Παρασκευή 05 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Αμερικανικά ομόλογα: Τι προκάλεσε την απότομη αύξηση αποδόσεων

Αμερικανικά ομόλογα: Τι προκάλεσε την απότομη αύξηση αποδόσεων

Μετά το πρόσφατο ντιμπέιτ τα αμερικανικά ομόλογα είδαν απότομη άνοδο

Μετά και την απογοητευτική εμφάνιση Μπάιντεν στο πρόσφατο ντιμπέιτ, οι Αμερικανοί βρίσκονται μπροστά στο φάσμα μιας δεύτερης διακυβέρνησης υπό τον Ντόλαντ Τραμπ. Η αυξανόμενη αυτή πιθανότητα συνέβαλε στο ξεπούλημα των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι οι πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών περικοπών, θα μπορούσαν να αυξήσουν τα ελλείμματα και τον πληθωρισμό.

Οι αποδόσεις των ομολόγων άρχισαν να ανεβαίνουν στις 28 Ιουνίου, μια ημέρα μετά το ντιμπέιτ, το οποίο η Wall Street θεώρησε ότι έπληξε σοβαρά τις πιθανότητες επανεκλογής του Μπάιντεν. Αυτό θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους Ρεπουμπλικανούς στον έλεγχο του Κογκρέσου, δημιουργώντας περισσότερο χώρο για τις δημοσιονομικές τους προτεραιότητες.

«Κάτι άλλαξε προφανώς πολύ γρήγορα την Παρασκευή», δήλωσε στην Wall Street Journal ο Νταν Μαλχόλαντ, επικεφαλής του τμήματος διαπραγμάτευσης τιμών και πωλήσεων της Crews & Associates.

Τα δημοσιονομικά ελλείμματα μεγαλώνουν υπό μονοκομματικό έλεγχο

Ένας εμπειρικός κανόνας στη Wall Street υποστηρίζει ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα τείνουν να μεγαλώνουν υπό μονοκομματικό έλεγχο. Πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι τα αυξημένα ελλείμματα έχουν ήδη παίξει ρόλο στην αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων τα τελευταία χρόνια.

O Τραμπ έχει υποσχεθεί ευρείες μειώσεις φόρων και σαρωτικούς δασμούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν αβέβαιο οικονομικό αντίκτυπο, δυνητικά αυξάνοντας τον πληθωρισμό αλλά και τα έσοδα, επιβραδύνοντας την οικονομική ανάπτυξη.

Η νίκη Τραμπ θα μπορούσε να οδηγήσει σε στασιμοπληθωρισμό, είπε στην Wall Sterrt Journal ο David Kelly της JPM.

Οι επενδυτές, ωστόσο, έχουν επικεντρωθεί κυρίως στο πώς τμήματα του φορολογικού νόμου του 2017 προγραμματίζεται να λήξουν μετά το τέλος του επόμενου έτους. Πολλοί αναμένουν ότι εάν Κογκρέσο και Λευκός Οίκος ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικανούς όλα αυτά θα επεκταθούν, μειώνοντας τα προβλεπόμενα έσοδα κατά σχεδόν 4 τρισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία.

Αυξήσεις φόρων αν κερδίσει ο Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν θέλει να επεκτείνει τις φορολογικές περικοπές μόνο για τα νοικοκυριά που κερδίζουν κάτω από 400.000 δολάρια, αυξάνοντας φόρους για όσους υπερβαίνουν αυτό το όριο. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης λένε ότι τυχόν παρατάσεις φορολογικών περικοπών πρέπει να αντισταθμιστούν με υψηλότερους φόρους σε νοικοκυριά και εταιρείες υψηλού εισοδήματος, ένας στόχος που θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολος ακόμα κι αν οι Δημοκρατικοί τα πάνε καλά τον Νοέμβριο.

Η απόδοση του δείκτη αναφοράς του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ ανέβηκε πάνω από το 4,45% αυτή την εβδομάδα, από 4,287% πριν το ντιμπέιτ. Έπεσε λίγο την Τετάρτη μετά από μια πιο αδύναμη από το αναμενόμενο έκθεση για τη δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών των ΗΠΑ, στο 4,346%.

Ορισμένοι αναλυτές αμφισβήτησαν την υπόθεση ότι η προοπτική σαρωτικής νίκης των Ρεπουμπλικανών θα φέρει υψηλότερες αποδόσεις. Οι αναλυτές της Goldman Sachs έγραψαν σε πρόσφατη έκθεση ότι «το εύρος των πιθανών δημοσιονομικών ελλειμμάτων υπό διαφορετικά εκλογικά αποτελέσματα είναι αρκετά στενό». Περαιτέρω, έγραψαν ότι το σχέδιο Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς ίσως οδηγήσει σε χαμηλότερες αποδόσεις επιβραδύνοντας την οικονομική ανάπτυξη.

Οι επενδυτές είπαν επίσης ότι τα ομόλογα μπορεί να είχαν ήδη προετοιμαστεί για ξεπούλημα μετά το ράλι τον περασμένο μήνα μετά από ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό. Αυτό το ράλι ώθησε την απόδοση του 10ετούς ομολόγου κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το ομόλογο δύο ετών.

Οι αποδόσεις των ομολόγων αντικατοπτρίζουν τις προσδοκίες των επενδυτών για τον μέσο όρο των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων που ορίζει η Fed κατά τη διάρκεια ζωής ενός ομολόγου. Αλλά αυτές οι προσδοκίες είναι πιο συγκεκριμένες για τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα.

Τα μηνύματα της Fed οδηγούν τις αποδόσεις

Πολλοί επενδυτές εξακολουθούν να αναμένουν ότι τα οικονομικά δεδομένα και τα μηνύματα από τη Fed θα διαδραματίσουν τον μεγαλύτερο ρόλο στην διαμόρφωση των αποδόσεων των ομολόγων τους επόμενους μήνες.

Οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στη συνέχεια στους μηνιαίους αριθμούς θέσεων εργασίας που πρόκειται να ανακοινωθούν την Παρασκευή και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Ακόμη και πριν από τη συζήτηση της περασμένης εβδομάδας, ορισμένοι αναλυτές είχαν αρχίσει να προβλέπουν μεγαλύτερα ελλείμματα με βάση τις αναθεωρημένες προβλέψεις δαπανών και εσόδων. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι αναμένει το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2024 να φθάσει τα 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια—από την προηγούμενη εκτίμησή του για 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια και πάνω από τα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια του περασμένου έτους.

Αυτό οδήγησε ορισμένους αναλυτές στη Wall Street να προβλέψουν ότι το υπουργείο Οικονομικών ίσως χρειαστεί να ενισχύσει τα μεγέθη των δημοπρασιών για ομόλογα νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Σέκουλιτς: «Η Ελλάδα έχει φοβερή ομάδα»

Την Ελλάδα ως φαβορί έχρισε ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της Σλοβενίας, Αλεξάντερ Σέκουλιτς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Ιουλίου 2024