτή τη διαδικασία.

ΣΥΡΙΖΑ: Η εισήγηση στην Πολιτική Γραμματεία

Σύμφωνα με την εισήγηση στην Πολιτική Γραμματεία «παρά τους κλυδωνισμούς που ακολούθησαν την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ανοίξει τις διαδικασίες διαδοχής, τη διπλή διάσπαση και την περίοδο εσωστρέφειας, ο  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διέψευσε όσους τον είχαν τελειωμένο λίγο καιρό πριν.  Οι επιθέσεις της ΝΔ, των φιλικών της μέσων, αλλά και του συνόλου, σχεδόν, των υπόλοιπων κομμάτων ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έπεσαν στο κενό. Η  εδραίωσή του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις  για μια νέα αφετηρία.   Οφείλουμε, όμως, να σημειώσουμε «ότι δεν κατάφερε να καρπωθεί τη μεγάλη φθορά της ΝΔ, παρότι συνέβαλε τα μέγιστα σε αυτήν, θέτοντας την ατζέντα σε πολλές περιπτώσεις». Σημειώνεται στο κείμενο ότι μια σειρά από  επιμέρους, ποιοτικά στοιχεία, αποτελούν τη βάση μιας αισιόδοξης προοπτικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήρθε πρώτος στις ηλικίες 17-34, στους φοιτητές, τους άνεργους, ενώ αύξησε τα ποσοστά του στις λαϊκές περιοχές των  αστικών κέντρων, μειώνοντας σημαντικά και τη διαφορά με τη ΝΔ».

Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι «η ισχυρή εκλογική αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στους αριστερούς και κεντροαριστερούς ψηφοφόρους αναδεικνύει την ισχυρή του θέση στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο» και πως πρέπει να μας προβληματίσουν ιδιαίτερα τα μειωμένα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η κατάταξή του στην 3η θέση σε εκλογικές περιφέρειες ιδίως εκεί που δεν υπάρχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, καθώς και η ανάγκη αντιμετώπισης των πολιτικών και λειτουργικών αδυναμιών που είχαν επίπτωση στο αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης με την Ολγα Γεροβασίλη (ΑΡΧΕΙΟ)

«Η μεγάλη αύξηση της αποχής οφείλει να απασχολήσει ως φαινόμενο και να κινητοποιήσει το σύνολο του πολιτικού συστήματος και, ιδιαίτερα, τον προοδευτικό χώρο.  Ευθύνες για την απαξίωση της πολιτικής και της απομάκρυνσης από τα κοινά, φέρουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.  Είναι προφανές ότι,  μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών, γεννά τη διάψευση και επωάζει την αποχή. Προφανώς, μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης έχει η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική της ΝΔ και η βαθιά αντιπολιτική και αντιδημοκρατική επικοινωνιακή τακτική του «όλοι ίδιοι είναι», ως τελευταία γραμμή άμυνας απέναντι στους αντιπάλους τους. Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως και για κάθε πραγματικά προοδευτική δύναμη, η μεγαλύτερη, και ενεργή συμμετοχή στα κοινά, αποτελεί προϋπόθεση για την πολιτική και κοινωνική αλλαγή. Καμία αλλαγή δεν γίνεται, με την κοινωνία απούσα. Για αυτό, το κόμμα μας οφείλει να αφουγκραστεί ακόμα περισσότερο, να απλώσει ακόμα πιο βαθιές ρίζες σε κάθε πτυχή της κοινωνίας, να  εμπνεύσει, και να κινητοποιήσει, με το παράδειγμά του, όλο και περισσότερους πολίτες που  έχουν γυρίσει την πλάτη κι έχουν απογοητευτεί από την πολιτική», σημειώνεται στην εισήγηση.

«Δυσάρεστη» απόφαση για την αναστολή έκδοσης του καθημερινού φύλου της «Αυγής»

Για τα οικονομικά του κόμματος, η εισήγηση αναφέροι ότι οι μόνοι πόροι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι η κρατική χρηματοδότηση, καθώς και οι συνδρομές των βουλευτών, των μελών και των φίλων του. Μετά από μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων,  σε εθνικό και εσωκομματικό επίπεδο, και με μια κρατική χρηματοδότηση μειωμένη στο ήμισυ λόγω των ποσοστών στις βουλευτικές εκλογές, σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι υποχρεωμένος, εκ των πραγμάτων, να ανατάξει τα οικονομικά του, σε συνάρτηση με τους περιορισμένους του πόρους.

«Σε αυτή την κατεύθυνση, πάρθηκε και η εξαιρετικά δύσκολη και δυσάρεστη απόφαση για την αναστολή έκδοσης του καθημερινού φύλου της «Αυγής», σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ της Αυγής που ενέκρινε το εκτελεστικό γραφείο. Τα οικονομικά προβλήματα των κομματικών μέσων είναι γνωστά από καιρό. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, η οικονομική βιωσιμότητα αποτελεί ακόμα ζητούμενο. Η κρίση που περνά η, έντυπη ιδίως, ενημέρωση  είναι παγκόσμια, και δεν αφορά μόνο τη χώρα μας. Οφείλουμε να προσαρμοστούμε στην εποχή μας, αλλά και στα οικονομικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας» και προσθέτει «η ΑΥΓΗ είναι πολύτιμη για την ιστορία της αριστεράς και του λαού μας. Γι’αυτό είναι επιβεβλημένη η κατοχύρωση και αναβάθμιση του κυριακάτικου φύλλου της, καθώς και η ενίσχυση της ψηφιακής της έκδοσης, στο πλαίσιο ενός συνολικού και  βιώσιμου σχεδίου για την αναδιάρθρωση και την οικονομική βιωσιμότητα των Μέσων, με διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ένα σχέδιο το οποίο, για να επιτύχει τους στόχους του,   θα πρέπει να εμπλέξει τα μέλη και τους φίλους μας, τους αναγνώστες και τους ακροατές».