Τρίτη 23 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Tips για να εξοικονομήσουμε ενέργεια στο σπίτι συμβάλλοντας έμπρακτα στην προστασία του πλανήτη

Tips για να εξοικονομήσουμε ενέργεια στο σπίτι συμβάλλοντας έμπρακτα στην προστασία του πλανήτη

Μικρές αλλαγές στο σπίτι μας, που έχουν έναν σημαντικό, περιβαλλονικό αντίκτυπο!

Η εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι δεν είναι μόνο ένας τρόπος για να περιορίσουμε το ποσό στον λογαριασμού του ρεύματος. Ταυτόχρονα, είναι και ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα για έναν πιο πράσινο τρόπο ζωής. Ωστόσο, πώς θα επιτύχουμε κάτι τέτοιο, συνεχίζοντας να απολαμβάνουμε ένα άνετο και λειτουργικό περιβάλλον; Κι όμως, η απάντηση είναι πολύ απλή!

Διότι, με την κατάλληλη… στρατηγική και με μερικές ανεπαίσθητες αλλαγές στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να επιτύχουμε αξιοσημείωτα αποτελέσματα, τόσο σε οικονομικό όσο και σε οικολογικό επίπεδο. Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μερικά αποτελεσματικά tips που μπορούμε να εφαρμόσουμε, για να μειώσουμε την ενέργεια που καταναλώνουμε και να συμβάλλουμε έμπρακτα στην προστασία του πλανήτη.

#1 Το πρώτο βήμα για να επιτύχουμε άμεσα μία σημαντική μείωση της ενέργειας που καταναλώνουμε καθημερινά, είναι να αντικαταστήσουμε τους λαμπτήρες φωτισμού που υπάρχουν στο σπίτι μας με αυτούς που διαθέτουν τεχνολογία led. Κι όμως, οι ενεργειακά αποδοτικοί λαμπτήρες CFL και LED μας εξασφαλίζουν έως και 80% μικρότερη κατανάλωση ρεύματος.

#2  Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως όταν οι συσκευές μας δεν χρησιμοποιούνται αλλά παραμένουν σε λειτουργία αναμονής ή αλλιώς, σε sleep mode, συνεχίζουν να καταναλώνουν ενέργεια, απλώς άσκοπα. Το ίδιο περίπου συμβαίνει και όταν αφήνουμε τα smartphone ή τα gadget μας να φορτίζουν όλο το βράδυ, ενώ η διαδικασία μία ολοκληρωμένης φόρτισης διαρκεί μόνο μερικές ώρες. Καλό θα ήταν, λοιπόν, όταν δεν χρησιμοποιούμε κάποιες συγκεκριμένες συσκευές, να τις αποδεσμεύουμε από την πρίζα.

#3 Ένα κόλπο για να μην χρειάζεται να βάζουμε και να βγάζουμε καθημερινά συσκευές από την πρίζα, ώστε να μην ξοδεύουν ενέργεια χωρίς λόγο, είναι να συγκεντρώνουμε τις συσκευές αυτές σε ένα πολύμπριζο, το οποίο θα διαθέτει διακόπτη. Με αυτόν τον τρόπο, τις ώρες που θα λείπουμε από το σπίτι ή δεν θα χρησιμοποιούμε κάποιες συγκεκριμένες συσκευές, θα διακόπτουμε και την παροχή ενέργειας.

#4 Το πλυντήριο των ρούχων και των πιάτων είναι δύο αρκετά ενεργοβόρες οικιακές συσκευές που καταναλώνουν πολλή ενέργεια για να φέρουν τη θερμοκρασία του νερού στην τιμή που απαιτεί μία αποτελεσματική πλύση. Ακριβώς για αυτό, μπορούμε να επιλέγουμε προγράμματα πλύσης που φτάνουν μέχρι τους 30°C και να γεμίζουμε τους κάδους με όσα περισσότερα ρούχα ή οικιακά σκεύη, ώστε να μην βάζουμε πολλά πλυντήρια μέσα στην εβδομάδα.

#5 Το ψυγείο είναι μία ακόμη συσκευή που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ασύμφορη, αν δεν τη χρησιμοποιούμε με σύνεση. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως για να μην λειτουργεί το ψυγείο… εις βάρος μας και να καταφέρουμε να εξοικονομήσουμε έως και 20% ηλεκτρική ενέργεια, διατηρούμε τον θερμοστάτη της συντήρησης στους 7°C και αυτόν της κατάψυξης στους -18°C. Επίσης, ελέγχουμε πως το λάστιχο της πόρτας είναι καθαρό και λειτουργικό, πως εφαρμόζει απόλυτα την πόρτα του ψυγείου και εμποδίζει την έξοδο του ψυχρού αέρα από τον θάλαμο της συσκευής.

#6 Όσον αφορά στην κουζίνα που επίσης καταναλώνει αρκετή ενέργεια, έχει σημασία να βελτιώσουμε τον τρόπο που τη χρησιμοποιούμε. Για παράδειγμα, αποφεύγουμε να ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου όσο είναι σε λειτουργία, καθώς έτσι χάνεται το 20% της θερμότητας. Επίσης, κλείνουμε τον φούρνο τουλάχιστον 10 λεπτά πριν συμπληρωθεί η απαιτούμενη ώρα μαγειρέματος ενός φαγητού, αφού συνήθως η θερμοκρασία που έχει αναπτυχθεί εντός της καμπίνας είναι αρκετή για να ολοκληρωθεί η διαδικασία με επιτυχία.

Όλα τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα tips που αξίζει να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας, θέλοντας ένα επιτύχουμε τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας στο νοικοκυριό μας. Κάπως έτσι, με μικρά αλλά αποτελεσματικά βήματα, όχι μόνο θα αποκτήσουμε σταδιακά ένα ενεργειακά αποδοτικό σπίτι, αλλά θα προστατεύσουμε έμπρακτα και το μεγάλο σπίτι που μας φιλοξενεί όλους.

Sports in

Οι Ράπτορς άφησαν ελεύθερο τον Βεζένκοφ – Έτοιμος για την μεγάλη επιστροφή στον Ολυμπιακό ο Σάσα

Οι Ράπτορς αποδέσμευσαν τον Βεζένκοφ και ο δρόμος άνοιξε για τη μεγάλη επιστροφή…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024