Παρασκευή 05 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Αλτσχάιμερ: Θα μπορούσε η καφεΐνη να αποτελέσει θεραπεία για τη νόσο; - Τι δείχνει νέα μελέτη

Αλτσχάιμερ: Θα μπορούσε η καφεΐνη να αποτελέσει θεραπεία για τη νόσο; – Τι δείχνει νέα μελέτη

Η νόσος Αλτσχάιμερ χαρακτηρίζεται από διαταραχές της μνήμης, των εκτελεστικών λειτουργιών και του προσανατολισμού στο χρόνο και το χώρο - Πώς θα μπορούσε να βοηθήσει η πρόσληψη καφεΐνης από τους ασθενείς;

Η καφεΐνη μπορεί άραγε να αποτελέσει στο μέλλον θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ; Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα αποτελέσματά της μπορεί να είναι ευεργετικά για την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου στους ασθενείς που είναι προσβεβλημένοι σε πρώιμο στάδιο.

Διάφορες επιδημιολογικές μελέτες έχουν ήδη υπογραμμίσει πως τακτική και μέτρια κατανάλωση καφεΐνης μοιάζει να επιβραδύνει την επιδείνωση της γνωστικής ικανότητας που συνδέεται με το γήρας και τον κίνδυνο να αναπτύξει κάποιος τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η νόσος Αλτσχάιμερ χαρακτηρίζεται από διαταραχές της μνήμης, των εκτελεστικών λειτουργιών και του προσανατολισμού στο χρόνο και το χώρο.

Τι έδειξε η μελέτη

Σε μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται σήμερα από την επιθεώρηση «Brain», ερευνητές και ερευνήτριες στους κόλπους του γαλλικού ερευνητικού κέντρου της Λίλλης Lille Neuroscience et cognition ανέλυσαν μηχανισμούς που βρίσκονται πίσω από την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Διαπίστωσαν πως η παθολογική αύξηση των υποδοχέων στους οποίους στοχεύει η καφεΐνη στους νευρώνες στη διάρκεια της ανάπτυξης της νόσου ευνοεί την απώλεια συνάψεων και ως εκ τούτου την πρώιμη ανάπτυξη διαταραχών της μνήμης σε ένα ζωικό μοντέλο της νόσου.

Το 2016, η ίδια ομάδα έρευνας είχε περιγράψει έναν από τους μηχανισμούς μέσω του οποίου η καφεΐνη μπορεί να μπλοκάρει στα ζώα αυτούς τους ίδιους υποδοχείς, των οποίων η έκφραση είναι αφύσικα αυξημένη στον εγκέφαλο αυτών που έχουν προσβληθεί από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

«Μπορούμε έτσι να φανταστούμε πως, μπλοκάροντας τους υποδοχείς αυτούς, η δραστηριότητα των οποίων είναι αυξημένη στον ασθενή με Αλτσχάιμερ, η καφεΐνη μπορεί να προλάβει την ανάπτυξη διαταραχών της μνήμης, ακόμη και άλλων γνωστικών και συμπεριφορικών συμπτωμάτων», δήλωσε ο Νταβίντ Μπλιμ, διευθντής έρευνας στο INSERM (Γαλλικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας) και ένας από τους συντάκτες της μελέτης.

Σε εξέλιξη κλινική δοκιμή

Κλινική δοκιμή φάσης 3 από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομειακό Κέντρο της Λίλλης, που περιλαμβάνει 248 ασθενείς, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Οι μισοί ασθενείς θα λάβουν 400 mg καφεΐνης, οι άλλοι μισοί ψευδοφάρμακο.

Στόχος της είναι να αξιολογηθεί το αποτέλεσμα της καφεΐνης στις γνωστικές ικανότητες ασθενών που έχουν προσβληθεί από πρώιμες έως μέτριες μορφές της νόσου Αλτσχάιμερ.

«Αν η δοκιμή είναι θετική, αυτό θα μας παρακινήσει να αρχίσουμε μια δοκιμή μεγαλύτερης έκτασης. Εν δυνάμει αυτό μπορεί να σημάνει πως η καφεΐνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για τη θεραπεία αυτής της νόσου», διευκρίνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ουρμπόνας: «Άνθρωποι του NBA θεωρούν ότι ο Φουρνιέ θα πάει στον Ολυμπιακό»

Ο Γάλλος σούπερ σταρ βρίσκεται στην κορυφή της μεταγραφικής λίστας του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Ιουλίου 2024