Άγνωστος χάκερ παραβίασε πέρυσι τα συστήματα εσωτερικής επικοινωνίας της OpenAI και έκλεψε λεπτομέρειες για τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, αποκαλύπτουν οι New York Times, σύμφωνα με τους οποίους το περιστατικό δημιουργεί ανησυχία για ενδεχόμενο χάκινγκ από την Κίνα.

Ο εισβολέας υπέκλεψε συνομιλίες από εσωτερικό φόρουμ στο οποίο το προσωπικό της OpenAI συζητούσε για τις τελευταίες τεχνολογικές προόδους της εταιρείας, ανέφεραν στην εφημερίδα δύο πρόσωπα που δεν κατονομάζεται.

Πάντως ο χάκερ δεν απέκτησε πρόσβαση στα συστήματα όπου τρέχουν οι εφαρμογές της εταιρείας, όπως το δημοφιλές ChatGPT.

Η διεύθυνση της OpenAI αποκάλυψε το περιστατικό στο προσωπικό και το διοικητικό συμβούλιο, δεν ενημέρωσε όμως τις ομοσπονδιακές αρχές επειδή δεν υπήρξε υποκλοπή δεδομένων για πελάτες.

Η εταιρεία θεώρησε εξάλλου ότι δεν υπήρξε κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια, δεδομένου ότι δεν υπήρξαν ενδείξεις για ανάμειξη ξένης κυβέρνησης.

Ωστόσο ορισμένοι εργαζόμενοι της OpenAI ανησυχούν ότι η Κίνα ή άλλες εχθρικές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να κλέψουν λεπτομέρειες για αμερικανικές τεχνολογίες, επισημαίνουν οι New York Times.

Το περιστατικό εγείρει επίσης ερωτήματα για το πόσο σοβαρά λαμβάνει η OpenAI το θέμα της ασφάλειας δεδομένων, προσθέτει η εφημερίδα.

Λίγο μετά το περιστατικό, ο Λίοπολντ Άσενμπρενερ, πρώην στέλεχος της OpenAI που εξέταζε τους πιθανούς κινδύνους της ΑΙ, έστειλε σημείωμα στο διοικητικό συμβούλιο με το οποίο προειδοποιούσε ότι η εταιρεία δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα για να εμποδίσει επιχειρήσεις κυβερνοκατασκοπείας από την Κίνα ή άλλες χώρες.

Ο Άσενμπρενερ απολύθηκε την περασμένη άνοιξη κάνοντας λόγο για πολιτικά υποκινούμενη κίνηση. Η εταιρεία αρνήθηκε ότι τον απέλυσε λόγω των προειδοποιήσεών του.

Τον Μάιο, η OpenAI ανακοίνωσε ότι είχε μπλοκάρει πέντε μυστικές επιχειρήσεις επιρροής που προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τα μοντέλα της για καμπάνιες παραπληροφόρησης. Μια από τις επιχειρήσεις αυτές αποδίδεται στην Κίνα.

Σύμφωνα με το Reuters, η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει τώρα την επιβολή περιορισμών στην εξαγωγή προηγμένων μοντέλων ΑΙ σε Κίνα και Ρωσία.