Παρασκευή 05 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Τα παραδοσιακά λευκαδίτικα προϊόντα για να γεμίσετε τις αποσκευές σας

Τα παραδοσιακά λευκαδίτικα προϊόντα για να γεμίσετε τις αποσκευές σας

Ανακαλύψαμε τα τοπικά προϊόντα που πρέπει να πάρετε μαζί σας στην επιστροφή, για να γνωρίσετε την ξεχωριστή γαστρονομική παράδοση του νησιού.

Η Λευκάδα δεν είναι γνωστή μόνο για τα κρυστάλλινα, τιρκουάζ νερά και τις απέραντες παραλίες της. Το «λευκό πετράδι» της Επτανήσου φημίζεται για τα απίστευτα τοπικά προϊόντα και τη γαστρονομική της παράδοση. Δεν είναι τυχαίο ότι το Φεστιβάλ Λευκαδίτικης Γαστρονομίας έχει γίνει θεσμός για το νησί από το 2014.

ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΑ ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ | ISTOCK

Αν επισκεφθείτε το περίφημο νησί του Ιονίου, μην φύγετε αν δεν γεμίσετε τις αποσκευές σας με περίφημα λευκαδίτικα εδέσματα, τα οποία περιλαμβάνουν γλυκίσματα, χειροποίητα λικέρ και όσπρια.

Λαδόπιτα

Η λευκαδίτικη λαδόπιτα είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα, αποτελώντας το κατεξοχήν παραδοσιακό γλυκό της Λευκάδας. Εδώ και πολλά χρόνια συνοδεύει γιορτές, γάμους, βαπτίσεις και κάθε είδους κοινωνικές εκδηλώσεις, καθώς θεωρείται «γλύκισμα χαράς». Πολλές φορές, μάλιστα, την παρασκευάζουν αντί για βασιλόπιτα την Πρωτοχρονιά. Βασίζεται στα αγνότερα υλικά της ελληνικής γης όπως ελαιόλαδο, αλεύρι, ζάχαρη, πετιμέζι και πριν ψηθεί σερβίρεται ως χαλβάς. Η λευκαδίτικη λαδόπιτα είναι, αναμφίβολα, μία από αυτές τις γεύσεις που συγκαταλέγονται στα ουμάμι, και σε γυρνούν πίσω σε παιδικές αναμνήσεις.

Λικέρ Ροζολί

Πρόκειται για ένα πολύ χαρακτηριστικό λευκαδίτικο λικέρ, που σερβίρεται ως απεριτίφ, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη ζαχαροπλαστική ή τη μαγειρική. Τα συστατικά του περιλαμβάνουν κίτρο, φρούτα και κανέλα, τα οποία μαζί με το αλκοόλ δημιουργούν ένα πλούσιο και μεθυστικό άρωμα. Η παράδοση θέλει το λικέρ ροζολί να πρωτοεμαφνίστηκε στην Ενετοκρατία.

Φακές Εγκλουβής & λαθύρια Καρυάς

Στο νησί της Λευκάδας θα βρείτε εξαιρετικής ποιότητας όσπρια, ανάμεσα στα οποία οι φακές Εγκλουβής συγκαταλέγονται στις κορυφαίες επιλογές. Η Εγκλουβή είναι, λοιπόν, ένα από τα ορεινά λευκαδίτικα χωριά που αξίζει να ανακαλύψετε όχι μόνο για τις εξαιρετικές παραλίες και τα πέτρινα σοκάκια αλλά και για τις φακές του. Ειδικότερα, κάθε χρόνο τον Αύγουστο η Γιορτή της Φακής στο οροπέδιο του Αγίου Δονάτου είναι γεγονός.
φακές

ISTOCK

Επιπλέον, ξεχωριστά και ξακουστά είναι και τα λαθύρια Καρυάς. Το ορεινό κεφαλοχώρι της Καρυάς είναι σκαρφαλωμένο στα 500 μ. υψόμετρο σε ένα καταπράσινο τοπίο. Θα σας εκπλήξει με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του, τις ανθισμένες αυλές και τα μικρά εκκλησάκια. Τα λαθύρια καλλιεργούνται στον κάμπο της Καρυάς χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Η γη είναι τόσο πλούσια στην περιοχή και οι καιρικές συνθήκες ευνοϊκές, ώστε δεν χρειάζεται κανένα χημικό. Τα λαθύρια είναι έτοιμα για συγκομιδή περίπου προς τα τέλη Ιουλίου. Δοκιμάστε τα οπωσδήποτε, καθώς συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικούς μας συστήματος. Αν σας αρέσει και η φάβα, η φάβα Λαθυριού είναι εξαιρετική.

 Λευκαδίτικο σαλάμι

Το πεντανόστιμο και φημισμένο σαλάμι Λευκάδας είναι ένας μερακλίδικος μεζές που χρονολογείται από την περίοδο της Ενετοκρατίας. Πρόκειται για ένα αντιπροσωπευτικό προϊόν της Λευκάδας που θα το βρείτε τόσο σε εκλεκτά ντελικατέσεν όσο και σε παραδοσιακά τραπέζια του νησιού.

ISTOCK

Συνοδεύει υπέροχα κρασί, ούζο και τσίπουρο και συνδυάζεται με ντοματούλα, τυρί και ψωμάκι. Φημολογείται ότι η συνταγή μεταφέρθηκε από το Burano της Ιταλίας, όταν Ιταλοί ήρθαν για να μείνουν στη Λευκάδα. Δοκιμάστε το και με κόκκους πιπεριού και σκόρδο ως κάτι φοβερά γκουρμέ, ενώ μπορείτε να προμηθευτείτε και παραδοσιακά λευκαδίτικα λουκάνικα.

Θυμαρίσιο μέλι

Το θυμαρίσιο μέλι Λευκάδας είναι εξαιρετικό και ξακουστό. Προμηθευτείτε το από τα χωριά Αθάνι και Δράγανο. Το θυμαρίσιο μέλι θεωρείται τονωτικό και είναι πλούσιο σε μέταλλα.

ISTOCK

Ειδικότερα, τον Αύγουστο, διοργανώνεται η Γιορτή Μελιού στο Δράγανο, όπου θα χορτάσετε μέλι από τους ντόπιους παραγωγούς μαζί με εξαιρετικά προϊόντα που παρασκευάζονται από μέλι, όπως παστέλια και μαντολάτα.

 Κρασί Βερτζαμί

Η ποικιλία Βερτζαμί είναι συνυφασμένη με το λευκαδίτικο κρασί και συγκαταλέγεται σε μία από τις καλύτερες ποικιλίες της Ελλάδας. Μεταφέρθηκε από την Ιταλία τον 14ο–17ο αιώνα και κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας οι εξαγωγές προς την Ιταλία αποτελούσαν βασική δραστηριότητα στη Λευκάδα.

ISTOCK

ΑΜΠΕΛΙΑ ΒΕΡΤΖΑΜΙ | ISTOCK

Δοκιμάστε, επίσης λευκή βαρδέαμαυροδάφνη, μαλαγουζιά και πατρινό. Σήμερα, πολλοί νέοι άνθρωποι έχουν αναλάβει εξαιρετικά οινοποιεία ανανεώνοντας το οινικό προφίλ της Λευκάδας. Μπορείτε να επισκεφθείτε τα οινοποιεία «Λευκαδίτικη Γη» και «Σύφλογο» και να παρακολουθήσετε τις Γιορτές Κρασιού που διοργανώνονται στα λευκαδίτικα χωριά.

ΠΟΡΤΟ ΚΑΤΣΙΚΙ | ISTOCK

Η Λευκάδα είναι ένα νησί με πολλά πρόσωπα που εκτείνονται από το βουνό μέχρι τη θάλασσα και από τη γαστρονομία μέχρι τον πολιτισμό. Στα λευκαδίτικα σουβενίρ μαζί με τη λαδόπιτα, το λικέρ Ροζολί, τις φακές Εγκλουβής, τα λαθύρια Καρυάς, το λευκαδίτικο σαλάμι, το θυμαρίσιο μέλι και το κρασί, μην ξεχάσετε τα παστέλια, τη σουμάδα και τα λαδοκούλουρα.

πηγή: diakopes.gr

Sports in

Ουρμπόνας: «Άνθρωποι του NBA θεωρούν ότι ο Φουρνιέ θα πάει στον Ολυμπιακό»

Ο Γάλλος σούπερ σταρ βρίσκεται στην κορυφή της μεταγραφικής λίστας του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Ιουλίου 2024