Με απόφαση του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου εντάχθηκε η πρόταση του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας «Ενίσχυση Πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας» στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου για τη δράση «Χρηματοδότηση δημιουργίας περιμετρικών ζωνών 10 μέτρων πέριξ οικισμών εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών».

Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του έργου είναι 80.000€ με δυνατότητα πρόσθετης χρηματοδότησης εφόσον προκύψει ανάγκη από τις εγκεκριμένες από το Δασαρχείο Τεχνικές Εκθέσεις. Η παρούσα σύμβαση χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

Τι αφορά η πράξη

Η πράξη αφορά τη διαχείριση της καύσιμης ύλης πέριξ των οικισμών του Δήμου καθώς και του αστικού ιστού, με την εφαρμογή των απαραίτητων παρεμβάσεων προκειμένου να δημιουργηθούν ζώνες που θα επιβραδύνουν ή και θα ανακόψουν μια πυρκαγιά προς κατοικημένες περιοχές. Η πρόταση περιλαμβάνει ζώνες αποψιλωτικής υλοτομίας και ζώνες με καθαρισμούς δασών και δασικών εκτάσεων περιμετρικά των οικισμών.

Οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν είναι οι εξής:

•   Καθαρισμοί, κλαδεύσεις και φρυγανεύσεις σε συνολική επιφάνεια 40,00 στρ.

•   Θρυμματισμός προϊόντων καθαρισμού – κλαδεύσεων σε συνολική επιφάνεια 91,00 στρ.

•   Υλοτομία δένδρων και θάμνων, μεταφορά και στοίβαξη προϊόντων δασικής βιομάζας, κατεργασία εδάφους σε συνολική επιφάνεια 51,00 στρ.