Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
«Χημική ανακύκλωση» για τα βουνά παλιών ρούχων

«Χημική ανακύκλωση» για τα βουνά παλιών ρούχων

Ακόμα και υφάσματα που αποτελούνται από μικτές ίνες μπορούν να μετατραπούν σε πρώτες ύλες για παραγωγή νέων ρούχων.

Το φαινόμενο της λεγόμενης «γρήγορης μόδας» επιβαρύνει το περιβάλλον με τεράστιους όγκους παλιών ρούχων, ορισμένα από τα οποία φορέθηκαν μόνο για λίγους μήνες πριν καταλήξουν στα σκουπίδια.

Και το γεγονός ότι πολλά σημερινά υφάσματα συνδυάζουν ίνες διαφορετικής σύστασης στέκεται εμπόδιο στις προσπάθειες μηχανικής ανακύκλωσης, στις οποίες κάθε υλικό πρέπει να απομονωθεί ξεχωριστά από το ύφασμα.

Τη λύση θα μπορούσε να δώσει μια νέα μέθοδος χημικής ανακύκλωσης που μετατρέπει τα παλιά ρούχα σε πρώτες ύλες για καινούργια.

Η όλη διαδικασία διαρκεί μάλιστα 15 λεπτά, αναφέρουν στο Science Advances οι ερευνητές που την επινόησαν.

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, μόνο το 1% των χρησιμοποιημένων ρούχων σε όλο τον κόσμο υποβάλλεται σε ανακύκλωση, ενώ τα τρία τέταρτα είτε καταλήγουν σε χωματερές είτε καίγονται για παραγωγή ενέργειας.

Και οι ίνες των συνθετικών υφασμάτων αντιστοιχούν «στο ένα τρίτο ή και περισσότερο των μικροπλαστικών που καταλήγουν στον ωκεανό» επισήμανε στον δικτυακό τόπο του περιοδικού Nature o Διονύσης Βλάχος του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ στο Νιούαρκ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Η μηχανική ανακύκλωση δεν επαρκεί επειδή «η ποιότητα του τελικού προϊόντος μειώνεται» επισήμανε ο ερευνητής.

Γλυκόλυση

Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η ομάδα του αξιοποίησε μια χημική αντίδραση γλυκόλυσης με χρήση μικροκυμάτων, η οποία διασπά τις ίνες σε μικρότερα μόρια.

Η αντίδραση δεν επηρεάζει φυσικές ίνες όπως το βαμβάκι, διασπά όμως αποτελεσματικά τις συνθετικές ίνες από πολυμερή υλικά.

Όταν για παράδειγμα εφαρμόζεται σε υφάσματα από καθαρό πολυεστέρα, η αντίδραση μπορεί να μετατρέπει το 90% των ινών σε ένα μόριο που ονομάζεται BHET, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη για την παραγωγή νέων πολυεστερικών υφασμάτων.

Η ίδια προσέγγιση μπορεί να εφαρμοστεί σε υφάσματα από polycotton, τα οποία αποτελούνται από 50% βαμβάκι και 50% πολυεστέρα. Η αντίδραση αφήνει πίσω της καθαρό βαμβάκι, το οποίο μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί σχετικά εύκολα.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι η αντίδραση μπορεί επίσης να ανακυκλώνει τη λύκρα, η οποία διασπάται σε ένα χρήσιμο μόριο με την ονομασία MDA, όχι όμως και το νάιλον.

Η αποτελεσματικότητά της είναι επίσης μειωμένη σε βαμμένα υφάσματα και υφάσματα που έχουν υποστεί επεξεργασία για να αντέχουν την υπεριώδη ακτινοβολία ή τη φωτιά.

Παρόλα αυτά, ο Βλάχος και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι, εφόσον τελειοποιηθεί, η νέα μέθοδος μπορεί να ανακυκλώνει το 88% των ρούχων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως είπε ο ερευνητής, «είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι μπορούμε να το εφαρμόσουμε στον πραγματικό κόσμο».

Must in

Πέρασαν στους «4» του EFL Cup Άρσεναλ, Λίβερπουλ και Νιούκαστλ

Βραδιά των φαβορί στο EFL Cup με τις Άρσεναλ, Λίβερπουλ και Νιούκαστλ να περνούν στην επόμενη φάση του θεσμού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο