Παρασκευή 05 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανικές εκλογές: Πώς θα κινηθούν στερλίνα, ομόλογα και μετοχές υπό μία κυβέρνηση των Εργατικών

Βρετανικές εκλογές: Πώς θα κινηθούν στερλίνα, ομόλογα και μετοχές υπό μία κυβέρνηση των Εργατικών

Αναφορικά με τη βρετανική λίρα οι αναλυτές δεν βλέπουν να επηρεάζεται έντονα από τις εκλογές, αλλά ούτε μακροπρόθεσμα υπάρχουν τεράστιοι κίνδυνοι

Η επαναφορά του κόμματος των Εργατικών στην Downing Street μετά από 14 χρόνια στα έδρανα της αντιπολίτευσης είναι πλέον γεγονός, όπως και αναμενόταν στη Βρετανία, με τους αναλυτές των αγορών πλέον να έχουν εστιάσει περισσότερο στην ατζέντα του νέου πρωθυπουργού της χώρας, Κιρ Στάρμερ, προκειμένου να εκτιμήσουν την επόμενη ημέρα.

Σε μια εποχή που η οικονομική αβεβαιότητα εξακολουθεί να είναι διάχυτη στη χώρα, τα δύο κύρια πολιτικά κόμματα παρουσίασαν διαφορετικά οικονομικά και χρηματοοικονομικά προγράμματα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας που πιθανότατα θα είχαν διαφορετικές συνέπειες για το επενδυτικό περιβάλλον.

Βρετανία και Εργατικοί

Η δέσμευση του Εργατικού Κόμματος, για παράδειγμα, να αυξήσει τους φόρους για την αποζημίωση που έλαβαν οι διαχειριστές ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων δημιούργησε μερικές αντιδράσεις και οδήγησε σε ερωτήματα σχετικά με το τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό ευρύτερα.

Και το παραπάνω είναι μόνο ένα παράδειγμα το πώς μπορεί να επηρεάσουν τις αγορές οι λεπτομέρειες του προγράμματος των Εργατικών πλέον, με το CNBC, να εξετάζει τον πιθανό αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η αλλαγή της κυβέρνησης στις επενδύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αναμενόμενο το αποτέλεσμα

Σύμφωνα με το CNBC, οι αγορές μετοχών συνολικά είναι απίθανο να αντιδράσουν έντονα στο εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά ορισμένες μεμονωμένες μετοχές και κλάδοι θα μπορούσαν να επηρεαστούν.

«Η αλήθεια για τις εκλογές είναι ότι, τις περισσότερες φορές, οι αγορές δεν ενδιαφέρονται πραγματικά», δήλωσε στο CNBC ο James McManus, επικεφαλής επενδύσεων στη Nutmeg. «Τα ιστορικά δεδομένα μας δείχνουν ότι οι εκλογές και τα αποτελέσματά τους σπάνια κινούν τις αγορές όταν παραδοθεί το αναμενόμενο αποτέλεσμα».

Η Susannah Streeter, της Hargreaves Lansdown, συμφώνησε γενικά με τα σχόλια του McManus, αλλά πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποιο αντίκτυπο στην οικονομία.

«Μια ευρέως προβλεπόμενη νίκη του Εργατικού Κόμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να εγκαινιάσει μια εποχή μεγαλύτερης σταθερότητας για το Ηνωμένο Βασίλειο… η οποία θα συμβάλει στην ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος προς τη χώρα», είπε.

Τα τελευταία χρόνια το πολιτικό τοπίο του Ηνωμένου Βασιλείου χαρακτηρίστηκε από συχνές αλλαγές ηγεσίας, οι οποίες κατά καιρούς οδήγησαν σε αναταραχή στην αγορά — ειδικά κατά τη σύντομη πρωθυπουργία της πρώην πρωθυπουργού Liz Truss.

Ορισμένοι κλάδοι — και επομένως συγκεκριμένες μετοχές — θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν, επεσήμανε η Streeter. Πίεση θα μπορούσε να προστεθεί στον τομέα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας καθώς οι Εργατικοί σχεδιάζουν να αυξήσουν τα πρόστιμα για τις εταιρείες ύδρευσης που ήδη επιβαρύνονται από το υψηλό κόστος. Εν τω μεταξύ, η δέσμευση του κόμματος να ενισχύσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας θα μπορούσε να ωφελήσει τις μετοχές του κλάδου με πρόσθετες δαπάνες για νέα τεχνολογία και εξοπλισμό.

Αγορές ακινήτων και κατοικιών

Τα σχέδια όλων των μερών για την ανέγερση περισσότερων κατοικιών θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τομέα της ιδιοκτησίας και της στέγασης, σχολίασε επίσης στο CNBC ο Richard Donnell, της Zoopla.

«Οι επενδυτές θα καλωσόριζαν αυτή την εστίαση στην κατασκευή κατοικιών», είπε. «Αυτό που θέλουν οι επενδυτές είναι μεγαλύτερη εστίαση στη στέγαση και την παράδοση των κατοικιών που χρειάζεται το έθνος και τη μόχλευση σε όσο το δυνατόν περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις για να δημιουργήσουν μια ελκυστική επένδυση για περισσότερα κεφάλαια και να στηρίξουν τις φιλοδοξίες της νέας κυβέρνησης».

Ορισμένες μετοχές οικοδομών ενδέχεται επίσης να δουν μια ώθηση λόγω των σχεδίων των Εργατικών για την κατασκευή νέων, προσιτών κατοικιών, σημείωσε η Hargreaves Lansdown.

Ωστόσο, οι ευρύτερες οικονομικές εξελίξεις θα είναι επίσης ένας παράγοντας, σύμφωνα με τον McManus της Nutmeg. Καθώς τα επιτόκια πρόκειται να μειωθούν, το ίδιο θα συμβεί και με τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περισσότερους ανθρώπους να αγοράζουν ή να πουλούν σπίτια, είπε, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε επίσης να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε άλλες επιχειρήσεις όπως τα έπιπλα και τα καταστήματα DIY.

Η βρετανική λίρα

Αναφορικά με τη βρετανική λίρα οι αναλυτές δεν βλέπουν να επηρεάζεται έντονα από τις εκλογές.

Αφού τα αποτελέσματα είναι τα αναμενόμενα, η προσοχή θα απομακρυνθεί γρήγορα από τις βρετανικές εκλογές, ανέφεραν οι αναλυτές Shreyas Gopal και Sanjay Raja της Deutsche Bank.

«Για την ισοτιμία ευρώ/στερλίνας, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να στρέψουμε την προσοχή στις εκλογές σε ολόκληρη την ήπειρο, ειδικά στη Γαλλία και, στη συνέχεια, στα δεδομένα του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς στα μέσα Ιουλίου θα καθορίσουν εάν η BoE είναι σε θέση να ενεργοποιήσει μια πρώτη μείωση επιτοκίων στις αρχές Αυγούστου», είπαν.

Μακροπρόθεσμα, δεν υπάρχουν επίσης «τεράστιοι κίνδυνοι» για τη λίρα υπό μια κυβέρνηση των Εργατικών, δήλωσε στο CNBC ο Francesco Pesole, στρατηγικός αναλυτής FX στην ING. Οι πιθανές επαναδιαπραγματεύσεις των συμφωνιών για το Brexit θα ήταν, αν μη τι άλλο, πιο υπέρ της ανάπτυξης υπό το Εργατικό Κόμμα και οι κίνδυνοι υπερβολικών κρατικών δαπανών είναι επίσης χαμηλοί, εξήγησε.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η στερλίνα θα έχει μια εύκολη πορεία, εκτίμησε ο Pesole. «Βλέπουμε τη λίρα να υποτιμάται έναντι του ευρώ τους επόμενους 24 μήνες, κυρίως λόγω της άποψής μας για μεγαλύτερες περικοπές της Τράπεζας της Αγγλίας σε σύγκριση με την ΕΚΤ», είπε.

Οι υψηλότεροι φόροι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν επίσης να αποδυναμώσουν το νόμισμά του – αλλά αυτοί πιθανότατα θα έρθουν ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Pesole.

Αγορές ομολόγων

Οι αγορές ομολόγων μέχρι στιγμής δεν έχουν φανεί να αντιδρούν σε πιθανές νέες πολιτικές υπό το Εργατικό Κόμμα, δήλωσε η Streeter του Hargreaves Lansdown.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, η εκπρόσωπος της οικονομίας του Εργατικού Κόμματος Ρέιτσελ Ριβς ανέφερε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν αλλαγές στους κανόνες του κρατικού δανεισμού σε μια προσπάθεια να τονωθεί η ανάπτυξη και οι επενδύσεις. Αλλά η εστίαση της αγοράς ομολόγων φαίνεται να είναι αλλού, είπε η Streeter.

«Μέχρι στιγμής, αυτό δεν φαίνεται να έχει διαταράξει τις αγορές χρέους, καθώς οι επενδυτές ομολόγων φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητοι στην κερδοσκοπία των επιτοκίων από τα επενδυτικά σχέδια μιας επερχόμενης κυβέρνησης», είπε.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ουρμπόνας: «Άνθρωποι του NBA θεωρούν ότι ο Φουρνιέ θα πάει στον Ολυμπιακό»

Ο Γάλλος σούπερ σταρ βρίσκεται στην κορυφή της μεταγραφικής λίστας του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Ιουλίου 2024