Άμπου Ντάμπι: Ξεμένει από χώρους γραφείων
Το Άμπου Ντάμπι προσελκύει όλο και περισσότερες εταιρείες και επιχειρηματίες
Η προσπάθεια του Άμπου Ντάμπι να καταστεί παγκόσμιος πόλος έλξης του διεθνούς κεφαλαίου δημιουργεί έλλειψη χώρων γραφείων στο πλούσιο σε πετρέλαιο εμιράτο.
Οι τέσσερις κομψοί πύργοι στην οικονομική ζώνη Abu Dhabi Global Market (ADGM) του Άμπου Ντάμπι, η οποία εδώ και καιρό βρίσκεται στο νησί Al Maryah, είναι σχεδόν γεμάτοι. Η κυβέρνηση εργάζεται τώρα για την επέκταση της δικαιοδοσίας της ελεύθερης ζώνης στο γειτονικό νησί Al Reem σε μια κίνηση που θα της δώσει δεκαπλάσιο χώρο και θα την καταστήσει μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές περιοχές στον πλανήτη, που εκτείνεται σε 14,4 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα.
Η Σαντορίνη «μετακομίζει» στο Άμπου Ντάμπι – Οι τιμές του resort που ζαλίζουν
Για τον λόγο αυτό, οι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τους νυν ενοικιαστές του νησιού Al Reem να αποκτήσουν άδεια ADGM ή να εγκαταλείψουν τα γραφεία τους μέχρι το τέλος του έτους. Περίπου το ένα τέταρτο αυτών των ενοικιαστών πιθανότατα θα χρειαστεί να μετακομίσουν, σύμφωνα με τον κολοσσό εμπορικών ακινήτων Cushman & Wakefield Core.
Όσοι αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον κόμβο θα εισέλθουν σε μια αγορά εμπορικών ακινήτων που έχει μεταμορφωθεί από την ευρύτερη μετατόπιση του πλούτου στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Το Άμπου Ντάμπι στην φρενίτιδα ακινήτων
Αυτή η φρενίτιδα ακινήτων φέρνει το Άμπου Ντάμπι σε αντίθεση με άλλες μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, όπου τα ποσοστά κενών θέσεων γραφείου παραμένουν υψηλά καθώς πολλοί πλέον δουλεύουν εξ αποστάσεως μετά την πανδημία. Για παράδειγμα, τα ποσοστά κενών θέσεων υπερδιπλασιάζονται στο 16%, ένα επίπεδο που η πόλη δεν έχει δει από τη δεκαετία του 1990.
Ακόμη και στο Ντουμπάι, τον επιχειρηματικό κόμβο της Μέσης Ανατολής, τα μέσα ποσοστά πληρότητας ήταν 91,3% το πρώτο τρίμηνο.
Η έλλειψη χώρων γραφείων δημιουργεί πονοκεφάλους στους διαχειριστές ακινήτων σε μεγάλες, πολυεθνικές εταιρείες. Συνήθως, αυτά τα στελέχη έχουν μήνες να αξιολογήσουν τις μακροχρόνιες μισθώσεις. Στο Άμπου Ντάμπι, ορισμένες εταιρείες έπρεπε να λάβουν τέτοιες αποφάσεις μέσα σε μια εβδομάδα. Η περιορισμένη διαθεσιμότητα χώρων γραφείων προς μίσθωση έχει ωθήσει κάποιες εταιρείες να σκέφτονται να χτίσουν δικά τους κτίρια στο εμιράτο.
Τεράστιος πόλος έλξης
Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία του Άμπου Ντάμπι είναι τεράστιος πόλος έλξης για τους διαχειριστές hedge funds, το αφορολόγητο εισόδημα του εμιράτου, ο ηλιόλουστος καιρός και η ζώνη ώρας που επιτρέπει στους εργαζόμενους να κάνουν συναλλαγές σε ασιατικές, ευρωπαϊκές και αμερικανικές ώρες βοηθούν επίσης την πόλη να προσελκύσει εταιρείες από Λονδίνο, Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρη.
Οι αξιωματούχοι έχουν επίσης ενορχηστρώσει ένα πακέτο προνομίων, από το να βοηθήσουν τους εμπόρους να βάζουν τα παιδιά τους σε σχολεία μέχρι να τους βοηθήσουν να εξασφαλίσουν συνδρομές σε συλλόγους της χώρας, ανέφερε το Bloomberg News τον Μάρτιο.
Δύο από τα μεγαλύτερα hedge funds του Λονδίνου – το Marshall Wace και το Capula Investment Management – πραγματοποίησαν συνομιλίες για πιθανή επέκταση των δραστηριοτήτων στο εμιράτο. Θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε μεγαθήρια όπως η Brevan Howard Asset Management, η οποία έχει κάνει το εμιράτο τον μεγαλύτερο εμπορικό κόμβο του, καθώς και σε εταιρείες που δημιουργούν στην πόλη μεγιστάνες όπως ο Τσέχος Ράντοβαν Βιτέκ και ο Αιγύπτιος Νασέφ Σαγουίρις.
Αύξηση ζήτησης προκαλεί αύξηση ενοικίων
Η άνοδος της ζήτησης αύξησε τα μέσα ενοίκια στους χώρους Prime, Grade A και Grade B, οι οποίοι είδαν τα ενοίκια να αυξάνονται κατά 6,6%, 3,4% και 9,7% αντίστοιχα το πρώτο τρίμηνο.
Ενώ τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κυριαρχούν στη λίστα των νεοεισερχομένων τα τελευταία δύο χρόνια, εταιρείες φαρμακευτικών προϊόντων, βιοεπιστημών, ασφάλειας και άμυνας είτε έρχονται είτε επεκτείνουν τα γραφεία τους στο Άμπου Ντάμπι.
Καθώς περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες εισέρχονται στην αγορά και αναζητούν χώρο, αλλάζουν επίσης τη δυναμική της αγοράς γραφείων που παραδοσιακά κυριαρχούνταν από κρατικές εταιρείες.
Η προσφορά κατοικιών και γραφείων της πόλης μοιράζεται μεταξύ παλαιότερων κτιρίων που δεν διαθέτουν σύγχρονες ανέσεις και νεότερων πύργων που κατασκευάστηκαν για να ταιριάζουν στις ανάγκες των παγκόσμιων εταιρειών – δημιουργώντας ουσιαστικά μια αγορά δύο επιπέδων.
Πως διαμορφώνεται η προσφορά
Η τρέχουσα συμπίεση της προσφοράς δεν είναι πιθανό να διαρκέσει πολύ. Για αρχή, η προσθήκη του νησιού Al Reem στο ADGM θα διπλασιάσει τον διαθέσιμο χώρο γραφείων στην ελεύθερη ζώνη.
Στη συνέχεια, υπάρχει η Masdar City Square, ένα σύμπλεγμα επτά εμπορικών κτιρίων σχεδιασμένων να είναι χαμηλών εκπομπών άνθρακα, το οποίο θα προσθέσει 50.000 τετραγωνικά μέτρα όταν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Ένα άλλο κτίριο, το The Link, θα προσθέσει 30.000 τετραγωνικά μέτρα χώρων γραφείων μέχρι το τέλος του 2025. Ένας πύργος στο νησί Yas θα προσθέσει 50.000 τετραγωνικά μέτρα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Στην πραγματικότητα, τα επόμενα δύο χρόνια οι προγραμματιστές πρόκειται να φέρουν τη μεγαλύτερη προσφορά χώρων γραφείων στην πόλη από το 2012, καθώς προσπαθούν να επωφεληθούν από την αυξανόμενη ζήτηση.
Πηγή: ΟΤ
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη