Τοξικά μέταλλα ανιχνεύονται στα ταμπόν
Η πρώτη μελέτη που μέτρησε τα επίπεδα τοξικών μετάλλων σε ταμπόν έδειξε την ύπαρξη αρσενικού και μολύβδου, μεταξύ άλλων επικίνδυνων στοιχείων
Ταμπόν από διαφορετικές μάρκες που χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια γυναίκες κάθε μήνα μπορεί να περιέχουν τοξικά μέταλλα όπως ο μόλυβδος, το αρσενικό και το κάδμιο, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.
50%-80% των γυναικών παγκοσμίως χρησιμοποιούν ταμπόν
Τα ταμπόν αποτελούν μια άκρως «ευαίσθητη» κατηγορία προϊόντων προσωπικής υγιεινής καθώς τοποθετούνται μέσα στον γυναικείο κόλπο του οποίου το δέρμα απορροφά σε μεγαλύτερο βαθμό τα χημικά σε σύγκριση με το δέρμα σε άλλες περιοχές του σώματος.
Ετσι η ύπαρξη επικίνδυνων χημικών στα ταμπόν μπορεί να θέσει σε σοβαρούς κινδύνους την υγεία. Επιπροσθέτως το γεγονός ότι τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούνται από μεγάλο ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού σε μηνιαία βάση – εκτιμάται ότι παγκοσμίως το 50%-80% των γυναικών που έχουν έμμηνο ρύση χρησιμοποιούν ταμπόν επί αρκετές ώρες κάθε ημέρα – προκαλεί ανησυχία για τις πιθανές επιπτώσεις της χρήσης τους στην υγεία.
Οι συγκεντρώσεις των μετάλλων διέφεραν ανάλογα με το αν τα ταμπόν αυτά πωλούνταν στις ΗΠΑ ή στην ΕΕ, αν ήταν φτιαγμένα από βιολογικό βαμβάκι ή όχι καθώς και ανάλογα με τη μάρκα
«Παρά τους μεγάλους πιθανούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ελάχιστες έρευνες έχουν διεξαχθεί σχετικά με τη μέτρηση των επιπέδων χημικών στα ταμπόν» ανέφερε η Τζένι Σίρστον, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ και προσέθεσε: «Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη δημοσιευμένη μελέτη που μετρά τα μέταλλα στα ταμπόν. Είναι ανησυχητικό ότι εντοπίσαμε συγκεντρώσεις όλων των μετάλλων για τα οποία πραγματοποιήσαμε ανάλυση, συμπεριλαμβανομένων τοξικών μετάλλων όπως το αρσενικό και ο μόλυβδος».
Σύνδεση με πλήθος προβλημάτων υγείας
Η έκθεση σε τέτοιου είδους μέταλλα έχει φανεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, υπογονιμότητας, διαβήτη και καρκίνου προκαλώντας βλάβες στο ήπαρ, στους νεφρούς, στον εγκέφαλο, στο καρδιαγγειακό, στο νευρικό και στο ενδοκρινικό σύστημα. Επιπροσθέτως η έκθεση σε μέταλλα μπορεί να δράσει άκρως επιβαρυντικά στην υγεία των εγκύων και στην ανάπτυξη των εμβρύων που κυοφορούν.
Αυξημένος κίνδυνος έκθεσης για τις γυναίκες
«Παρότι τα τοξικά μέταλλα είναι πανταχού παρόντα και εκτιθέμεθα σε χαμηλά επίπεδά τους οποιαδήποτε στιγμή, η μελέτη μας αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι τέτοια μέταλλα υπάρχουν στα προϊόντα για την έμμηνο ρύση και ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα πιθανότατα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης» σημείωσε η Κάθριν Σίλινγκ, εκ των συγγραφέων της μελέτης, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
Μελέτη για 16 μετάλλα σε ταμπόν 14 διαφορετικών μαρκών
Στο πλαίσιο της ανάλυσής τους οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα 16 μετάλλων (αρσενικό, βάριο, ασβέστιο, κάδμιο, κοβάλτιο, χρώμιο, χαλκός, σίδηρος, μαγγάνιο, υδράργυρος, νικέλιο, μόλυβδος, σελήνιο, στρόντιο, βανάδιο και ψευδάργυρος) σε 30 ταμπόν που προέρχονταν από 14 διαφορετικές μάρκες. Οι συγκεντρώσεις των μετάλλων διέφεραν ανάλογα με το αν τα ταμπόν αυτά πωλούνταν στις ΗΠΑ ή στην ΕΕ, αν ήταν φτιαγμένα από βιολογικό βαμβάκι ή όχι καθώς και ανάλογα με τη μάρκα. Ωστόσο, ήταν χαρακτηριστικό ότι μέταλλα εντοπίστηκαν σε όλους τους τύπους ταμπόν – καμία κατηγορία δεν φάνηκε να περιέχει μικρότερες συγκεντρώσεις του συνόλου των μετάλλων ή έστω της πλειονότητάς τους. Για παράδειγμα οι συγκεντρώσεις μολύβδου ήταν υψηλότερες στα ταμπόν από μη βιολογικό βαμβάκι ενώ το αρσενικό ήταν σε υψηλότερα επίπεδα στα ταμπόν από βιολογικό βαμβάκι.
Πώς τα τοξικά μέταλλα «τρυπώνουν» στα ταμπόν
Τα τοξικά μέταλλα μπορούν να «τρυπώσουν» στα ταμπόν με διαφορετικούς τρόπους: το βαμβάκι από το οποίο δημιουργούνται πιθανώς να έχει απορροφήσει τα μέταλλα από το νερό, τον αέρα ή το έδαφος (για παράδειγμα ένα χωράφι με βαμβάκι μπορεί να βρίσκεται κοντά σε ένα χυτήριο μολύβδου) ή μπορεί επίσης κάποια μέταλλα να προστίθενται επί τούτου κατά τη διάρκεια της κατασκευής των ταμπόν (μέσω χρωστικών, λευκαντικών ή αντιβακτηριδιακών παραγόντων ή μέσω άλλων διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στα εργοστάσια παραγωγής).
Απαιτούνται έλεγχοι
«Ελπίζω να απαιτηθεί από τους κατασκευαστές ταμπόν να ελέγχουν τα προϊόντα τους για την ύπαρξη μετάλλων, ιδίως τοξικών μετάλλων» σημείωσε η δρ Σίρστον και συμπλήρωσε ότι «θα ήταν σημαντικό και ο πληθυσμός να ζητήσει τέτοιους ελέγχους ή να απαιτήσει καλύτερη σήμανση στα ταμπόν και σε άλλα προϊόντα υγιεινής που χρησιμοποιούνται στην έμμηνο ρύση».
Ασαφές αυτή τη στιγμή αν υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία
Προς το παρόν παραμένει ασαφές αν τα μέταλλα που εντοπίστηκαν σε αυτή τη μελέτη συνδέονται με αρνητικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία. Μελλοντικές μελέτες θα εξετάσουν τι ποσότητα αυτών των μετάλλων διαρρέει από τα ταμπόν και απορροφάται από το σώμα ενώ, κατά τους ερευνητές, απαιτείται επίσης να γίνονται μετρήσεις σχετικά με την ύπαρξη και άλλων χημικών στα ταμπόν.
- Χριστούγεννα: KFC, καλικάντζαροί και άλλες παράξενες παραδόσεις απ’ όλον τον κόσμο
- Ολυμπιακός: Τα 25 λεπτά των παικτών, τα 90 των διαιτητών…
- Μοζαμβίκη: Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Άρης: Η επιστροφή του Σίστο
- Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία, χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια ιερέων
- Λάκης Λαζόπουλος: «Τιμωρήθηκα από το σύστημα»