Πέμπτη 04 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Τζο Μπάιντεν: Το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τις εκλογές στις ΗΠΑ, ο κίνδυνος αν αναλάβει η Χάρις

Τζο Μπάιντεν: Το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τις εκλογές στις ΗΠΑ, ο κίνδυνος αν αναλάβει η Χάρις

Λίγο πριν της αμερικανικές εκλογές οι Δημοκρατικοί παλεύουν με μια σειρά από ερωτήματα εξαιτίας της υποψηφιότητας του Τζο Μπάιντεν

Με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να δέχεται πιέσεις να εγκαταλείψει την υποψηφιότητά του για δεύτερη θητεία, το κόμμα του έχει εισέλθει σε αχαρτογράφητο έδαφος, παλεύοντας με έναν μακρύ κατάλογο κινδύνων, καθώς αντιμετωπίζει την προοπτική αντικατάστασης του Τζο Μπάιντεν λιγότερο από δύο μήνες πριν από το συνέδριο του κόμματος.

Κανένας πιθανός υποψήφιος δεν έχει αποσυρθεί τόσο αργά στη διαδικασία. Αλλά κανένα κόμμα δεν έχει αντιμετωπίσει την πρόκληση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Δημοκρατικοί: έναν υποψήφιο που κατατρύχεται από αμφιβολίες σχετικά με την πνευματική του οξύτητα, την ικανότητά του να νικήσει τον αντίπαλό του, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, και την ικανότητά του να υπηρετήσει άλλα τέσσερα χρόνια ως πρόεδρος.

Όλα αυτά έχουν αφήσει τους Δημοκρατικούς να παλεύουν με κρίσιμα ερωτήματα: Είναι ευκολότερο να νικήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ με ή χωρίς τον Τζο Μπάιντεν στην κορυφή του ψηφοδελτίου; Είναι πιο ριψοκίνδυνο να πάνε με έναν νέο υποψήφιο ή να παραμείνουν με έναν πρόεδρο που φαίνεται να οδεύει προς την ήττα;

Τζο Μπάιντεν ή ένας νέος υποψήφιος…

Αρκετοί Δημοκρατικοί δήλωσαν ότι, ανεξάρτητα από τους κινδύνους, ένας νέος υποψήφιος θα μπορούσε να φέρει πολλά οφέλη για το κόμμα, ιδίως αν ο κ. Μπάιντεν έχριζε έναν διάδοχο σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί μια ομαλή μετάβαση και να ελαχιστοποιηθούν οι εσωκομματικές διαμάχες.

Ένας υποψήφιος νέας γενιάς θα μπορούσε να φέρει μια ώθηση ενέργειας στο ψηφοδέλτιο. Θα έδινε στους ψηφοφόρους που είναι δυσαρεστημένοι με τη ρεβάνς μεταξύ ενός 81χρονου προέδρου και ενός 78χρονου πρώην προέδρου, ένα πιθανό νέο μέρος για να πάνε αυτό το Νοέμβριο. Ένας νέος υποψήφιος θα επωφεληθεί σχεδόν σίγουρα από ένα κύμα προεκλογικών εισφορών, τουλάχιστον αρχικά.

“Εάν οδηγείτε το αυτοκίνητό σας κατευθείαν σε έναν γκρεμό, υπάρχουν σίγουρα κίνδυνοι να στρίψετε δεξιά ή αριστερά αντί αυτού”, δήλωσε ο Howard Wolfson, σύμβουλος των Δημοκρατικών, ο οποίος δήλωσε ότι αμφιβάλλει αν ο κ. Biden θα μπορούσε να ανακάμψει από το ντιμπέιτ και να συνεχίσει να νικά τον κ. Trump.

Αλλά άλλοι Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που συμβουλεύουν τον κ. Μπάιντεν, είπαν ότι η αλλαγή αλόγου τώρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε διχαστικές και καταστροφικές διαμάχες στο κόμμα. Θα μπορούσε να επιβαρύνει το κόμμα με έναν μη δοκιμασμένο υποψήφιο και έναν λογιστικό εφιάλτη που θα αύξανε μόνο τις προοπτικές νίκης του Τραμπ αυτό το φθινόπωρο.

Πολύ μεγάλος για υποψήφιος αλλά μπορεί να υπηρετεί ως πρόεδρος;

Ορισμένοι εκλεγμένοι αξιωματούχοι, όπως ο αντιπρόσωπος Lloyd Doggett, ο Δημοκρατικός του Τέξας, λένε ότι αν ο Μπάιντεν επιλέξει να τερματίσει την υποψηφιότητά του για επανεκλογή, ίσως θα ήταν καλύτερο για το Δημοκρατικό Κόμμα και τη χώρα αν όχι μόνο απέρριπτε το χρίσμα αλλά και αν παραιτούνταν από την προεδρία.

Η ιδέα -η οποία υπονοείται αβασάνιστα από πολλούς- να αποσυρθεί από την κούρσα, είναι ότι θα μπορούσε να υπηρετήσει το υπόλοιπο της θητείας του με τους επαίνους ενός κόμματος που θα ήταν ευγνώμων για την απόσυρσή του, και η παραμονή του στο αξίωμα δεν θα ήταν μεγάλη υπόθεση. Θα κέρδιζε τις ευχαριστίες των Δημοκρατικών, αν όχι των Αμερικανών, για μια πράξη ανιδιοτέλειας – μια αξιοπρεπή αποχώρηση.

Αλλά το να παραμείνει ένας υπηρεσιακός πρόεδρος για επτά μήνες μετά από έναν πανικό των Δημοκρατικών, αν όχι του έθνους, σχετικά με τις ικανότητές του είναι επικίνδυνο και ανυπόφορο.

Ένα κρίσιμο λοιπόν ερώτημα το οποίο προκύπτει είναι το εξής: Με ποια λογική ο Μπάιντεν, 81 ετών, με εμφανή ολίσθηση στο βάδισμα, την αγωγή και τη λεκτική του οξύτητα, είναι πολύ μεγάλος για να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος, αλλά μια χαρά να υπηρετεί ως πρόεδρος;

Ορισμένοι έχουν υποστηρίξει ότι ο Μπάιντεν μπορεί να είναι πολύ μεγάλος για να κάνει αποτελεσματική προεκλογική εκστρατεία, αλλά όχι πολύ μεγάλος για να κυβερνήσει με αυτοπεποίθηση.

Οι κίνδυνοι με την Καμάλα Χάρις

Η παραίτηση θα έκανε την Καμάλα Χάρις πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών -μια κίνηση που ενέχει τους δικούς της κινδύνους, αλλά λιγότερους από το να την αφήσει υποψήφια ενώ ο Μπάιντεν παραμένει πρόεδρος.

Η παραίτηση του Μπάιντεν θα μπορούσε, αλλά όχι σίγουρα, να προλάβει μια μάχη για το χρίσμα. Μια εν ενεργεία πρόεδρος Χάρις θα ήταν σε καλύτερη θέση να κλειδώσει τους αντιπροσώπους του Μπάιντεν και να είναι υποψήφια στο συνέδριο του Σικάγο τον επόμενο μήνα παρά σε ένα συνέδριο όπου ο Μπάιντεν θα αποδεσμεύσει τους αντιπροσώπους του ή ακόμη και θα την υποστηρίξει, ενώ θα παραμείνει πρόεδρος.

Ένας κίνδυνος από την ξαφνική ανάδειξη της Χάρις στο Οβάλ Γραφείο είναι ότι είναι απίθανο να κερδίσει την επιβεβαίωση από το Κογκρέσο ενός υποψήφιου αντιπροέδρου πριν από την ημέρα των εκλογών. Βάσει της 25ης τροπολογίας, η οποία επικυρώθηκε το 1967 σε μεγάλο βαθμό για να αποφευχθεί ό,τι συνέβη το 1964, όταν δεν υπήρχε αντιπρόεδρος για πάνω από ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Τζον Κένεντι, η Χάρις θα προτείνει έναν αντιπρόεδρο, όπως ακριβώς ο Ρίτσαρντ Νίξον επέλεξε τον τότε αντιπρόεδρο Τζέραλντ Φορντ το 1973. Ο Ρεπουμπλικανός από το Μίσιγκαν και ηγέτης της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων επιβεβαιώθηκε γρήγορα ως αντιπρόεδρος από το Κογκρέσο που ελεγχόταν από τους Δημοκρατικούς μετά την παραίτηση του αντιπροέδρου Σπίρο Άγκνιου το 1973.

Καμάλα Χάρις

Καμάλα Χάρις (Πηγή: REUTERS/Brendan McDermid)

Η Χάρις θα αντιμετώπιζε πολύ πιο δύσκολο χρόνο για να συγκεντρώσει την επιβεβαίωση για τον υποψήφιο αντιπρόεδρό της. Η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή θα έβαζε σε δοκιμασία κάθε επιλογή της Χάρις ή -όπως ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Μέρικ Γκάρλαντ- απλώς δεν θα πραγματοποιούσε ακροάσεις, πόσο μάλλον ψηφοφορία, ακόμη και αν προσέφερε μια αξιοσέβαστη επιλογή. Οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας θα μπορούσαν επίσης να εμποδίσουν την ψηφοφορία. Αυτό θα άφηνε τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον όχι δύο αλλά έναν καρδιακό παλμό μακριά από την προεδρία. Αυτή είναι μια απογοητευτική προοπτική.

Άρα… οι κυβερνήτες συσπειρώνονται πίσω από τον Τζο Μπάιντεν μετά τη συνάντηση: τον στηρίζουμε

Mία ομάδα κορυφαίων Δημοκρατικών κυβερνητών προσέφερε λόγια υποστήριξης στον Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη, καθώς αυξάνεται η πίεση προς τον πρόεδρο να αποχωρήσει από την κούρσα.

Οι κυβερνήτες, μεταξύ των οποίων ο Tim Walz της Μινεσότα, ο Wes Moore του Μέριλαντ, ο Gavin Newsom της Καλιφόρνια και η Kathy Hochul της Νέας Υόρκης, είχαν μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με τον Biden στην Ουάσιγκτον, καθώς προσπάθησε να καθησυχάσει το κόμμα του – και το κοινό – ότι είναι ικανός για τη δουλειά μετά από μια κλονισμένη εμφάνιση στο ντιμπέιτ.

Ο Μπάιντεν συναντήθηκε για περισσότερο από μία ώρα στον Λευκό Οίκο αυτοπροσώπως και εικονικά με περισσότερους από 20 κυβερνήτες του κόμματός του. Οι κυβερνήτες δήλωσαν μετά στους δημοσιογράφους ότι η συζήτηση ήταν “ειλικρινής” και είπαν ότι εξέφρασαν ανησυχίες για την εμφάνιση του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ την περασμένη εβδομάδα. Επανέλαβαν ότι η ήττα του Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο είναι η προτεραιότητα, αλλά δήλωσαν ότι εξακολουθούν να στέκονται πίσω από τον Μπάιντεν και δεν προσχώρησαν σε άλλους Δημοκρατικούς που τον προέτρεπαν να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

“Εμείς, όπως και πολλοί Αμερικανοί, ανησυχούμε”, δήλωσε ο Walz από τη Μινεσότα. “Όλοι αναζητούμε τον δρόμο για τη νίκη – όλοι οι κυβερνήτες συμφωνούν με αυτό. Ο πρόεδρος Μπάιντεν συμφωνεί με αυτό. Μας υποστήριξε μέσω του Κόβιντ … οι κυβερνήτες τον υποστηρίζουν. Συνεργαζόμαστε απλώς για να καταστήσουμε πολύ, πολύ σαφές ότι ο δρόμος προς τη νίκη τον Νοέμβριο είναι η Νο 1 προτεραιότητα και αυτή είναι η Νο 1 προτεραιότητα του Προέδρου … Η ανταπόκριση ήταν καλή. Η συζήτηση ήταν ειλικρινής”.

“Ο πρόεδρος είναι ο υποψήφιός μας. Ο πρόεδρος είναι ο ηγέτης του κόμματός μας”, πρόσθεσε ο Μουρ από το Μέριλαντ. Είπε ότι ο Μπάιντεν “ήταν πολύ ξεκάθαρο ότι είναι μέσα σε αυτό για να το κερδίσει”.

“Ήμασταν ειλικρινείς σχετικά με τα σχόλια που λαμβάνουμε … και τις ανησυχίες που ακούμε από τον κόσμο”, δήλωσε ο Moore. “Θα τον στηρίξουμε … τα αποτελέσματα που μπορέσαμε να δούμε υπό αυτή τη διοίκηση ήταν αδιαμφισβήτητα”.

Sports in

Το ελληνικό τένις γράφει ιστορία στο Παρίσι (pics)

Mαρία Σάκκαρη, Δέσποινα Παπαμιχαήλ, Στέφανος και Πέτρος Τσιτσιπάς θα πάρουν μέρος στο Ολυμπιακό τουρνουά του τένις στο Παρίσι!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 04 Ιουλίου 2024