Τα παραδοσιακά λευκαδίτικα προϊόντα για να γεμίσετε τις αποσκευές σας
Ανακαλύψαμε τα τοπικά προϊόντα που πρέπει να πάρετε μαζί σας στην επιστροφή, για να γνωρίσετε την ξεχωριστή γαστρονομική παράδοση του νησιού.
- Τα επτά νομοσχέδια που εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο - Τι προβλέπουν
- Το ΕΚΠΑ απαντά στην παραπληροφόρηση για τις διεθνείς κατατάξεις των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων
- «Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζει στρατεύματα και drones για τη Ρωσία», προειδοποιεί η Σεούλ
- Οι πολιτικές προβλέψεις του Economist για το 2025
Η Λευκάδα δεν είναι γνωστή μόνο για τα κρυστάλλινα, τιρκουάζ νερά και τις απέραντες παραλίες της. Το «λευκό πετράδι» της Επτανήσου φημίζεται για τα απίστευτα τοπικά προϊόντα και τη γαστρονομική της παράδοση. Δεν είναι τυχαίο ότι το Φεστιβάλ Λευκαδίτικης Γαστρονομίας έχει γίνει θεσμός για το νησί από το 2014.
Αν επισκεφθείτε το περίφημο νησί του Ιονίου, μην φύγετε αν δεν γεμίσετε τις αποσκευές σας με περίφημα λευκαδίτικα εδέσματα, τα οποία περιλαμβάνουν γλυκίσματα, χειροποίητα λικέρ και όσπρια.
Λαδόπιτα
Λικέρ Ροζολί
Φακές Εγκλουβής & λαθύρια Καρυάς
Επιπλέον, ξεχωριστά και ξακουστά είναι και τα λαθύρια Καρυάς. Το ορεινό κεφαλοχώρι της Καρυάς είναι σκαρφαλωμένο στα 500 μ. υψόμετρο σε ένα καταπράσινο τοπίο. Θα σας εκπλήξει με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του, τις ανθισμένες αυλές και τα μικρά εκκλησάκια. Τα λαθύρια καλλιεργούνται στον κάμπο της Καρυάς χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Η γη είναι τόσο πλούσια στην περιοχή και οι καιρικές συνθήκες ευνοϊκές, ώστε δεν χρειάζεται κανένα χημικό. Τα λαθύρια είναι έτοιμα για συγκομιδή περίπου προς τα τέλη Ιουλίου. Δοκιμάστε τα οπωσδήποτε, καθώς συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικούς μας συστήματος. Αν σας αρέσει και η φάβα, η φάβα Λαθυριού είναι εξαιρετική.
Λευκαδίτικο σαλάμι
Ειδικότερα, τον Αύγουστο, διοργανώνεται η Γιορτή Μελιού στο Δράγανο, όπου θα χορτάσετε μέλι από τους ντόπιους παραγωγούς μαζί με εξαιρετικά προϊόντα που παρασκευάζονται από μέλι, όπως παστέλια και μαντολάτα.
Κρασί Βερτζαμί
Δοκιμάστε, επίσης λευκή βαρδέα, μαυροδάφνη, μαλαγουζιά και πατρινό. Σήμερα, πολλοί νέοι άνθρωποι έχουν αναλάβει εξαιρετικά οινοποιεία ανανεώνοντας το οινικό προφίλ της Λευκάδας. Μπορείτε να επισκεφθείτε τα οινοποιεία «Λευκαδίτικη Γη» και «Σύφλογο» και να παρακολουθήσετε τις Γιορτές Κρασιού που διοργανώνονται στα λευκαδίτικα χωριά.
Η Λευκάδα είναι ένα νησί με πολλά πρόσωπα που εκτείνονται από το βουνό μέχρι τη θάλασσα και από τη γαστρονομία μέχρι τον πολιτισμό. Στα λευκαδίτικα σουβενίρ μαζί με τη λαδόπιτα, το λικέρ Ροζολί, τις φακές Εγκλουβής, τα λαθύρια Καρυάς, το λευκαδίτικο σαλάμι, το θυμαρίσιο μέλι και το κρασί, μην ξεχάσετε τα παστέλια, τη σουμάδα και τα λαδοκούλουρα.
πηγή: diakopes.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις