Κατά καιρούς πρωταγωνιστούν στο TikTok διάφορα trends, που διχάζουν τους χρήστες για τη επικινδυνότητά τους.

Μετά το manifestation, τις εξαντλητικές δίαιτες και το beer tanning ήρθε το mouth taping για να γίνει viral και να ανοίξει συζητήσεις σχετικά με το κατά πόσο είναι ασφαλές για τους tiktokers.

Τι είναι όμως το mouth taping;

Πρόκειται για την τοποθέτηση ταινίας στο στόμα από τους χρήστες ώστε να κοιμηθούν καλύτερα.

Στο #sleephacking και το #mouthtaping είναι χιλιάδες τα άτομα, που μοιράζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τον ύπνο και ισχυρίζονται ότι με αυτή τη μέθοδο κοιμούνται καλύτερα. Ουσιαστικά κλείνουν το στόμα και αναπνέουν μόνο από τη μύτη. Υπάρχουν όμως πράγματι οφέλη από τη ρινική αναπνοή;

@yurileeeee The best thing I incorporated to my routine in 2023.🫰💖 #iykyk #taping #sleep #sleephack #doublechin #doublechinreduction #hack #wellness ♬ Murder on the Dance Floor – triple j Like A Version – Royel Otis

Μιλώντας στο CNN, ο Δρ. Μάικλ Γουέι, αισθητικός οδοντίατρος, ανέφερε ότι «η αναπνοή από τη μύτη βοηθά στο φιλτράρισμα, την ύγρανση και τη θέρμανση του αέρα πριν εισέλθει στους πνεύμονες, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της συνολικής υγείας του αναπνευστικού συστήματος. Η ρινική αναπνοή προάγει επίσης την καλύτερη πρόσληψη οξυγόνου και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ροχαλητού και διαταραχών του ύπνου».

Συγκεκριμένα τα οφέλη του mouth taping για την υγεία είναι τα εξής:

Βελτιώνει τη ρινική αναπνοή: Μέσω της ρινικής αναπνοής, παράγεις ένα αέριο που ονομάζεται μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο αυξάνει τη ροή του αίματος, μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Αυξάνει την πρόσληψη οξυγόνου: Η ρινική αναπνοή ενεργοποιεί το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, επιτρέποντάς σου να παίρνεις βαθύτερες αναπνοές, επομένως και περισσότερο οξυγόνο.

Ενώ το mouth taping είναι γενικά ασφαλές για τους περισσότερους, δεν είναι πάντα έτσι

Προλαμβάνει τον βρουξισμό: Η ταινία στόματος μπορεί να σε βοηθήσει στην πρόληψη του τριξίματος των δοντιών, καθώς προωθεί τη σωστή τοποθέτηση του στόματος και της γνάθου κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ωστόσο, εάν κάποιος πάσχει από διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης ή από πόνο στη γνάθο, πρέπει να αποφεύγει την πρακτική καθώς τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν.

Βελτιώνει τη στοματική υγιεινή: Μέσω της καλύτερης ρινικής αναπνοής, μειώνεται η ξηρότητα του στόματος, καθώς και ο κίνδυνος ουλίτιδας.

@isabelle.lux Mouth Tape Benefits #mouthtape #mouthtaping #antiaging ♬ original sound – Isabelle ⚡️ Lux

Το mouth taping δεν είναι πάντα ασφαλές

Το mouth taping όμως είναι και επικίνδυνο. Χρήστες που το δοκίμασαν -και δεν τους πήγε καθόλου καλά- αλλά και ειδικοί προειδοποιούν ότι η συγκεκριμένη μέθοδος δεν είναι αθώα, ενώ τονίζουν πως μία από τις παρενέργειες, μπορεί να περιλαμβάνουν ερεθισμό στα χείλη ή γύρω από τα χείλη.

@drreza_t Benefits of mouth taping 🤔. You’ve heard your favorite influencers talk about it, but does it actually work? Watch the full video for the answer ✔️ #askthedoctor #mouthtape #apnea #sleepapnea #benefitsofmouthtape ♬ original sound – Dr. Reza T

Σε συνέντευξή της στο CNN, η ορθοδοντικός Έριν Φράουντορφ, δήλωσε πως «ενώ το mouth taping είναι γενικά ασφαλές για τους περισσότερους, δεν είναι πάντα έτσι. Εάν κάποιος δυσκολεύεται να αναπνεύσει από τη μύτη του όλη την ημέρα, δεν πρέπει να δοκιμάσει να κολλήσει μια ταινία στο στόμα. Καταστάσεις όπως η απόκλιση του διαφράγματος, οι αλλεργίες, η υπνική άπνοια, η ιγμορίτιδα ή η χρόνια συμφόρηση μπορεί να αποτελέσουν πρόκληση για τη ρινική αναπνοή και θα μπορούσαν να απαιτήσουν εναλλακτική θεραπεία».

Η ίδια, επεσήμανε παράλληλα πως «μερικοί άνθρωποι μπορεί να βρίσκουν το mouth taping άβολο ή αγχωτικό, ειδικά αν αισθάνονται κλειστοφοβικά ή περιορισμένοι με το να κλείνουν το στόμα τους με ταινία».

@snoozetape This is really funny but PLEASE DO NOT DO THIS!! As much as I want everyone to nasal breathe, doing it this way can be really dangerous. Snooze Tape features a clever ‘X’ shape design that ensures it doest fully obstruct your mouth. Happy snoozing 💤 #snoozetape #mouthtaping #mouthtape #nasalbreating ♬ original sound – Snooze Tape | SHUT YOUR MOUTH