Παρασκευή 05 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Oι Τζούντι Ντεντς και Σίαν Φίλιπς είναι οι πρώτες γυναίκες μέλη του ιστορικού Garrick Club του Λονδίνου

Oι Τζούντι Ντεντς και Σίαν Φίλιπς είναι οι πρώτες γυναίκες μέλη του ιστορικού Garrick Club του Λονδίνου

Στο Garrick μέχρι πρότινος δεν επιτρέπονταν οι γυναίκες παρά μόνο αν συνοδεύονταν από κάποιον άνδρα - Όμως τώρα το τοπίο φαίνεται να αλλάζει.

Οι ηθοποιοί Τζούντι Ντεντς, 89 ετών, και Σίαν Φίλιπς, 91 ετών, έγιναν οι πρώτες γυναίκες μέλη του ιστορικού Garrick Club του Λονδίνου, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian.

Η ένταξη τους ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης της λέσχης το βράδυ της Δευτέρας 1 Ιουλίου. Μέχρι τώρα, καμία γυναίκα δεν επιτρεπόταν να εισέλθει στο Garrick, που ιδρύθηκε το 1831, εκτός αν συνοδευόταν από έναν άνδρα.

«Το Garrick θεωρείται συχνά ως μια ακίνδυνη, καλοήθης ιδιαιτερότητα, ένα τελευταίο, μοναχικό κομμάτι μιας Αγγλίας που ξέχασε να εκσυγχρονιστεί, με τους ατελείωτους καβγάδες του για τις γυναίκες μέλη να προσφέρουν μια διασκεδαστική ματιά στην παρακμάζουσα πατριαρχική ελίτ της Βρετανίας καθώς ξεστομίζει τα τελευταία της αγκομαχητά»

Η ψηφοφορία για τη συμπερίληψη των γυναικών έγινε τον Μάιο. Το 60% των μελών της λέσχης ψήφισε υπέρ της αλλαγής ενός κανόνα που είχε επικρατήσει παρά τις πολλαπλές αντιπαραθέσεις. Σε προηγούμενη ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2023, το 51% των μελών ψήφισε υπέρ της αποδοχής των γυναικών, ενώ το 44% ψήφισε κατά, απορρίπτοντας την πρόταση: σύμφωνα με το αυστηρό σύνολο κανονισμών του Garrick, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων για να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στους κανόνες.

Φωτογραφίες: Garrick Club Gallery

«Τύπου Πούτιν»

Τον Φεβρουάριο του 2024, ο Κόλιν Μπράου, θεατρικός παραγωγός και μέλος της λέσχης για περισσότερα από 40 χρόνια, αποβλήθηκε αφού έστειλε μια σειρά μηνυμάτων σε άλλα μέλη στα οποία εξέφραζε τη διαφωνία του με την ψηφοφορία του Νοεμβρίου 2023.

Στο ηλεκτρονικό μήνυμα διατύπωσε την άποψη ότι οι γυναίκες θα πρέπει να γίνουν δεκτές «αμέσως» και παραπονέθηκε για ένα καθεστώς ηγεσίας «τύπου Πούτιν» αποκαλώντας ορισμένα μέλη του «μισογύνηδες».

«Τα πρώτα μέλη του Garrick ήταν μια εκλεπτυσμένη και κοσμοπολίτικη ομάδα που περιελάβανε 24 ομότιμους του βασιλείου καθώς και συγγραφείς, ηθοποιούς, μουσικούς και εκδότες»

Στις 18 Μαρτίου 2024, η εφημερίδα The Guardian δημοσίευσε για πρώτη φορά στην ιστορία της τον κατάλογο των μελών της λέσχης, ο οποίος περιελάμβανε δεκάδες επιφανείς δικηγόρους, διευθυντές πολιτιστικών ιδρυμάτων, πολιτικούς, λόρδους, ηθοποιούς όπως ο Μπράιαν Κοξ, ο Στίβεν Φράι, ο Χιου Μπόνεβιλ και ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, ακόμη και τον βασιλιά Κάρολο Γ’.

Η δημοσίευση του καταλόγου προκάλεσε κύμα αγανάκτησης στο Ηνωμένο Βασίλειο για τον μεγάλο αριθμό ισχυρών και επιφανών προσωπικοτήτων που ανήκουν σε μια λέσχη που εξακολουθεί να αποκλείει τις γυναίκες.

Φωτογραφίες: Garrick Club Gallery

Η πολύπλοκη διαδικασία

«Η θέση της λέσχης για τις γυναίκες δεν φαίνεται να την έχει κάνει λιγότερο ελκυστική για μια σειρά από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, του Whitehall, των τεχνών και της δικαιοσύνης», έγραψε η δημοσιογράφος του Guardian, Αμέλια Τζέντλεμαν, τον Μάρτιο του 2024.

«Ο Σάιμον Κέις, ο επικεφαλής της δημόσιας διοίκησης, έγινε μέλος του Garrick το 2019, την ίδια χρονιά που έγινε μέλος και ο Όλιβερ Ντάουντεν, ο αναπληρωτής του πρωθυπουργού. Ο Ρίτσαρντ Μουρ, ο επικεφαλής της MI6, έγινε μέλος το 2016».

»Το Garrick θεωρείται συχνά ως μια ακίνδυνη, καλοήθης ιδιαιτερότητα, ένα τελευταίο, μοναχικό κομμάτι μιας Αγγλίας που ξέχασε να εκσυγχρονιστεί, με τους ατελείωτους καβγάδες του για τις γυναίκες μέλη να προσφέρουν μια διασκεδαστική ματιά στην παρακμάζουσα πατριαρχική ελίτ της Βρετανίας καθώς ξεστομίζει τα τελευταία της αγκομαχητά», σημειώνει η Τζέντλεμαν.

Φωτογραφίες: Garrick Club Gallery

Η Τζούντι Ντεντς και η Σιάν Φίλιπς δεν ήταν οι μόνες γυναίκες υποψήφιες για να ενταχθούν στο κλαμπ. Από τον Μάιο που ψηφίστηκε ο νέος κανόνας, αρκετές γυναίκες σε ηγετικές θέσεις στη βρετανική κοινωνία προτάθηκαν ως πιθανά μέλη. Εξέχουσα θέση μεταξύ αυτών είχαν η καθηγήτρια του Κέιμπριτζ και δημοφιλής ιστορικός Μέρι Μπερντ, η πρώην υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Άμπερ Ραντ και η παρουσιάστρια ειδήσεων Κάθι Νιούμαν.

Ωστόσο, η πολύπλοκη διαδικασία ένταξης μπορεί να διαρκέσει από δύο έως πέντε χρόνια, γεγονός που, όπως αποκάλυψε ο Guardian, προκάλεσε ανησυχία σε αρκετά μέλη, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι η ένταξη της πρώτης γυναίκας στη λέσχη δεν θα γινόταν πράξη πριν από το 2026.

Για να συμπεριλάβει τις δύο ηθοποιούς, το Garrick αφαίρεσε ένα παλιό άρθρο από τον αυστηρό κανονισμό του, το οποίο ορίζει ότι «η γενική επιτροπή μπορεί, κατά τη διακριτική της ευχέρεια, να εκλέγει τέσσερα μέλη κάθε χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη την εξέχουσα θέση ή τη δημόσια καταξίωσή τους».

Αυτό σημαίνει ότι, μέχρι το τέλος του έτους, το ρόστερ των 1.500 μελών της λέσχης θα μπορούσε να περιλαμβάνει τέσσερις γυναίκες.

Είσαι βαρετός; Αποκλείεσαι

Το Garrick Club, που βρίσκεται στην καρδιά του West End, όπου βρίσκουμε τα περισσότερα από τα πιο φημισμένα θέατρα της πόλης, δημιουργήθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από μια ομάδα «κυρίων της λογοτεχνίας» υπό την αιγίδα του αδελφού του βασιλιά Γουλιέλμου Δ’, πρίγκιπα Αύγουστου Φρειδερίκου, δούκα του Σάσεξ, με σκοπό να γίνει ένα μέρος όπου «ηθοποιοί και άνθρωποι με φινέτσα και μόρφωση θα μπορούσαν να συναντηθούν επί ίσοις όροις».

Ηθοποιοί, θεατρικοί συγγραφείς και θεατρικοί σκηνοθέτες άρχισαν να συναντώνται και να ανταλλάσσουν απόψεις για θέματα τέχνης και πολιτισμού.

«Η Λέσχη πήρε το όνομά της από τον μεγάλο ηθοποιό και θεατρικό συγγραφέα του 18ου αιώνα Ντέιβιντ Γκάρικ. Γοητευμένοι από τον συνδυασμό των παραδόσεων της πνευματικής κοινωνίας του 18ου αιώνα με τα πλεονεκτήματα μιας καλά οργανωμένης λέσχης φαγητού και κοινωνικών συναναστροφών, τα πρώτα μέλη του Garrick ήταν μια εκλεπτυσμένη και κοσμοπολίτικη ομάδα που περιελάβανε 24 ομότιμους του βασιλείου καθώς και συγγραφείς, ηθοποιούς, μουσικούς και εκδότες», όπως εξηγούν στον ιστότοπό τους.

Φωτογραφίες: Garrick Club Gallery

Όλοι οι νέοι υποψήφιοι πρέπει να προτείνονται από ένα υφιστάμενο μέλος για εκλογή με μυστική ψηφοφορία. Ένα από τα αξιώματα της λέσχης είναι να αποφεύγονται οι βαρετοί χαρακτήρες: «Θα ήταν προτιμότερο να αποκλειστούν 10 μη άξιοι λόγου άνδρες παρά να γίνει δεκτός ένας φοβερά βαρετός».

Η συνδρομή κοστίζει 1.600 λίρες ετησίως. Στο εσωτερικό του, το κτίριο χωρίζεται σε αίθουσες μπιλιάρδου, αίθουσες ανάγνωσης, ιδιωτικές και κοινόχρηστες τραπεζαρίες και ένα μπαρ, όπου σερβίρονται αλκοολούχα ποτά μεταξύ 7 π.μ. και 1 π.μ., αλλά από τις 7 π.μ. έως τις 10 π.μ. μόνο σε συνδυασμό με φαγητό, σύμφωνα με το καταστατικό.

*Με πληροφορίες από: El Pais & Guardian

Sports in

Σέκουλιτς: «Η Ελλάδα έχει φοβερή ομάδα»

Την Ελλάδα ως φαβορί έχρισε ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της Σλοβενίας, Αλεξάντερ Σέκουλιτς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Ιουλίου 2024