Νέος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας επελέγη από το υπουργικό συμβούλιο o εώς σήμερα αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Μιχάλης Πικραμένος, ο οποίος και θα παραμείνει στην κορυφή της πυραμίδας της διοικητικής δικαιοσύνης για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο Μιχάλης Πικραμένος επελέγη ως νέος πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου, μετά από σχετική πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, σε μια συγκυρία εξαιρετικά κρίσιμη για το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο θα περάσει σε νέα εποχή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου με σειρά διατάξεων για τον εκσυγχρονισμό και την ταχύτερη εκδίκαση υποθέσεων προς όφελος των πολιτών.

Ο κ. Πικραμένος υπηρετεί στο ΣτΕ από το 1989 και είναι αντιπρόεδρος του δικαστηρίου τα τελευταία έξι χρόνια, υπηρετώντας στο Β Τμήμα του δικαστηρίου.

Παράλληλα είναι καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης με εξαιρετικό συγγραφικό έργο και με δημόσιες παρεμβάσεις στο εξωτερικό και εντός Ελλάδος για ποικίλα θέματα όπως η λογοδοσία στο δικαστικό σώμα, η ανάγκη μεταρρυθμίσεων, η επιτάχυνση της δικαιοσύνης για την προσέλκυση επενδύσεων και την οικονομική ανάπτυξη, το κράτος δικαίου και την προστασία ατομικών δικαιωμάτων και άλλα.

Ο κ. Πικραμένος θα μείνει στην προεδρία του ΣτΕ για τρία χρόνια ως το 2027 . Ο διάρκεια της θητείας του στο «τιμόνι» του ΣτΕ,ενός εκ των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, σημαντικό ρόλο καθώς θεωρήθηκε επαρκής χρόνος για να μπορέσει να εφαρμόσει κατά την προεδρία του όσα κρίνει αναγκαία για τη βελτίωση της λειτουργίας της διοικητικής δικαιοσύνης.

Με δήλωση του ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ μετά την επιλογή του υπογράμμισε:

«Η Πολιτεία με τίμησε, δια του Υπουργικού Συμβουλίου, με την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θα επιδιώξω, κατά τη διάρκεια της τριετούς θητείας μου, σε συνεργασία με τους συναδέλφους του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, να ενισχυθούν οι θεσμοί ανεξαρτησίας και λογοδοσίας των δικαστών και επίσης να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα απονομής της δικαιοσύνης προς όφελος του πολίτη, της κοινωνίας και της δημοκρατίας».

Η επιλογή του κ. Πικραμένου ως προέδρου δημιουργεί ήδη δύο κενές θέσεις αντιπροέδρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας που θα πληρωθούν και αυτές από το υπουργικό συμβούλιο, καθώς αποχώρησε λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας η αντιπρόεδρος Μαρίνα Κωνσταντινίδου.

Συνυποψήφιοι του κ. Πικραμένου για την προεδρία του ΣτΕ ήταν άξιοι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί μεταξύ των οποίων οι αντιπρόεδροι Διομήδης Κυρριλόπουλος, Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, Κωνσταντίνος Κουσούλης και Ιωάννης Γράβαρης.