Στο περιστατικό άσκησης βίας του βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη, χωρίς, ωστόσο, να τον κατονομάζει πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου το πρωί της Παρασκευής 5 Ιουλίου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «θα ήθελα να σταθώ σε ένα ζήτημα το οποίο με απασχολεί ιδιαίτερα και έχει να κάνει και με το μήνυμα που οι πολίτες μας έστειλαν στις ευρωεκλογές».

«Τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές»

Πρόσθεσε ότι οι πολίτες ζητούν αποτελεσματικότητα, έχουν όμως και υψηλές απαιτήσεις ως προς τη συμπεριφορά, υπογραμμίζοντας πως «τίποτα δεν ενοχλεί τους πολίτες περισσότερο από συμπεριφορές που προβάλλουν μία εικόνα ότι οι πολιτικοί είναι σε διαφορετική συνομοταξία πολιτών, που μπορούν να φέρονται με διαφορετικό τρόπο».

Τέλος υπογράμμισε πως «τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Διότι τραυματίζουν συνολικά την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε να χτίσουμε ξανά σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες».

Επεσήμανε επίσης για το ζήτημα της αντιμετώπισης της ακρίβειας «είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά έχουμε στοιχεία που δείχνουν όχι απλά περιορισμό του πληθωρισμού αλλά και πραγματική αποκλιμάκωση των τιμών στο σούπερ μάρκετ. Είναι μια πρώτη ενθαρρυντική ένδειξη ότι ο πόλεμος τον οποίο έχουμε κηρύξει στην ακρίβεια αρχίζει και φαίνεται από τα αποτελέσματα. Προφανώς και η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί έως ότου ο πληθωρισμός επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδά του και θα εξακολουθούμε να επιμένουμε σε μία αγορά η οποία λειτουργεί με διαφάνεια, με σωστούς κανόνες, με πραγματικό ανταγωνισμό, χωρίς ολιγοπωλιακές και μονοπωλιακές».

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι με την αφορμή και την είσοδό μας στο νέο ευρωπαϊκό πολιτικό κύκλο «θα επιμείνω στην προσπάθειά μου να υπάρξει ευρωπαϊκή αντιμετώπιση στο ζήτημα των διαφοροποιημένων τιμών των πολυεθνικών επιχειρήσεων έτσι ώστε χώρες που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή περιφέρεια να μην αναγκάζονται να πληρώνουν οι πολίτες τους ακριβότερα για ίδια προϊόντα». Αναφέρθηκε στην απάντηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην επιστολή του και στην αναγνώριση από μέρους της τής ορθότητας αυτών των επιχειρημάτων, αναμένοντας από την Ευρώπη να αναλάβει τις δικές της πρωτοβουλίες.

Τι είπε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

«Η ασφάλεια και το αίσθημα εμπιστοσύνης αποτελούν το θεμέλιο της συνύπαρξης και της κοινωνικής συνοχής», τόνισε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου «Το ίδιο και η καταπολέμηση των ανισοτήτων, η προστασία των μεσαίων στρωμάτων, των ευάλωτων ομάδων και γι αυτό πράγματι θα πρέπει όσο γίνεται να καταπολεμηθεί η ακρίβεια που υπονομεύει το βιωτικό επίπεδο των νοικοκυριών και καθιστά τόσο δύσκολη την καθημερινότητα».

Η κ. Σακελλαροπούλου επεσήμανε ότι η ισότιμη πρόσβαση στην παιδεία, στη δημόσια υγεία, στις δημόσιες συγκοινωνίες είναι πολύ σημαντικό πράγμα για τους πολίτες και θα πρέπει ακριβώς επειδή οι δημόσιες υπηρεσίες αφορούν το γενικό καλό να είναι υψηλού επιπέδου και βέβαια κανένας να μην αισθάνεται μόνος ή πολίτης δεύτερης κατηγορίας.

Σε σχέση με τους εκπαιδευτικούς όπως είπε ότι διαπίστωσε και η ίδια, «ένα σημαντικό στοιχείο είναι η εξασφάλιση στέγης για τους ανθρώπους αυτούς», αναφερόμενη ειδικά σε μικρά μέρη όπου νέοι δάσκαλοι δίνουν μάχη για να εκπαιδεύουν τα ελληνόπουλα.

«Θα ήθελα κι εγώ να αναφερθώ σε ένα πρόσφατο ταξίδι μου στη Θράκη», είπε η ΠτΔ αναφερόμενη στο συνέδριο που είχε οργανωθεί σε συνεργασία με το Ευγενίδειο Ίδρυμα για την κλιματική ανθεκτικότητα και την τοπική κοινωνία. «Αυτό που είδα για άλλη μια φορά στη Θράκη που πέρυσι βρέθηκε στο επίκεντρο μαζί με τη Θεσσαλία της κλιματικής κρίσης, ότι είναι σημαντικό να χαράσσονται πολιτικές σε σχέση και με τις τοπικές ανάγκες, να καλλιεργηθεί η οικολογική ευαισθησία και νομίζω ότι οι νέοι άνθρωποι ιδίως μπορούν να προσφέρουν πολλά σε αυτό, για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και των προβλημάτων από τις δυσμενείς της συνέπειες», τόνισε και ευχήθηκε σε όλους «καλό καλοκαίρι».