H Kομισιόν χαιρετίζει τη δέσμευση της Ελλάδας και άλλων των κρατών μελών στην αναζήτηση λύσεων όσον αφορά στο ζήτημα  των γεωγραφικών εφοδιαστικών περιορισμών και της ενιαίας αγοράς.

«Η Επιτροπή έχει λάβει ισχυρά μέτρα για να αντιμετωπίσει ορισμένες τέτοιες πρακτικές που εμπίπτουν στους κανόνες ανταγωνισμού»

Σε ερώτηση σχετικά με την απάντηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην επιστολή  του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το ζήτημα, η εκπρόσωπος της Επιτροπής  Γιοχάνα Μπέρνσελ, ανέφερε ότι η Κομισιόν έλαβε την επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Μάιο και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απάντησε την περασμένη Παρασκευή.

Σημείωσε ότι οι γεωγραφικοί εφοδιαστικοί περιορισμοί που επιβάλλονται από μεγάλους κατασκευαστές προκαλούν ανησυχία καθώς εμποδίζουν τους λιανοπωλητές να επωφεληθούν πλήρως από την ενιαία αγορά, ενώ δημιουργούν διακρίσεις τιμών μεταξύ των καταναλωτών εντός της ΕΕ.

Λήψη ισχυρών μέτρων

Η εκπρόσωπος προσέθεσε ότι η Επιτροπή έχει λάβει ισχυρά μέτρα για να αντιμετωπίσει ορισμένες τέτοιες πρακτικές που εμπίπτουν στους κανόνες ανταγωνισμού και όπως συμπλήρωσε τον Μάιο επιβλήθηκε πρόστιμο άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ.

«Όπως σωστά παρατηρήθηκε από την Ελλάδα και άλλα κράτη – μέλη υπάρχουν ανησυχίες για κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς ορισμένες από τις οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τους κανόνες ανταγωνισμού διότι δεν καλύπτονται από το πεδίο εφαρμογής των κανόνων ανταγωνισμού» ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα συμπεράσματά του για το μέλλον της ενιαίας αγοράς κάλεσε την Επιτροπή να αντιμετωπίσει το θέμα προς όφελος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

Επισήμανε ότι η Επιτροπή θα συλλέξει στοιχεία, από έρευνες ανταγωνισμού από άλλες μελέτες και αναλύσεις μαζί με τα κράτη μέλη και τα για αποτελέσματα αυτής της διερευνητικής αποστολής θα ενημερώσουν την επόμενη Επιτροπή σχετικά με πιθανά μέτρα πολιτικής για την αντιμετώπιση των αδικαιολόγητων γεωγραφικών  εφοδιαστικών περιορισμών.