Ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για δημιουργία Δημοτικού Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου του Δήμου Κορινθίων. Η ιδέα ανήκει στον πρώην Αντιπρύτανη, ομότιμο καθηγητή ΕΚΠΑ κ. Δημήτριο Τούσουλη.

«Το θέμα που εισάγεται είναι με πρωτοβουλία του Αντιπρύτανη, του καθηγητή, του φίλου, του γιατρού Δημήτρη Τούσουλη που θέλει να συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου μας και να είναι παρών στα κοινωνικά δρώμενα», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εισαγωγή του θέματος ο Δήμαρχος Κορινθίων Νίκος Σταυρέλης.

Ο καθηγητής κ. Τούσουλης με τη σειρά του παρουσίασε στο Σώμα τον σκοπό ίδρυσης του Πανεπιστημίου καθώς και τον κανονισμό λειτουργίας του. Συγκεκριμένα:

«Η ίδρυση και Λειτουργία Δημοτικού Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΔΕΑΠ) Κορινθίων έρχεται να εγκαινιάσει μια καινοτόμα πρόταση στην εκπαίδευση, να εδραιώσει ένα νέο θεσμό πολιτισμού και παιδείας, έναν φορέα δια βίου μάθησης στον Δήμο Κορινθίων . Η δια βίου παιδεία των πολιτών είναι ζητούμενο και αυτό το κενό έρχεται να καλύψει το Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Κορινθίων (ΔΕΑΠ) που θα είναι ευέλικτο με συνεχώς διευρυμένα γνωστικά αντικείμενα τόσο των θεωρητικών, όσο και των θετικών επιστημών, με όρους και προϋποθέσεις μέσα από το σύνολο των δραστηριοτήτων που θα αποβλέπουν στην ικανοποίηση των ενδιαφερόντων των πολιτών του Δήμου Κορινθίων και στην κάλυψη των πνευματικών τους αναγκών».

Εκπαιδευτικά πεδία

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Δήμος Κορινθίων, τα εκπαιδευτικά θέματα ενδεικτικά θα είναι: εκπαίδευση και παιδεία, ψυχολογία, κοινωνιολογία, οικονομία, τουρισμός, ορθολογική διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, ιστορία, λαογραφία, δημόσιες σχέσεις, διεθνείς σχέσεις, φιλοσοφία, λογοτεχνία, ιατρική και γενικότερα ό,τι σχετίζεται με τον πολιτισμό της καθημερινής ζωής των κατοίκων.

Επίσης, θα υπάρχουν δύο εξάμηνα: το χειμερινό από Οκτώβριο ως και Ιανουάριο και εαρινό από Φεβρουάριο ως και Μάιο. Τα μαθήματα θα γίνονται 2 φορές τον μήνα (κάθε δεύτερη Τετάρτη απόγευμα). Το πρόγραμμα κάθε εξαμήνου θα αναρτάται πριν την έναρξη του εξαμήνου. Κανείς δεν αμείβεται, ούτε οι διδάσκοντες, ούτε οι διδασκόμενοι. Δεν υπάρχουν δίδακτρα ούτε υποχρεωτική αγορά βιβλίων ή σημειώσεων. Εν προκειμένω επιβεβαιώνεται η δωρεάν παιδεία.

· Τα μαθήματα θα γίνουν στο κτιριακό συγκρότημα του Δημοτικού Θέατρου Κορίνθου στο οποίο θα υπάρχει προσβασιμότητα για τα άτομα με ειδικά κινητικά ζητήματα, θα παρέχει ασφάλεια και καθαριότητα και κυρίως θα τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

«Το Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΔΕΑΠ) του Δήμου Κορινθίων θα αποτελέσει μια σημαντική μορφωτική προσφορά στους πολίτες, ώστε μέσα από τον συνδυασμό ελεύθερης επιλογής, πρόσβασης και παροχής ποιοτικού επιπέδου διαλέξεων, να συμβάλλει στη δημιουργία πραγματικής πολιτιστικής, πνευματικής και ποιοτικής ζωής στο Δήμο Κορινθίων. Από τις διαλέξεις, τις συνομιλίες και τις συχνές ανταλλαγές απόψεων και ιδεών θεωρούμε ότι θα αναδειχτούν σημαντικά θέματα και ζητήματα και οι πολίτες θα μπορέσουν να αναδείξουν τα ενδιαφέροντά τους και να έρθουν σε επαφή με ποικίλα γνωστικά πεδία. Έτσι η δια βίου παιδεία θα αρχίσει να υλοποιείται ουσιαστικά και οι πολίτες θα έχουν προσιτή την ακαδημαϊκή γνώση» δήλωσε κλείνοντας την παρουσίασή του ο κύριος Τούσουλης.

*φωτογραφία αρχείου