Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Διασταυρούμενα πυρά των υποψήφιων προέδρων του ΠΑΣΟΚ – Οι πρωταγωνιστές και οι απέχοντες

Διασταυρούμενα πυρά των υποψήφιων προέδρων του ΠΑΣΟΚ – Οι πρωταγωνιστές και οι απέχοντες

Ποιοι δέχονται τις περισσότερες επιθέσεις από τους συνυποψήφιούς τους για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ. Τα πυρά που διαλέγουν και ποιοι απέχουν από τα... καρφιά

Ως άλλοι πρωταγωνιστές του φιλμ νουάρ του Έντουαρντ Ντμίτρικ, Crossfire, οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ βρίσκονται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών που εξακοντίζουν εναντίον συνυποψηφίων τους και ταυτόχρονα δέχονται και οι ίδιοι από τους διεκδικητές της ηγεσίας του κόμματος.

Σφοδρά πυρά δέχονται τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης για την τακτική που ακολούθησε το κόμμα στις ευρωεκλογές και την αδυναμία να καταλάβει τη δεύτερη θέση, όσο και ο Χάρης Δούκας για την απόφασή του να κατέλθει ως υποψήφιος, όντας εκλεγμένος μόλις λίγους μήνες πριν στον δήμο Αθηναίων.

Την αρχή, απαντώντας στα όσα είχαν ειπωθεί από βουλευτές και στελέχη τόσο στο πολιτικό συμβούλιο όσο και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πραγματοποίησε ο Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Οι κατηγορίες Ανδρουλάκη για «πασαρέλα» και η «δημιουργία εσωστρέφειας από στελέχη»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έβαλλε κατά όσων βάζουν «το προσωπικό καλό πάνω από το συλλογικό καλό», όπως και σε όσους μετατρέπουν, σύμφωνα με τον ίδιο, «την αναγκαία διαδικασία του εσωκομματικού διαλόγου σε μία πασαρέλα προσωπικών φιλοδοξιών».

«Φύγε εσύ, να έρθω εγώ. Γιατί εγώ θα το κάνω καλύτερα. Χωρίς όμως να έχει κατατεθεί όλο το προηγούμενο διάστημα ένα άλλο σχέδιο, μια διαφορετική στρατηγική πρόταση, μία διαφορετική πολιτική εισήγηση από ανθρώπους που θέλουν να παίξουν έναν πολύ μεγάλο ρόλο στην παράταξή μας», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ωστόσο, η αναφορά που έκανε τη μεγαλύτερη αίσθηση ήταν αυτή στα «σενάρια για ρευστοποίηση του ΠΑΣΟΚ και την ενοποίησή του με τον ΣΥΡΙΖΑ», όπως είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Την Τρίτη, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ καταφέρθηκε κατά στελεχών που, όπως είπε, δημιούργησαν τεράστιο εσωτερικό ζήτημα. «Η αντίδραση κάποιων στελεχών πήρε τον προβολέα από τη Νέα Δημοκρατία, που είναι ο μεγάλος ασθενής μετά τις εκλογές, και τον έφερε στο ΠΑΣΟΚ. Όφειλα ως πρόεδρος να αντιμετωπίσω άμεσα το θέμα, με καθαρές λύσεις. Δεν μπορεί να μας ανοίγεται μια νέα εποχή και αντί να έχουμε ένα στρατηγικά ισχυρό αντιπολιτευτικό ρόλο, εμείς να αρχίζουμε μια άγονη εσωστρέφεια, η οποία θα έκανε πολύ μεγάλη ζημιά», επισήμανε.

Στην ίδια συνέντευξη ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχείρησε να αποφύγει τις αναφορές στον συνυποψήφιό του και δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα. Είπε ότι ο ίδιος «έχει χρέος να περιφρουρήσει τη διαδικασία», τονίζοντας, όμως, πως «όταν απαξιώνεις μια προσπάθεια και μιλάς για συνεχιζόμενες ήττες, δεν απαξιώνεις μόνο τη δική μου προσπάθεια. Απαξιώνεις μια προσπάθεια χιλιάδων ανθρώπων που έμειναν στα δύσκολα».

Σε σχέση με το εάν θα μπορούσε ο Χάρης Δούκας να αναλάβει την προεδρία του κόμματος και ταυτόχρονα να παραμείνει δήμαρχος Αθηναίων είπε ότι η κάθε υποψηφιότητα θα αξιολογηθεί από τους φίλους και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ.

Τα καρφιά Δούκα κατά Ανδρουλάκη και οι «ρυθμοί που θα γινόμασταν κυβέρνηση το 2050»

Ο Χάρης Δούκας λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς τους καταφέρθηκε κατά του Νίκου Ανδρουλάκη καταλογίζοντάς του το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ερωτηθείς για την πορεία του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δήλωσε ότι έδωσε ένα σημαντικό αγώνα αλλά ότι δεν δημιούργησε στη συνέχεια συνθήκες μεγάλης υπέρβασης. «Με αυτούς τους ρυθμούς θα γινόμασταν κυβέρνηση το 2050» τόνισε και συμπλήρωσε «κλείνει ένα κύκλος επιβίωσης του χώρου και ανοίγει, πρέπει να ανοίξει ένας άλλος».

Πρόσθεσε πως «από την εποχή της επιβίωσης, να περάσουμε στην εποχή της υπέρβασης», ενώ, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε ότι «πρόδωσε» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σημείωσε ότι «με στήριξε ο Νίκος Ανδρουλάκης και νομίζω τον στήριξα κι εγώ. Η φιλία δεν είναι δουλεία ή ιδιοκτησία. Η φιλία προϋποθέτει ελευθερία. Έχω ηθική υποχρέωση να λέω και να κάνω αυτό που είναι καλό για τον χώρο και τη χώρα».

Παράλληλα, κληθείς να απαντήσει, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, στις αιχμές του Νίκου Ανδρουλάκη για το «παρέλαβα κόμμα από τη Φώφη Γεννηματά και δεν θα παραδώσω συνιστώσα», ο Χάρης Δούκας απήντησε πως «συνιστώσα θα γίνουμε εάν δεν ενισχύσουμε τα ποσοστά μας. Κάνω προσπάθεια να ενδυναμώσουμε το ΠΑΣΟΚ και να κυβερνήσουμε τη χώρα».

Κατά την ομιλία του στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή ο Χάρης Δούκας υπογράμμισε πως «εκείνο που θέλουμε είναι ηγεσία, που θα ενώνει, θα εμπνέει, θα είναι προωθητής των Αλλαγών, θα μπορεί να λειτουργεί συλλογικά και συμμετοχικά, θα κάνει πράξη το «μαζί», ώστε ο καθένας να αισθάνεται ηγέτης στο έργο του και συγχρόνως εγγυητής της ενότητας».

Ο Γερουλάνος για τη «χαμένη ευκαιρία» των ευρωεκλογών και τη «δέσμευση για τον δήμο»

Από την πλευρά του ο Παύλος Γερουλάνος παρότι αποφεύγει -τόσο κατά την τοποθέτηση στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή όσο και στις δημόσιες τοποθετήσεις του- τις αναφορές στους εσωκομματικούς αντιπάλους του, μιλώντας στο Action24, άφησε αιχμές τόσο για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όσο και για την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα.

«Δεν πετύχαμε τον στόχο μας, ο στόχος ήταν η δεύτερη θέση και δεν τον πετύχαμε όταν διαλύονταν δύο κόμματα δίπλα μας, άρα ήταν χαμένη ευκαιρία» τόνισε ο Παύλος Γερουλάνος, μιλώντας για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Απαντώντας στο εάν έφταιξε ο Νίκος Ανδρουλάκης για το αποτέλεσμα, επισήμανε πως «δεν είναι θέμα ενός προσώπου. Από την ώρα που ανοίγει η συζήτηση, ο πρόεδρος παίρνει τις πρωτοβουλίες που θεωρεί σωστές για το κόμμα, δική του πρωτοβουλία ήταν». Σύμφωνα με τον ίδιο, «ένα κόμμα πρέπει να παρουσιάζει στην κοινωνία μια ηγετική ομάδα που ο πολίτης να αισθάνεται ότι όσα λέει μπορεί να τα κάνει πράξη, κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να δούμε από την αρχή. Αφήσαμε πολλούς πόρους ανεκμετάλλευτους, ενώ οι ιδέες μας ήταν καλές».

Ερωτηθείς για την υποψηφιότητα Χάρη Δούκα, είπε ότι δεν θα σχολιάσει συνυποψηφίους του, αλλά πρόσθεσε ότι «όταν κατέβηκα στον δήμο, δεσμεύτηκα ότι θα μείνω 4 χρόνια στον δήμο και έμεινα 4 χρόνια στον δήμο».

Οι τρεις διαχωριστικές γραμμές της Γιαννακοπούλου, οι μύδροι κατά Ανδρουλάκη και το «λάθος» του Δούκα

Η υποψήφια πρόεδρος Νάντια Γιαννακοπούλου έθεσε τις πιο σαφείς διαχωριστικές γραμμές σε σχέση με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, εξαπολύοντας μύδρους κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ για τον Χάρη Δούκα σχολίασε ότι η ίδια δεν θα ήταν υποψήφια σε περίπτωση που είχε εκλεχθεί δήμαρχος Αθηναίων.

Συγκεκριμένα, για τον Χάρη Δούκα ανέφερε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ότι ή ίδια δεν θα υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος σε περίπτωση που ήταν δήμαρχος Αθηναίων. «Αλλά εγώ είμαι η Νάντια Γιαννακοπούλου. Οι άλλοι υποψήφιοι έχουν προφανώς τη δική τους λογική. Για εμένα είναι πολύ καθαρό ότι όταν εκλέγεσαι κάπου και σε τιμά ο λαός με την ψήφο του, οφείλεις να μείνεις εκεί που σε έχει τιμήσει ο ελληνικός λαός», τόνισε.

Επιτέθηκε κατά του Νίκου Ανδρουλάκη για τη δήλωσή του περί «πασαρέλας υποψηφιοτήτων», παρότι, όπως είπε, «είμαι από αυτούς που λένε, δεν υπάρχει περίπτωση να σχολιάσω ποτέ κάποιον συνυποψήφιό μου».

Ανέφερε συγκεκριμένα πως «σε καμία περίπτωση δεν αποδέχομαι οποιοδήποτε σχολιασμό περί πασαρέλας. Θεωρώ ότι είναι αδιανόητο, ότι υποτιμά όλη αυτή τη συνθήκη. Εγώ θέλω να σας θυμίσω ότι το 2021 που εκλέχτηκε ο πρόεδρός μας, ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης, ήταν έξι υποψήφιοι. Και θέλω να σας θυμίσω ότι πριν από το 2021, ήταν 8-9. Είναι κάτι το οποίο συμβαίνει. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο τα προηγούμενα χρόνια δεν δημιουργούσε θέμα και δεν ήταν πασαρέλα και ξαφνικά έγινε πασαρέλα τώρα. Η αλήθεια είναι ότι κάτι πρέπει να μας εξηγηθεί. Αν είναι πολιτικές οι θέσεις, τότε δεν υπάρχει καμία πασαρέλα. Αν πάει κάποιος να πει φύγε εσύ για να έρθω εγώ, γιατί είμαι πιο νέος, πιο ωραίος, πιο έμπειρος, πιο έξυπνος, δεν ξέρω, τι, τότε ναι, είναι πασαρέλα. Αν όμως είναι πολιτικές τοποθετήσεις, όχι δεν θα αποδεχθώ αυτόν τον ορισμό»

Κατέκρινε επίσης τη στάση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σε τρία διαφορετικά ζητήματα. Στην επιστολική ψήφου, στα «μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια» και στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Όπως είπε, «να ξεκινήσουμε καταρχάς και χρονολογικά, με το θέμα της επιστολικής ψήφου, που ήταν ξεκάθαρη καταστατική θέση του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ μιλούσε και το είχε φέρει πολιτικά πρώτος στην ατζέντα πολλά χρόνια πριν. Έρχεται λοιπόν η κυβέρνηση, φέρνει αυτό το νομοσχέδιο και επειδή η κ. Κεραμέως με έναν τελείως ετσιθελικό και απαράδεκτο τρόπο έφερε μία τροπολογία, με απαράδεκτο τρόπο, εμείς αντί να κατακεραυνώσουμε την κ. Κεραμέως, να της κάνουμε μία πρόταση μομφής, πήραμε πίσω τη θέση την καταστατική και καταψηφίσαμε το σύνολο του νομοσχεδίου, ενώ θα μπορούσαμε να είχαμε καταψηφίσει την τροπολογία απλά. Στα ομόφυλα ζευγάρια η εικόνα που παρουσίασε η κοινοβουλευτική μας ομάδα ήταν ότι ήμασταν ένα ξέφραγο αμπέλι. Ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε, σαν τελικά να μην υπήρχε μια θέση ξεκάθαρη από εμάς, σαν να μην υπήρχε διευθυντής στην ορχήστρα, σαν ο καθένας να μπορούσε να κάνει ό,τι θέλει. Εγώ θα πω ότι η εικόνα αυτή, η οποία πάντως παρουσιάστηκε, είναι μία εικόνα η οποία δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στο κόμμα. Και πάμε σε αυτό, το οποίο εγώ πιστεύω ότι είναι αυτό το οποίο τελικά μας στοίχισε περισσότερο και έχει να κάνει με τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Γιατί αυτό κι αν ήταν από τις πιο βασικές καταστατικές μας θέσεις. Ότι είμαστε υπέρ της δημιουργίας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων και εκεί πέρα ήταν ο ορισμός της θολής θέσης, της πολιτικής θολούρας με τις διαρκείς κυβιστήσεις θέσεων που κάναμε, χωρίς κανείς να καταλαβαίνει τι, πώς και γιατί. Βγήκε στην αρχή ο πρόεδρος και είπε, δεν θα μπω εμπόδιο στη σύσταση των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών. Μετά βγήκαμε και πήγαμε στο ότι ναι, είμαστε υπέρ, αλλά θέλουμε ένα ασαφές σκανδιναβικό μοντέλο. Κανείς δεν ήξερε τι είναι αυτό. Μετά βγήκε και είπε ναι, είμαστε υπέρ, αλλά να γίνει μετά την αναθεώρηση του άρθρου 16. Και μετά, τέταρτη κυβίστηση, βγήκε και είπε, τελικά δεν ξέρουμε και αν θα ψηφίσουμε την αναθεώρηση του άρθρου 16. Αυτά είναι πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα, που είναι ο ορισμός της θολούρας».

Η πρόταση Κατρίνη για συζήτηση με τα υπόλοιπα αντιπολιτευτικά κόμματα και οι βολές σε Ανδρουλάκη

«Είμαι υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ γιατί δεν συμβιβάζομαι με ένα τμήμα του 13-15% που θα παίζει μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης», τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Υπογράμμισε επίσης ότι πιστεύει πως «χρειάζονται πρόσωπα άφθαρτα, σοβαρά, συγκροτημένα και αξιόπιστα, κυρίως όμως γιατί χρειάζονται πολιτικές θέσεις που κινητοποιούν την πλειοψηφία των πολιτών και όχι μια λογική αποϊδεολογικοποίησης, lifestyle, απολιτίκ, το οποίο σίγουρα δεν αλλάζει τη ζωή των πολιτών και δεν τη βελτιώνει».

Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ πρέπει να συζητήσει με τα κόμματα με συνυπέγραψε την πρόταση δυσπιστίας (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας), ώστε αυτή η συζήτηση, ενδεχόμενα, να οδηγήσει σε εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Παράλληλα σχολιάζοντας τα περί πασαρέλας προσωπικών φιλοδοξιών που είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως για τον ίδιο δεν είναι αποδεκτή αυτή η φράση.

Οι υψηλοί στόχοι της Αποστολάκη και η μη επίθεση σε συνυποψηφίους

Η Μιλένα Αποστολάκη έθεσε υψηλούς στόχους για τον επόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, καθώς, μιλώντας στο Action24, τόνισε πως «νιώθω ότι ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, ως προς το μήνυμα και την ελπίδα που γεννάει. Θα βάλω όλες μου τις δυνάμεις για να υπηρετήσω αυτό τον στόχο της ετοιμότητας».

Παράλληλα τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πως «η απόσταση από το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών πρέπει να επιβάλει νηφαλιότητα σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι η ίδια δεν ήταν από τα στελέχη που έθεσαν θέμα ηγεσίας. Αλλά το θέμα ετέθη και ο Νίκος Ανδρουλάκης σήκωσε το γάντι».

Στόχος επίσης είναι από τη διαδικασία να αποτυπωθούν από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ «καθαρές θέσεις από τις οποίες να προκύπτει με σαφήνεια με ποιους ήμαστε και ποιους υπερασπιζόμαστε», ενώ κρατά χαμηλούς τόνους σε σχέση με τους εσωκομματικούς αντιπάλους της.

Must in

Η «μαύρη τρύπα» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατάπιε και τον Αμορίμ

Η περίπτωση του Ρούμπεν Αμορίμ αποτελεί την κορύφωση του δράματος που ζει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο