Σε χώρα υψηλού εισοδήματος αναβαθμίστηκε η οικονομία της Ρωσίας, η οποία δείχνει να αψηφά τις κυρώσεις που της επιβάλει η Δύση και να λαμβάνει ισχυρή ώθηση από τη στρατιωτική δραστηριότητα. Αυτό αποφάσισε η Παγκόσμια Τράπεζα, με αφορμή το ότι το ΑΕΠ της Ρωσίας αυξήθηκε κατά 3,6% το 2023, ενώ και το εμπόριο και ο χρηματοπιστωτικός τομέας ανακάμπτουν.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία αναβάθμισε τη Ρωσία από χώρα υψηλού μεσαίου εισοδήματος σε χώρα υψηλού εισοδήματος, «η οικονομική δραστηριότητα ενισχύθηκε από τη μεγάλη αύξηση της στρατιωτικής παραγωγής το 2023». Επίσης, πέρυσι, οι Ρώσοι κέρδισαν 14.250 δολάρια ανά άτομο με βάση το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα.

Η αναβάθμιση της Παγκόσμιας Τράπεζας επιβεβαιώνει τις αναφορές από τη Ρωσία που υποδηλώνουν ότι η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως σε δραστηριότητες εν καιρώ πολέμου που δημιουργούν ζήτηση για στρατιωτικά αγαθά και υπηρεσίες, καθιστώντας ορισμένους τομείς ηγέτες στη ρωσική οικονομία.

Παράλληλα, το εμπόριο της Ρωσίας αυξήθηκε κατά σχεδόν 7% πέρυσι, ενώ οι δραστηριότητες στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις κατασκευές αυξήθηκαν κατά 6,6% και 3,6%, αντίστοιχα.

Οι υπόλοιπες αναβαθμίσεις

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναβάθμισε επίσης επτά χώρες, μεταξύ των οποίων η Βουλγαρία και το Παλάου, από χώρες ανώτερου μεσαίου εισοδήματος σε χώρες υψηλού εισοδήματος. Οι αναβαθμίσεις τους ήρθαν μετά από αρκετά χρόνια ανάπτυξης μετά την πανδημία.

Η Ουκρανία ανέβηκε επίσης από χώρα χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος σε χώρα ανώτερου μεσαίου εισοδήματος, καθώς το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,3% — αντιστρέφοντας την απότομη πτώση του 28,8% το 2022. «Ενώ η οικονομία της Ουκρανίας είχε υποβαθμιστεί σημαντικά από την εισβολή της Ρωσίας, η πραγματική ανάπτυξη το 2023 οδηγήθηκε από την κατασκευαστική δραστηριότητα (24,6%), αντικατοπτρίζοντας μια σημαντική αύξηση στις επενδυτικές δαπάνες (52,9%) στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της», πρόσθεσε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Από την άλλη, η Παγκόσμια Τράπεζα υποβάθμισε μόνο μία χώρα: τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Η Δυτική Όχθη και η Γάζα έγιναν μια χώρα με ανώτερο μεσαίο εισόδημα το 2023, αλλά η οικονομία της επηρεάστηκε σημαντικά από τον πόλεμο με το Ισραήλ.

«Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023 και ενώ ο αντίκτυπος στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα περιορίστηκε στο τέταρτο τρίμηνο, η κλίμακα της ήταν ωστόσο μεγάλη που οδήγησε σε πτώση 9,2% του ονομαστικού ΑΕΠ», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το ΑΕΠ της Δυτικής Όχθης και της Γάζας μειώθηκε κατά 5,5% σε πραγματικούς όρους.

Πηγή: ΟΤ