Κάποτε ήταν δικηγόρος που υπερασπιζόταν αναρχικούς vegan προτού ασκήσει δίωξη σε τρομοκράτες για λογαριασμό του βρετανικού στέμματος. Στα νιάτα του ήταν εκδότης ενός περιοδικού του Τρότσκι, ωστόσο φέτος ο Κιρ Στάρμερ ενθουσίασε τους καπιταλιστές θέτοντας τη «δημιουργία πλούτου» στο επίκεντρο του Εργατικού Κόμματος. Ήταν ένας αντιμοναρχικός που στη συνέχεια χρίστηκε ιππότης στη Βρετανία και τώρα θα συναντάται με τον βασιλιά Κάρολο μία φορά την εβδομάδα, καθώς σημείωσε σαρωτική νίκη στις βρετανικές εκλογές.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μία πολύπλοκη, πραγματική ιστορία. Παράλληλα όμως κάνουν δύσκολη την απάντηση στην ερώτηση: «τι είδους πρωθυπουργός θα είναι ο Κιρ Στάρμερ;».

«Ένας άνθρωπος, δύσκολο να προσδιοριστεί»

Ένας από τους βιογράφους του εξομολογήθηκε ότι ο Στάρμερ είναι «δύσκολο να προσδιοριστεί» και είχε απόλυτη πρόσβαση στο υποκείμενό του.

Ο 61 ετών Στάρμερ έχει χρησιμοποιήσει αυτή την ασάφεια προς όφελός του. Οι άνθρωποι μπόρεσαν να προβάλουν πάνω του αυτό που ήθελαν να πιστέψουν. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, επωφελήθηκε ακόμη και από τη φήμη ότι αποτέλεσε την έμπνευση για τον χαρακτήρα του Μαρκ Ντάρσι/Κολίν Φερθ ως δικηγόρου στα βιβλία και τις ταινίες «Μπρίτζετ Τζόουνς». (Δεν ήταν.)

Το γεγονός ότι είναι πολλά πράγματα για πολλούς ανθρώπους μπορεί να βοήθησε τον Στάρμερ να πετύχει μια μεγάλη νίκη την Πέμπτη. Το κεντροαριστερό, σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα του επιστρέφει στην εξουσία μετά από 14 χρόνια, ενώ οι ψηφοφόροι εξόρισαν τους Συντηρητικούς στην αντιπολίτευση.

Κιρ Στάρμερ: Δεν γνωρίζουν τι εκπροσωπεί

Αλλά ποια είναι η εντολή του Κιρ Στάρμερ, πραγματικά, εκτός από το αυτονόητο προεκλογικό του σύνθημα «Αλλαγή»; Σε δημοσκόπηση της Ipsos τον περασμένο μήνα, οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν τι εκπροσωπεί.

Ο Στάρμερ δεν έδωσε συνεντεύξεις στον ξένο Τύπο κατά τη διάρκεια αυτών των εκλογών. Αυτό είναι τυπικό για τους ηγέτες των κομμάτων. Οι στενοί του συνεργάτες τον αποκαλούν επίσης «πολύ κλειστό άνθρωπο».

Έχει μια σύζυγο, τη Βικτόρια, και δύο παιδιά στην εφηβεία, τα ονόματα των οποίων δεν έχει δημοσιοποιήσει ποτέ, και μια γάτα, το όνομα της οποίας όπως αποκάλυψε είναι Jojo. Έχει εκφράσει την ανησυχία του για τον αντίκτυπο που θα έχει στην οικογένειά του μια μετακίνηση στην Ντάουνινγκ Στριτ.

«Δεν πρόκειται να εμπνεύσει τον κόσμο με μεγάλες ομιλίες»

Δεν αγαπά τα φώτα, ως ρήτορας σίγουρα δεν είναι ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, αλλά οι φίλοι του δηλώνουν πως μπορεί να γίνει αδίστακτος, κάτι που ίσως έχει ανάγκη η παραπαίουσα Βρετανία, όπως αναφέρει το άρθρο της Washington Post.

«Είναι πολύ, πολύ δυναμικός, αρκετά αδυσώπητος», δήλωσε ο δημοσιογράφος Tom Baldwin, ο οποίος δημοσίευσε πρόσφατα μια βιογραφία του Κιρ Στάρμερ που έτυχε μεγάλης αποδοχής.

«Έχει μια υπερμεγέθη άποψη για την ικανότητά του να επιφέρει αλλαγές. Δεν πρόκειται να εμπνεύσει τον κόσμο με μεγάλες ομιλίες. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να διορθώσει τα πράγματα», δήλωσε ο ίδιος.

Οι ρίζες της εργατικής τάξης στη Βρετανία

Ο Στάρμερ θα είναι ο πιο «εργατικός» ηγέτης της Βρετανίας εδώ και μια γενιά και θα έρθει μετά από έναν πρωθυπουργό ο οποίος, σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, ήταν πλουσιότερος από τους βασιλείς.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Κιρ Στάρμερ συστήθηκε λέγοντας: «Η μητέρα μου ήταν νοσοκόμα, ο πατέρας μου ήταν κατασκευαστής εργαλείων». Μίλησε για το πώς μεγάλωσε με απλήρωτους λογαριασμούς και το τηλέφωνο να κόβεται. Τα ζυμαρικά «ήταν ένα ξένο φαγητό» στο σπίτι του, έγραψε ο βιογράφος του. Η οικογένεια δεν ταξίδευε στο εξωτερικό.

Ο Στάρμερ σημείωσε καλές επιδόσεις στα τεστ και κέρδισε την είσοδο σε ένα ελίτ λύκειο. Ήταν ο πρώτος από τη γενιά του που φοίτησε σε πανεπιστήμιο – στο Λιντς και στη συνέχεια για ένα χρόνο στην Οξφόρδη.

Έχει πει ότι θέλει να βοηθήσει τις νέες οικογένειες να πάρουν το πρώτο τους στεγαστικό δάνειο, γνωρίζοντας ότι το ταπεινό σπίτι των γονιών του «ήταν τα πάντα για την οικογένειά μου – μας έδωσε σταθερότητα και πιστεύω ότι κάθε οικογένεια αξίζει το ίδιο».

Ο Κιρ Στάρμερ ως «δικηγόρος του δικαστή»

Οι συνάδελφοι που γνώριζαν τον Στάρμερ πριν από την είσοδό του στην πολιτική λένε ότι οι ενδείξεις για το πώς θα κυβερνήσει μπορούν να βρεθούν στο εκτεταμένο κεφάλαιο της ζωής του ως δικηγόρος.

Λένε ότι δεν ήταν ποτέ «δικηγόρος των ενόρκων» αλλά «δικηγόρος του δικαστή». Πράγματι, όταν εκπροσωπούσε την αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια των εβδομαδιαίων Ερωτήσεων του Πρωθυπουργού στη Βουλή των Κοινοτήτων, το στυλ του Starmer περιγράφηκε συχνά ως «δικανικό».

Στις αρχές της καριέρας του, ο Στάρμερ εντάχθηκε στο Doughty Street Chambers, γνωστό για την ανάληψη μεγάλων, αμφιλεγόμενων υποθέσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πολέμησε τη θανατική ποινή σε χώρες της Κοινοπολιτείας – υπερασπιζόμενος, όπως έγραφαν τα πρωτοσέλιδα, «δολοφόνους μωρών και δολοφόνους με τσεκούρι». Ήταν μέλος της νομικής ομάδας που κατάφερε να πείσει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουγκάντα να ακυρώσει τις ποινές και των 417 θανατοποινιτών.

«Κοιτούσε πάντα 10 μίλια πιο κάτω»

Ο Κιρ Στάρμερ εργάστηκε επίσης αφιλοκερδώς για ένα ζευγάρι vegan αναρχικών που μοίραζαν φυλλάδια κατηγορώντας τα McDonald’s για χαμηλούς μισθούς, κακομεταχείριση των ζώων και υποστήριξη της αποψίλωσης των δασών.

Η εταιρεία fast food έκανε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και η υπόθεση και οι πολλές εφέσεις της διήρκεσαν μια δεκαετία, μια από τις μεγαλύτερες νομικές μάχες στη βρετανική ιστορία. Κατέληξε σε ισοπαλία.

Ο δικηγόρος Mark Stephens ο οποίος εργάστηκε σε υποθέσεις με τον Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι «κοιτούσε πάντα 10 μίλια πιο κάτω», για το πώς μια φαινομενικά μη κερδοφόρα υπόθεση θα μπορούσε να κερδηθεί με έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο ή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Κιρ Στάρμερ ως πρωθυπουργός

Οι υποστηρικτές του τολμούν να ελπίζουν ότι θα είναι ένας μετασχηματιστικός ηγέτης —μία έκδοση του 2024 του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ— αν δεν τον ανατρέψουν οι βαθιές διαιρέσεις στο ίδιο του το κόμμα.

«Νομίζω ότι έχει αποδείξει ότι είναι αρκετά αδίστακτος όσον αφορά την αλλαγή του κόμματός του», δήλωσε ο Τόνι Τράβερς, ειδικός σε θέματα πολιτικής στο London School of Economics.

Αλλά θα μεταφερθεί αυτή η αδίστακτη συμπεριφορά στην κυβέρνηση; «Θα πρέπει να περιμένουμε και θα δούμε», απαντά ο Τράβερς.

Σε τι πιστεύει ο Κιρ Στάρμερ;

«Πιστεύει στον πραγματισμό, στην ανάπτυξη πολιτικής μέσω της επίλυσης προβλημάτων και όχι μέσω της μεγάλης θεωρίας. Και δεν έρχεται στο τραπέζι με ιδεολογικές προϋποθέσεις», δήλωσε ο Josh Simons, ο οποίος διηύθυνε το think tank «Labour Together».

Ο Στάρμερ έχει τους επικριτές του στο κόμμα – για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

«Νομίζω ότι στην πραγματικότητα υποστηρίζει πολύ λίγα πράγματα», δήλωσε ο James Schneider, πρώην διευθυντής στρατηγικής επικοινωνίας των Εργατικών και σύμμαχος του Corbyn.

«Φαίνεται να αντανακλά τις ιδέες των ανθρώπων που βρίσκονται γύρω του», συμπλήρωσε ο ίδιος. «Έχει μετατοπίσει ή έχει μετατοπιστεί όλο και περισσότερο στη θέση του κατεστημένου» και η κυβέρνησή του θα είναι μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την εξουσία του κατεστημένου, όχι να την αμφισβητήσει», καταλήγει ο Schneider.