Παρασκευή 05 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές Βρετανία: Ώρα μηδέν για τους Εργατικούς - Πότε βγαίνουν τα exit poll και τα  αποτελέσματα

Εκλογές Βρετανία: Ώρα μηδέν για τους Εργατικούς – Πότε βγαίνουν τα exit poll και τα αποτελέσματα

Όλα δείχνουν σαρωτική αυτοδυναμία - Θα είναι τελικά τόσο άνετη η νίκη των Εργατικών στις εκλογές στη Βρετανία;

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις εκλογές στη Βρετανία. Εκατομμύρια άνθρωποι προσέρχονται από το πρωί της Πέμπτης (4/7) στις κάλπες και θα συνεχίσουν να το κάνουν ως τις 22:00 τοπική ώρα (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας).

Είναι οι πρώτες γενικές εκλογές στις οποίες οι Βρετανοί, για να ψηφίσουν πρέπει να έχουν ταυτότητα με φωτογραφία για να ψηφίσουν αυτοπροσώπως. Και είναι οι πρώτες εκλογές που γίνονται Ιούλιο μήνα, από το μακρινό 1945.

Μετά την καταμέτρηση των ψήφων, ο βασιλιάς Κάρολος ζητά από τον ηγέτη του κόμματος με τους περισσότερους βουλευτές να σχηματίσει κυβέρνηση

Περίπου 46 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα να εκλέξουν 650 βουλευτές – τα κόμματα χρειάζονται τουλάχιστον 326 έδρες για να σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Η συμμετοχή είναι ικανοποιητική, είναι στα ίδια επίπεδα με το 2019, ανέρχεται περίπου στο 67%. Αναλυτές αναφέρουν ότι αυτό δεν θα επηρεάσει ούτε αρνητικά ούτε θετικά τις δημοσκοπήσεις – μάλλον θα τις επαληθεύσει.

Η ώρα της αλήθειας και για τον Κιρ Στάρμερ, τον ηγέτη των Εργατικών

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν να γίνουν εκλογές καλοκαίρι πάνω από 100 χρόνια, γεγονός που ίσως αποτυπωθεί στις κάλπες. Επίσης, δημοσκόποι αλλά και δημοσιογραφικές έρευνες έχουν ανιχνεύσει ότι υπάρχει ένας εφησυχασμός στους πολίτες, ακριβώς επειδή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σαρωτική νίκη των Εργατικών – κάποιοι ίσως να μην πάνε καν να ψηφίσουν.

Στην περίπτωση που ο Σούνακ χάσει την έδρα του, θα πρέπει να γίνουν εκλογές άμεσα για να αναλάβει την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος κάποιος άλλος. Πολλά ηχηρά ονόματα αυτή τη στιγμή που βρίσκονται στο Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να χάσουν την έδρα τους. Θα είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός θα χάσει την έδρα του.

Τα στοιχεία που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις και οι προβλέψεις εδρών δείχνουν μια σαρωτική επέλαση των Εργατικών και άνοδο του κόμματος του Φάρατζ, ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Reform UK, που μέχρι τώρα δεν είχε καταφέρει να πάρει -με όλα τα κόμματα που έχει δημιουργήσει- ούτε μία έδρα.

Αυτή τη φορά φαίνεται ότι το κόμμα του Φάρατζ ανεβαίνει και να λαμβάνει έδρες. Ο ίδιος φαίνεται ότι θα πάρει την έδρα στην οποία κατεβαίνει και μάλιστα κάποιοι δημοσκόποι δίνουν έως και 17 έδρες για το κόμμα του.

Εκλογές Βρετανία: Πότε βγαίνουν τα exit poll και τα αποτελέσματα

Το πρώτο exit poll, που έχουν παραγγείλει από κοινού τα τηλεοπτικά δίκτυα BBC, ITV και Sky News, θα δημοσιοποιηθεί αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία.

Τα αποτελέσματα από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα φθάσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί της Παρασκευής (5/7). Μετά την καταμέτρηση των ψήφων, ο βασιλιάς Κάρολος ζητά από τον ηγέτη του κόμματος με τους περισσότερους βουλευτές να σχηματίσει κυβέρνηση.

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας δείχνει να εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη πλειοψηφία από οποιοδήποτε κόμμα στη σύγχρονη ιστορία στις αυριανές βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με μια τελική προβολή εδρών του YouGov, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη (3/7).

Η ανάλυση προβλέπει ότι οι Εργατικοί θα συγκεντρώσουν 431 έδρες, με τους Συντηρητικούς του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να αναμένεται να κερδίσουν 102. Δίνει στους Εργατικούς μια πλειοψηφία 212 εδρών.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων, 89 έδρες θεωρούνται «κορώνα-γράμματα», καθώς η διαφορά μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης θέσης υπολογίζεται σε 5 ποσοστιαίες μονάδες ή λιγότερες.

Ακόμα και στο καλύτερο σενάριο, το αποτέλεσμα για τους Συντηρητικούς είναι σημαντικά χειρότερο σε σύγκριση με το προηγούμενο χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματος το 1906, όταν συγκέντρωσε 156 έδρες, λέει το YouGov.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αναμένεται να εξασφαλίσουν 72 έδρες και το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ προβλέπεται να συγκεντρώσει 3 έδρες, σύμφωνα με την έρευνα.

Sports in

Σέκουλιτς: «Η Ελλάδα έχει φοβερή ομάδα»

Την Ελλάδα ως φαβορί έχρισε ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της Σλοβενίας, Αλεξάντερ Σέκουλιτς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Ιουλίου 2024