Βούτσης: Ουδείς στη Νέα Αριστερά μετάνιωσε για τη μη αποδοχή μιας προφανούς μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ
«Η Αριστερά είναι κάτι διακριτό, κάτι διαφορετικό που μπορεί να συμβάλει με λύσεις καθαρές, χωρίς κεντρώους συμψηφισμούς» σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση
Την «προφανή μετάλλαξη» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, την Κεντροαριστερά αλλά και το εν γένει πολιτικό σκηνικό με όσα επικρατούν στο εσωτερικό των κομμάτων και τις εξελίξεις που αυτά προοιωνίζονται, σχολίασε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.
«Η Κεντροαριστερά αφορά τα κόμματα που έχουν αυτή την αναφορά – Η Αριστερά είναι κάτι διακριτό»
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και ερωτώμενος αλλά και για το αν ήταν βεβιασμένη ενέργεια η αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Βούτσης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ουδείς μετάνιωσε για τη μη αποδοχή μιας προφανούς μετάλλαξης του κόμματος.
«Για ένα πράγμα μπορώ να σας μιλήσω με σιγουριά και ξέρω ότι αυτό εκφράζει και τους ανθρώπους της Νέας Αριστεράς διότι έγινε μια πολύωρη, με πολύ μεγάλη συμμετοχή και με μεγάλο ενδιαφέρον συνεδρίαση του κεντρικού οργάνου της Νέας Αριστεράς προ ημερών. Για ένα πράγμα μπορώ να σας βεβαιώσω: ότι ουδείς έχει μετανιώσει στο διάβημα που έγινε για αξιακούς, πολιτικούς, ιδεολογικούς όρους και για τη μη αποδοχή μιας προφανούς μετάλλαξης του κόμματος στο οποίο ανήκαμε όλοι και το οποίο είχαμε συνιδρύσει» ανέφερε.
Όσον αφορά το γεγονός ότι η Νέα Αριστερά δεν πήγε καλά στις ευρωεκλογές και δεν επετεύχθη ο στόχος του ενός ευρωβουλευτή, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι «χρειάζεται αναστοχασμός, χρειάζεται αυτοκριτική και χρειάζεται να δούμε με μεγαλύτερη επάρκεια και την πραγματικότητα και τους πολιτικούς συσχετισμούς και από θέσεις αυτονομίας της Αριστεράς και διακριτότητα της Αριστεράς, το τονίζω αυτό. Να λειτουργήσουμε και να συμβάλουμε καταλυτικά στο να υπάρξουν ενδεχομένως και λύσεις εναλλακτικές προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Για την κριτική Σαμαρά προς τον Μητσοτάκη
Αναφερόμενος στην σκληρή κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, υπογράμμισε ότι του έκανε πραγματικά εντύπωση «πώς έφυγε από το ραντάρ των επισημάνσεων που γίνονται επί μία εβδομάδα και των κριτικών παρατηρήσεων για την οξύτητα αυτής της τοποθέτησης του κ. Σαμαρά, το ότι για πρώτη φορά συνάθροισε τα ποσοστά από τα δεξιά, που είναι πέραν της Νέας Δημοκρατίας, σαν έναν ενδεχόμενο κίνδυνο».
Και πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα έδινε και το σήμα ενός ενδεχόμενου πόλου με βάση και την ακροδεξιά στροφή και την ενίσχυση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Γι’ αυτό αυτή η αποστροφή του λόγου του για μένα προοιωνίζεται κάποια ενθάρρυνση εξελίξεων στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και στους πολλούς αρχηγούς, άντρες και γυναίκες ή και κόμματα και κομματίδια που συνωθούνται σ αυτό το χώρο».
Περί της συζήτησης για την Κεντροαριστερά
Σχετικά με την Κεντροαριστερά, τη δημοκρατική παράταξη αλλά και για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να ανοίξει αυτή η συζήτηση, ο κ. Βούτσης, σημείωσε ότι αυτό αφορά τα κόμματα που έχουν αυτή τη σηματοδότηση και αυτή την αναφορά.
«Η Αριστερά είναι κάτι διακριτό, η σύγχρονη, ανοιχτόμυαλη, όπως λέμε αριστερά είναι κάτι διαφορετικό που μπορεί να συμβάλει με λύσεις καθαρές, χωρίς κεντρώους συμψηφισμούς και μεταλλάξεις. Στον ευρύτερο διάλογο για μία ενδεχόμενη, αν μπορεί αυτό να γίνει δυνατόν, προγραμματική σύγκλιση και συνεργασία δυνάμεων της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, της πράσινης οικολογίας και κινηματικών δυνάμεων. Αυτό ναι, μπορεί να γίνει και να έχει μια μεγάλη συμβολή η δικιά μας Αριστερά» είπε και συνέχισε:
«Το άλλο για το οποίο ρωτήσατε σας λέω ότι δεν μας αφορά, δηλαδή οι καντρίλιες που γίνονται για τα εσωκομματικά το σέβομαι απολύτως είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε του ΠΑΣΟΚ αυτή την στιγμή για ενιαίο φορέα, για ένα νέο κόμμα της κεντροαριστεράς κτλ. Επαναλαμβάνω από θέσεις διακριτής αριστεράς δεν πιστεύω πως είναι αλυσιτελής, πως είναι αποτελεσματικά και κυρίως προγραμματικά εντάσσονται στις συστημικές επιδιώξεις εναλλακτικών λύσεων και όχι μια πραγματική εναλλακτική ριζοσπαστική αντίληψη».
Για τον Αλέξη Τσίπρα και το κατά πόσο είναι ένα πολιτικό κεφάλαιο, ο κ. Βούτσης είπε ότι «το πολιτικό κεφάλαιο δημιουργείται μέσα σε κάθε συγκυρία, ανάλογα με τη διάθεση, με τις δυνατότητες, με την ηλικία του κάθε πολιτικού παράγοντα. Εν προκειμένω, ο Αλέξης Τσίπρας υπήρξε πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης για την οποία συζητούσε όλος ο κόσμος. Είναι σαφές πως είναι στη δική του διάθεση. Δεν μπορώ εγώ, ούτε να ερμηνεύσω, ούτε να σκεφτώ το τι ακριβώς θα κάνει. Είναι στη δικιά του διάθεση και σ’ αυτό που αισθάνεται και ως ευθύνη, ενδεχομένως να παίρνει πολιτικές πρωτοβουλίες για συζητήσεις και για μεγάλα προγραμματικά θέματα. Μέχρι εκεί. Έχει ο ίδιος πει δημόσια ότι θα το κάνει. Το σέβομαι. Από κει και πέρα δεν μπορώ να εικάσω οτιδήποτε».
- Μεξικό: 6 νεκροί και 10 τραυματίες από επίθεση ενόπλων σε μπαρ
- Συρία: Κούρδοι μαχητές σκότωσαν 15 μαχητές προσκείμενους στην Τουρκία
- Λαμία: Παιδάκι παρασύρθηκε από αυτοκίνητο μπροστά στα μάτια των γονιών του
- Χεζμπολάχ: «Χτυπάτε την Βηρυττο, θα χτυπήσουμε το Τελ Αβίβ»
- Σοκάρει το βίντεο από τη φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι
- ΣΥΡΙΖΑ: Μια όμορφη εικόνα στην Κουμουνδούρου μετά το τέλος των εκλογών [video]