Η Βενεζουέλα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνούν «να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις», δήλωσε ο Χόρχε Ροντρίγκες, επικεφαλής διαπραγματευτής της Βενεζουέλας και πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, σε μήνυμά του την Τετάρτη στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ κατά την επανάληψη του διαλόγου μεταξύ του Καράκας και της Ουάσινγκτον.

«Μετά την πρώτη αυτή συνάντηση, συμφωνήσαμε: 1. Για τη βούληση και των δύο κυβερνήσεων να εργαστούν από κοινού ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και να βελτιώσουν τις σχέσεις. 2. Για τη διατήρηση της επικοινωνίας με σεβασμό και εποικοδομητικό τρόπο», έγραψε ο Χόρχε Ροντρίγκες στο τέλος της «διαδικτυακής συνάντησης».

Αυτό αποτελεί απάντηση στις ΗΠΑ καθώς εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι «ελπίζει ότι η νέα φάση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και του Νικολάς Μαδούρο θα είναι «ανταγωνιστική και χωρίς αποκλεισμούς». Με αυτό τον τρόπο οι ΗΠΑ ήθελαν να θέσουν όλα τα θέματα στο τραπέζι, κάτι που απορρίφθηκε.

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε τη Δευτέρα προς έκπληξη όλων την επανάληψη του διαλόγου με την Ουάσινγκτον παρά τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του πετρελαϊκού τομέα και λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 28 Ιουλίου.

Tι αφορούσαν οι συνομιλίες του Κατάρ

Το Καράκας και η Ουάσινγκτον είχαν αρχίσει μυστικές διαπραγματεύσεις πέρυσι στο Κατάρ. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων αυτών, συμφώνησαν σε μια ανταλλαγή κρατουμένων: η Ουάσινγκτον απελευθέρωσε τον Άλεξ Σάαμπ, που κατηγορείται ως ο αχυράνθρωπος του Μαδούρο, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 28 κρατουμένων, 10 Αμερικανών και 18 Βενεζουελανών φυλακισμένων στη Βενεζουέλα.

Ως αντάλλαγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες χαλάρωσαν το εμπάργκο πετρελαίου που επέβαλαν στη χώρα από το 2019 σε μια προσπάθεια να απομακρύνουν τον πρόεδρο Μαδούρο από την εξουσία, του οποίου δεν αναγνώρισαν την επανεκλογή το 2018.

Ωστόσο στη συνέχεια η Ουάσινγκτον επέβαλε εκ νέου κυρώσεις τον Απρίλιο, όταν συγκεκριμένα καταδίκασε το ότι δεν επετράπη να θέσει υποψηφιότητα  η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, νικήτρια στις προκριματικές εκλογές της αντιπολίτευσης ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Η Βενεζουέλα είχε καταδικάσει αυτό το μέτρο και κατήγγειλε «την αξίωση των Ηνωμένων Πολιτειών να παρακολουθούν, να επιβλέπουν, να ελέγχουν και να χειραγωγούν τη βιομηχανία πετρελαίου της Βενεζουέλας μέσω της παράνομης πολιτικής της επιβολής καταναγκαστικών μέτρων και αδειών».

Ποιο είναι το πλαίσιο

Ο Μαδούρο δήλωσε τη Δευτέρα ότι επιθυμεί «διάλογο, κατανόηση, μέλλον για τις σχέσεις μας, αλλαγές υπό απόλυτη κυριαρχία και ανεξαρτησία». Η αμερικανική αντιπροσωπεία θα αποτελείται από τον Νταν Έρικσον, Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, και τον Φρανσίσκο Παλμιέρι, επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής για τη Βενεζουέλα.

Ο Χόρχε Ροντρίγκες αναφέρει στην άνω ανάρτηση πως «Προειδοποιούμε ότι θα απαντάμε πάντα με την αλήθεια. Επιμένουμε ότι ο διάλογος πρέπει να περιοριστεί σε όσα συμφωνήθηκαν στο Κατάρ και ότι, προκειμένου να συνεχιστεί η ανάκτηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και των σχέσεων μεταξύ των κυβερνήσεων, πρέπει να γίνουν σεβαστές οι αρχές της αυτοδιάθεσης, της κυριαρχίας και της αμοιβαιότητας».

Τον Απρίλιο οι ΗΠΑ επανέφεραν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας, μη ανανεώνοντας την περιβόητη άδεια GL44 για την πετρελαιοβιομηχανία της χώρας και απειλώντας με κυρώσεις τις συνεργαζόμενες εταιρείες. Η Βενεζουέλα απάντησε με την αποδολαριοποίηση όλων των συναλλαγών πετρελαίου.