Στο Γραφείο ενδοοικογενειακής βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων κατέφυγε ένας 49χρονος ο οποίος κατήγγειλε ότι η 47χρονη σύζυγος του τον απείλησε με μαχαίρι.

Η γυναίκα συνελήφθη για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ενδοοικογενειακής βίας και παραπέμφθηκε στις εισαγγελικές αρχές κατηγορούμενη για απειλή.

Με υπόδειξη των στελεχών του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας Χανίων ο 49χρονος εγκατέστησε στο κινητό του τηλέφωνο την εφαρμογή «Panic Button», φοβούμενος ότι η σύζυγος του θα επαναλάβει βίαιες και επιθετικές συμπεριφορές σε βάρος του.

Η απάντηση του ωστόσο ήταν αρνητική, όταν αστυνομικοί της υπηρεσίας του πρότειναν τη λύση του safe house, της μεταφοράς του δηλαδή σε σπίτι στο οποίο θα είναι ασφαλής και προστατευμένος από τυχόν νέο περιστατικό.

Οι καταγγελίες ανδρών θυμάτων στα Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια είναι σπάνιες, πλην όμως αποτελούν μέρος του συνόλου των καταγεγραμμένων συμβάντων.

Στο Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας Χανίων τουλάχιστον τρία περιστατικά καταγγέλλονται καθημερινά ενώ υπάρχουν μέρες που ο αριθμός τους φτάνει τα πέντε, εξαιρετικά μεγάλος, αναλογικά με τον πληθυσμό.

Τι είναι το Panic Button

Το Panic Button είναι μία εφαρμογή που χορηγείται από τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Μέσα από το κινητό τηλέφωνο και με το πάτημα ενός κουμπιού, κάθε ενήλικη/ενήλικος που διατρέχει σοβαρό κίνδυνο μπορεί να ενημερώσει άμεσα και με ασφάλεια την ΕΛ.ΑΣ.

Η εφαρμογή λειτουργεί ως σιωπηλός συναγερμός, καθώς ο θύτης δεν αντιλαμβάνεται την ειδοποίηση της ΕΛ.ΑΣ από το θύμα.