Η ζωή είναι καλύτερη στη θάλασσα, σύμφωνα με μια νέα θεωρία του TikTok που υποστηρίζει ότι ο καλύτερος τρόπος για να χαλαρώσετε και να αναζωογονηθείτε είναι να περνάτε χρόνο κοντά στο νερό. Η viral «θεωρία του μπλε μυαλού» έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 15 εκατομμύρια προβολές και λέει ότι το να βρίσκεσαι κοντά στο νερό είναι το απόλυτο αγχολυτικό.

Σε ένα βίντεο της δημιουργού @ronjaedsmo, η ίδια ρωτάει: «Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί αισθάνεστε καλύτερα κοντά στον ωκεανό;». Σύμφωνα με τη θεωρία του μπλε νου, αυτό συμβαίνει επειδή το νερό μειώνει το στρες και το άγχος, σας βοηθά να μείνετε στο τώρα και βελτιώνει τον ύπνο, ενώ παράλληλα συμβάλλει θετικά τη συνολική σας ευεξία. Φυσικά, όλοι οι χρήστες συμφώνησαν με αυτή τη θεωρία, καθώς όλοι αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι κοντά στο νερό. Πρόκειται όμως για ένα φαινόμενο placebo και στην πραγματικότητα είμαστε απλώς πιο ευτυχισμένοι στις διακοπές ή υπάρχει κάποιο νόημα πίσω από αυτή τη θεωρία;

Η θεωρία του μπλε νου μπορεί να έχει αποκτήσει πρόσφατα δημοτικότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά αρχικά παρουσιάστηκε από τον θαλάσσιο βιολόγο Dr. Wallace J. Nichols το 2015. Ο ίδιος ανακάλυψε ότι η παρουσία κοντά στο νερό μπορεί να βάλει το μυαλό σε μια ειρηνική κατάσταση, διαλογισμού θα λέγαμε.

Η θεωρία του μπλε νου, περιγράφει το αίσθημα γαλήνης που έρχεται όταν βρίσκεσαι δίπλα στον ωκεανό, επιπλέεις σε μια πισίνα, περπατάς κατά μήκος ενός ποταμού ή κοιτάς μια λίμνη. Η ψυχολόγος Reena B. Patel , LEP, BCBA, λέει στο Bustle ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι συρρέουν στο νερό για να χαλαρώσουν. Είτε περνάτε μια μέρα στην παραλία είτε μόλις 20 λεπτά κοντά σε ένα σιντριβάνι ή ένα ποτάμι, το νερό μπορεί να τονώσει τη διάθεσή σας και να αυξήσει την ευτυχία σας.

@ronjaedsmo Replying to @ronjaedsmo ♬ September (Instrumental) – Sparky Deathcap

Η επιστήμη πίσω από τα οφέλη του νερού

Η θεωρία του μπλε μυαλού, όχι μόνο ακούγεται καλή, αλλά υποστηρίζεται και από επιστημονικές έρευνες. Η θεραπεύτρια Rachel Goldberg , MS, LMFT, επισημαίνει ότι μελέτες fMRI δείχνουν ότι τα φυσικά περιβάλλοντα, όπως αυτά με νερό, μειώνουν τη δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις αγχωτικές σκέψεις.

Σκηνές όπως μια λαμπερή λίμνη ή ο ήχος των κυμάτων μπορούν να μειώσουν την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες του οργανισμού. Η Goldberg εξηγεί ότι η μειωμένη δραστηριότητα του προμετωπιαίου φλοιού και τα χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης οδηγούν σε λιγότερο άγχος. Οι ευχάριστες αναμνήσεις που συνδέονται με το νερό μπορούν να απελευθερώσουν ενδορφίνες που προκαλούν ευεξία, ενισχύοντας τη διάθεσή σας και μετατοπίζοντας το σώμα σας από μια αγχωτική σε χαλαρή κατάσταση, η οποία είναι απαραίτητη για καλύτερο ύπνο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλές συσκευές ύπνου χρησιμοποιούν ήχους νερού.

Πώς να το πετύχετε

Για να επιτύχετε τον μπλε νου, επισκεφθείτε την αγαπημένη σας παραλία. Η Patel σημειώνει ότι η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους δημιουργεί παράλληλα μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα.

Το κολύμπι σε μια πισίνα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες. Αν δεν έχετε πρόσβαση σε νερό, το να ακούτε τους ήχους του νερού μπορεί επίσης να βοηθήσει. Ο Goldberg προτείνει ότι οι ηχογραφήσεις των κυμάτων του ωκεανού ή της βροχής μπορούν να ενεργοποιήσουν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, μειώνοντας το στρες. Η ενσωμάτωση υδάτινων στοιχείων στη ζωή σας μπορεί να ηρεμήσει το μυαλό σας και να ανεβάσει τη διάθεσή σας, κάνοντας την κάθε μέρα να μοιάζει λίγο περισσότερο με διακοπές.

Πηγή Grace