Παρασκευή 05 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ: Προς ένα φθινοπωρινό συνέδριο - κρας τεστ για «κασσελίστας» και «φρουρά Τσίπρα»

ΣΥΡΙΖΑ: Προς ένα φθινοπωρινό συνέδριο – κρας τεστ για «κασσελίστας» και «φρουρά Τσίπρα»

Κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ακουστούν από τα στελέχη όσα απέστειλαν γραπτώς την περασμένη εβδομάδα. Στο επίκεντρο των αιχμών η αδράνεια των οργάνων, η Αυγή και το μέλλον.

Ουδείς θέλει να μείνει με τον μουτζούρη και να λερώσει τα χέρια του προκαλώντας νέες εντάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και το χάσμα είναι τεράστιο μεταξύ των στελεχών που διαφωνούν με τις στάσεις – δηλώσεις του προέδρου και εκείνων που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη.

Οι λεγόμενοι κασσελίστας δίνουν βροντερό παρόν όταν απαιτείται και ως εκ τούτου το φθινοπωρινό συνέδριο είναι πολύ πιθανό να φέρει στο προσκήνιο το φαν κλαμπ αλλά και τις διαφωνίες. Σύμφωνα με στελέχη ο Κασσελάκης είναι αποδυναμωμένος, και ειδικά μετά τις δηλώσεις του για το «δικό μου ΣΥΡΙΖΑ» και για τις επιθέσεις κατά του Αλέξη Τσίπρα.

Αν είναι απλώς συκοφαντίες από την πλευρά κάποιων πικραμένων μένει να αποδειχθεί, ωστόσο ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης δείχνει αποφασισμένος να κάνει ριζικές αλλαγές στο κόμμα ενόψει του καταστατικού Συνεδρίου. Ο Γιάννης Ραγκούσης -αναφορικά με τον αν ο Στέφανος Κασσελάκης προσφύγει στη βάση- εκτίμησε ότι «αν ο κ. Κασσελάκης δοκιμάσει κάτι τέτοιο δεν θα πάρει ούτε τις μισές ψήφους και αυτό το συνδέω με την συκοφαντική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα».

Το ΠΑΣΟΚ «ροκανίζει» τη διαφορά του με τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε δημοσκόπηση πάντως της Metron Analysis για το MEGA το ΠΑΣΟΚ «ροκανίζει» τη διαφορά του με τον ΣΥΡΙΖΑ– αν στην Χαριλάου Τρικούπη έχουν μπει σε διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού. Στην πρόθεση ψήφου της έρευνας, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 24,4% με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 11,1%. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 10,3% και ακολουθούν ΚΚΕ με 7,9% και Ελληνική Λύση με 7,4%. Η Πλεύση Ελευθερίας καταγράφει 4,6%, η Νίκη 2,4% το ΜέΡΑ25 2,6% και η Φωνή Λογικής 2,5%

Κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη φάνηκε το χάσμα σε πολιτικές προσεγγίσεις, όπως είναι το μέλλον και οι συμμαχίες για την Κεντροαριστερά. Ναι, μεν η συζήτηση έγινε σε χαμηλούς τόνους, οι διαφορές όμως που αναδείχθηκαν ήταν σημαντικές. Η κριτική των επτά και οι διαφωνίες, στη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας, είχαν ως βάση το κείμενο που είχε αποσταλεί τις προηγούμενες ημέρες από τα 87 μέλη και βουλευτές του κόμματος.

Διαφωνία ως προς ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου

Επί της πρότασης, της γραμματέως Ράνιας Σβίγκου και του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, διαφωνία όσων τοποθετήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκε ως προς το συμπέρασμα για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Εκτιμάται από τα στελέχη ότι δεν πήγε καλά το κόμμα, θεωρώντας ότι δεν μπορούν να συμφωνούν με μία εισήγηση η οποία είχε λάθος διαπίστωση και χωρίς αναζήτηση αιτιών και ευθυνών. Επίσης, θεωρούν ότι δεν συνεδρίασαν τα συλλογικά όργανα και επομένως η διαφωνία είναι ριζική διαφωνία.

Ως προς την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου υπήρξε διαφωνία, θεωρώντας ότι το κείμενο -το οποίο εισηγήθηκε σήμερα η γραμματέας και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- είναι εσωστρεφές.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο δρόμος προς το Συνέδριο

Κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο αναμένεται να ακουστούν από τα στελέχη όσα απέστειλαν γραπτώς την περασμένη εβδομάδα. Στο επίκεντρο των αιχμών των 87 στελεχών (όπου τα περισσότερα είναι και στην ΚΕ) και βουλευτών είναι το κλείσιμο της Αυγής, όπως και η κριτική για αδράνεια των οργάνων. Τα στελέχη και οι βουλευτές στο κείμενο τους μιλούσαν για διαιρετικές τακτικές, απολύσεις και στοχοποιήσεις στελεχών, επειδή διατυπώνουν την άποψή τους, είναι μακριά από την κουλτούρα διαλόγου ενός δημοκρατικού κόμματος.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό η πορεία προς το συνέδριο έχει ως εξής: Η Κεντρική Επιτροπή ορίζει Επιτροπή για τις Καταστατικές Αλλαγές για το συνέδριο του Οκτωβρίου. Στη συνέχεια η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει αρχές Σεπτέμβρη για να εγκρίνει το σχέδιο των καταστατικών αλλαγών και να ορίσει Επιτροπή απόφασης και ΚΟΕΣ, καθώς και το χρονοδιάγραμμα για τον προσυνεδριακό διάλογο, την εκλογή συνέδρων και την ημερομηνία συνεδρίου. Και τέλος, η εκλογή νέων οργάνων θα λάβει χώρα αμέσως μετά το Συνέδριο.

Τι θέλει να αλλάξει ο Κασσελάκης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει μιλήσει για ριζικές αλλαγές στα όργανα του κόμματος στο καταστατικό συνέδριο το Φθινόπωρο και έχει μιλήσει για ανάγκη εκσυγχρονισμού. Αυτό το οποίο επιθυμεί ο κ. Κασσελάκης είναι ο εκσυγχρονισμός του κόμματος και έχει διαμύνησει ότι όποιος διαφωνεί με την ιδέα ότι χρειαζόμαστε καταστατικό συνέδριο, δεν ταιριάζει με τη δική μου ιδέα.

Έχει τονίσει ότι « το κόμμα που ανέλαβα είχε παθογένειες και προβλήματα, ανοιχτές τρύπες που έπρεπε να κλείσουν. Δυστυχώς, ο δύσκολος ρόλος των δύσκολων αποφάσεων στο μικρότερο μέγεθος που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από δύο διασπάσεις, μέχρι να αναταχθεί, είναι στα χέρια μου. Αναλαμβάνω με ταπεινοφροσύνη, με πλήρες και βαθύ αίσθημα ευθύνης στην ιστορία του τόπου και συγχρόνως με το αίσθημα ότι ρέπει να ανταποκριθούμε στις ελπίδες του κόσμου. Έχει βαρεθεί να ακούει για εσωστρέφεια, εσωτερικά ζητήματα, τσακωμούς, πασαρέλα στο ΠΑΣΟΚ. Θέλει να μιλήσουμε για τα προβλήματά του».

Σύμφωνα με την εισήγηση της γραμματέως Ράνιας Σβίγκου και του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη ο επόμενος, μεγάλος σταθμός για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποτελεί το Καταστατικό Συνέδριο του Οκτωβρίου, ώστε το Κόμμα να ανταποκριθεί καλύτερα στις νέες κοινωνικές συνθήκες, ενώ θα ακολουθήσει η εκλογή νέων οργάνων.

Σύμφωνα το κείμενο, είναι ένα συνέδριο βασισμένο στη συλλογικότητα, τη δημοκρατική ανταλλαγή απόψεων, την κοινή έγνοια για την ανασυγκρότηση και την ανασύνταξη των δυνάμεών μας, και όχι σε άλλη μια περίοδο εσωστρέφειας. Ο στόχος ισχυροποίησης και ανασυγκρότησης του κόμματός μας, όπως τον συναποφασίσαμε με τη διακήρυξή μας το 2019 και τον επαναβεβαιώσαμε στο συνέδριο του 2022, παραμένει σε ισχύ.

Ανοίγουμε το κόμμα στην κοινωνία και, ειδικά, στους ανθρώπους που έρχονται να συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια με ιδέες και όρεξη για δουλειά, προχωρούμε τον μετασχηματισμό και βελτιώνουμε τις λειτουργίες μας, με αυτοκριτική. Οικοδομούμε το πιο δημοκρατικό, συμμετοχικό, αξιοκρατικό, σύγχρονο, διάφανο, ανεξάρτητο οικονομικά κόμμα. Ένα κόμμα με αυτοπεποίθηση, με αξίες και πολιτικές που συσπειρώνουν τον κόσμο από τη σύγχρονη αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο.

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ ηγέτιδα δύναμη για τη δημιουργία μιας προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας

Γίνεται λόγος για ένα κόμμα με δημοκρατικές συμμετοχικές διαδικασίες, με παρουσία και οργανωτικό ιστό σε όλη την Ελλάδα, με περιφερειακή οργάνωση και ψηφιακές λειτουργίες, με αξιοποίηση όλων των στελεχών του. Ένα κόμμα με ξεκάθαρο και σύγχρονο κυβερνητικό πρόγραμμα, μέσα από το οποίο κάθε πολίτης, από όποια περιφέρεια και αν είναι ή σε όποιο κλάδο και αν απασχολείται/δραστηριοποιείται, θα βλέπει τη δυνατότητα πραγματοποίησης των ονείρων του και τη βελτίωση της ζωής του. Ένα κόμμα που θα έχει αξιοπιστία κυβερνησιμότητας. Ένα κόμμα που επιμένει στον στρατηγικό στόχο για σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία.

Sports in

Η Uefa έδωσε το «οκ» σε Μάντσεστερ Σίτι και Γιουνάιτεντ

«Πράσινο φως» της UEFA σε Χιρόνα, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Νις για συμμετοχή σε Champions και Europa League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Ιουλίου 2024