Ελλάδα-Σλοβενία διασταυρώνονται για μια θέση στον τελικό του προκριματικού τουρνουά για τους Ολυμπιακούς αγώνες όπου ο νικητής την Κυριακή το βράδυ θα διεκδικήσει κόντρα σε Κροατία ή Δομινικανή Δημοκρατία το χρυσό εισιτήριο για το Παρίσι.

Οι τυχεροί που θα βρεθούν το Σάββατο το απόγευμα στο ΣΕΦ αλλά και οι τηλεθεατές που θα δουν το παιχνίδι θα έχουν την τύχη να δουν δύο από τους κορυφαίους παίκτες του κόσμου σε μια τρομερή μονομαχία.

Από τη μία ο δικός μας ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και από την άλλη ο Σλοβένος Λούκα Ντόντσιτς που έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να…καθυστερήσει αυτό το ραντεβού τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή.

Πέτυχε τρίπλ ντάμπλ κόντρα στη Νέα Ζηλανδία αλλά δεν ευστόχησε στο τελευταίο τρίποντο του αγώνα που θα έστελνε την τελική διαφορά στους 29 πόντους και τη Σλοβενία στην πρώτη θέση του ομίλου της και πάνω στη Δομινικανή Δημοκρατία στα ημιτελικά.

Έτσι τώρα θα αναστενάξουν τα καλάθια από αυτούς τους δύο μεγάλους σκόρερ αλλά η πρόκριση στον τελικό δεν θα κριθεί από το ποιος θα σκοράρει περισσότερο ή από το ποιος από τους δύο θα επιβάλλει περισσότερο το παιχνίδι του.

Ουσιαστικά βασικό ρόλο θα παίξουν οι υπόλοιποι παίκτες σε κάθε ομάδα και το ποια από τις δύο θα μπορέσει να περάσει περισσότερα στοιχεία από τα πλεονεκτήματά της στο παιχνίδι.

«Είναι πολύ σημαντικό να έχει η Εθνική ομάδα πολλούς και διαφορετικούς αμυντικούς. Προσωπικά το θεωρώ ως ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματά μας. Έχουμε μεγάλο iq ως ομάδα και σπουδαίους δημιουργούς. Η άμυνα δεν είναι μόνο μια ατομική διαδικασία, αλλά και ομαδική.

Πρέπει να είμαστε ικανοί να καλύψουμε οποιοδήποτε λάθος γίνει πάνω στην μπάλα. Ξεκινάμε πάντα με την κίνηση στην μπάλα, έχουμε καλούς αμυντικούς. Ό,τι και αν συμβαίνει πρέπει να είμαστε ικανοί να έχουμε το σύστημα και τις εναλλαγές για να αμυνθούμε με τον κατάλληλο τρόπο» είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Σπανούλης μετά την ολοκλήρωση των αγώνων του ομίλου μας και ακριβώς εκεί ποντάρει για απόψε.

Ναι ο Ντίνος Μήτογλου μπορεί να έχει τον πιο δύσκολο ρόλο καθώς – λογικά – αυτός θα τραβήξει το μεγαλύτερο κουπί στην άμυνα πάνω στον Ντόντσιτς αλλά το «κλειδί» είναι να απενεργοποιήσουμε τους supporting cast του Σλοβένου σούπερ στάρ.

Ο Κλέμεν Πρέπελιτς έχοντας στα δύο ματς 16.5 πόντους κατά μέσο όρο με 80% στα δίποντα, 33% στα τρίποντα, 87% στις βολές, 5 ασίστ ανά αγώνα και 3 ριμπάουντ είναι ο επόμενος πιο επικίνδυνος παίκτης μετά τον Ντόντσιτς.

Ο πόιντ γκάρντ της Γαλατάσαραϊ ακόμα και στην κακή μέρα της Σλοβενίας στον αγώνα με την Κροατία είχε εύκολα 19 πόντους, παίρνει προσπάθειες και είναι ο Νο 1 προορισμός των ασίστ του Λούκα Ντόντσιτς. Εκεί θα χρειαστεί καλή άμυνα (πιθανότατα από τον Παπανικολάου αλλά και ο Γουόκαπ μπορεί να υποστηρίξει το σενάριο με επιτυχία) και αν αποκοπεί αυτός ο πόλος σκοραρίσματος των Σλοβένων θα μείνει ακόμα πιο «μόνος» του ο Ντόντσιτς.

Επόμενος «στόχος» είναι ο Τζός Νίμπο με 16 πόντους και σχεδόν 11 ριμπάουντ μέσο όρο. Ο σέντερ της Αρμάνι Μιλάνο διαθέτει την εμπειρία και τη δύναμη για να παίρνει καλές θέσεις και εδώ ο Γιώργος Παπαγιάννης θα έχει διπλή δουλειά μετά την ατυχία με τον Κώστα Αντετοκούνμπο που δεν μπορεί να προσφέρει πλέον τις υπηρεσίες του στην Εθνική.

Οι Σλοβένοι είναι δεδομένο ότι θα εστιάσουν στην άμυνα με βοήθειες πάνω στο Γιάννη και εκεί θα παίξει μεγάλο ρόλο να βρούμε σημαντικές βοήθειες στο σκοράρισμα και από άλλους παίκτες. Ο Greek Freak δεν θα εκβιάζει προσπάθειες και όταν βλέπει ότι κλείνουν 2-3 παίκτες πάνω του θα βρίσκει τους ελεύθερους συμπαίκτες του που θα πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι. Κομβικός και ο ρόλος του Καλάθη που μέχρι στιγμής μοιράζει μέσο όρο 10 ασίστ ανά αγώνα και ευχής έργον είναι να το κάνει και το Σαββατοκύριακο.

«Έχουμε ταυτότητα, νοοτροπία και χαρακτήρα. Δεν φοβόμαστε να αντιμετωπίσουμε κανέναν, είμαστε μια ομάδα νικητών. Όταν ήρθα για πρώτη φορά στην Εθνική ομάδα αυτό που ήθελα να βάλω ήταν η ταυτότητα και ο χαρακτήρας και νομίζω ότι τα έχω καταφέρει» υπενθύμισε ο Βασίλης Σπανούλης που δεν παύει στιγμή να λέει στους παίκτες του ότι το σημαντικό είναι να φτάνουν στη νίκη ακόμα και τις βραδιές που η ομάδα δεν κάνει το καλύτερό της παιχνίδι.