Εκδόθηκαν τρεις νέες προσκλήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποβολή προτάσεων για τα ύδατα και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. 

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκήρυξε τρεις νέες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων ερευνητικών έργων όσον αφορά την αποστολή για την αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων και την αποστολή για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή έως το 2030. Για τις εν λόγω προσκλήσεις υποβολής προτάσεων διατίθεται από την ΕΕ συνολική χρηματοδότηση ύψους άνω των 230 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκήρυξε νέα πρόσκληση υποβολής προσφορών για τη στήριξη της ανάπτυξης έργων ανακαίνισης με πρωτοβουλία των πολιτών, με συνολικό προϋπολογισμό 7,5 εκατ. Ευρώ. Η παρούσα πρόσκληση υποβολής προσφορών έχει ως στόχο να βοηθήσει τις κοινότητες ανανεώσιμης ενέργειας να ξεπεράσουν τα οικονομικά, νομικά και τεχνικά εμπόδια και να αυξήσει τη ζήτηση για ανακαινίσεις οικιστικών κτιρίων που συμμορφώνονται με τις ενωσιακές προτεραιότητες για την ενέργεια και το κλίμα.

Τεχνική υποστήριξη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκήρυξε πρόσφατα νέα πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του κύκλου του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης (TSI) για το 2025, με στόχο την παροχή τεχνικής υποστήριξης στα κράτη μέλη για τον σχεδιασμό ή την υλοποίηση μεταρρυθμιστικών έργων το 2025. Τα θέματα καλύπτουν ευρύ φάσμα τομέων, μεταξύ των οποίων η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, η δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση, το επιχειρηματικό περιβάλλον, η υγεία, οι δεξιότητες και η εκπαίδευση.

Οι προσφορές μπορούν να υποβληθούν ως τις 31 Οκτωβρίου 2024.

Τέλος, η Δέσμη εργαλείων για τις αγροτικές περιοχές είναι ένας ολοκληρωμένος οδηγός που έχει ως στόχο να βοηθήσει τις αυτοδιοικητικές αρχές, τους θεσμικούς φορείς, τα ενδιαφερόμενα μέρη, τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες να εντοπίσουν και να αξιοποιήσουν τις υφιστάμενες ευκαιρίες ενωσιακής χρηματοδότησης, να αναδείξουν τις βέλτιστες πρακτικές για αποτελεσματικές προσεγγίσεις που αποτελούν πηγή έμπνευσης και να προσφέρουν πρακτικές κατευθύνσεις και γνώσεις μέσω της ανταλλαγής χρήσιμων εγγράφων, εκθέσεων και εγχειριδίων.

Πηγή πληροφόρησης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών