Μετανάστες: Τουλάχιστον 89 νεκροί σε ναυάγιο στη Μαυριτανία
Στο πλοιάριο επέβαιναν συνολικά 170 μετανάστες. Εννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα πεντάχρονο κοριτσάκι, σώθηκαν.
- Η Μπλέικ Λάιβλι μηνύει για σεξουαλική παρενόχληση τον συμπρωταγωνιστή της,Τζάστιν Μπαλντόνι
- Δημήτρης Κόκοτας: Είμαστε αισιόδοξοι λέει η σύζυγός του
- Ζελένσκι: Είχαμε πολλές συναντήσεις με τον διευθυντή της CIA και είμαι ευγνώμων για τη βοήθειά του
- Νεκρός 16χρονος από χιονοστιβάδα σε χιονοδρομικό κέντρο - Τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν
Τουλάχιστον 89 πτώματα βρέθηκαν στα παράλια της Μαυριτανίας, αφού ένα πλοιάριο που μετέφερε μετανάστες βυθίστηκε αυτήν την εβδομάδα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της δυτικοαφρικανικής χώρας.
Η διαδρομή που ακολουθούν οι μετανάστες κατά μήκος των ακτών της Δυτικής Αφρικής για να φτάσουν στα Κανάρια Νησιά και την Ισπανία είναι μια από τις φονικότερες στον κόσμο.
Σύμφωνα με το μαυριτανικό πρακτορείο, έχουν εντοπιστεί τα πτώματα 89 ανθρώπων που επέβαιναν στο πλοιάριο, ενώ εννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα πεντάχρονο κοριτσάκι, σώθηκαν. Στο πλοιάριο επέβαιναν συνολικά 170 μετανάστες.
Ο Γιάλι Φαλ, ο πρόεδρος της ένωσης αλιέων στην πόλη Ντιάγκο, ανέφερε ωστόσο ότι οι νεκροί ανέρχονται στους 105 και ότι οι κάτοικοι της περιοχής κηδεύουν από την Δευτέρα τα πτώματα που βρίσκουν στην ακτή. «Εδώ και τρεις ημέρες, θάβουμε τους νεκρούς», είπε.
Σχεδόν 5.000 μετανάστες πέθαναν στη θάλασσα κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2024, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στα Κανάρια Νησιά, σύμφωνα με την οργάνωση για τα δικαιώματα των μεταναστών Walking Borders.
Οι αφίξεις στο ισπανικό αρχιπέλαγος πενταπλασιάστηκαν στο διάστημα αυτό, σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, ξεπερνώντας τις 16.500, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας.
Οι μεταναστευτικές χερσαίες οδοί στην Αφρική είναι πιο φονικές από τη Μεσόγειο
Νωρίτερα, σήμερα, ο ΟΗΕ ανέφερε ότι οι δρόμοι που οδηγούν τους μετανάστες από τη Σαχάρα στις βορειοαφρικανικές ακτές της Μεσογείου είναι πιο επικίνδυνες και πολυσύχναστες από ποτέ και ότι οι μετανάστες εκεί έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν, να πέσουν θύματα σωματικής ή σεξουαλικής βίας και απαγωγής.
Η έκθεση εκτιμά ότι «διπλάσιος αριθμός ανθρώπων πεθαίνουν» στις χερσαίες οδούς απ’ ό,τι στον θαλάσσιο δρόμο της κεντρικής Μεσογείου που οδηγεί στην Ευρώπη. Εκεί έχουν ήδη καταγραφεί από την αρχή του έτους σχεδόν 800 θάνατοι.
«Κάθε άνθρωπος που έχει διασχίσει τη Σαχάρα θα σας μιλήσει για λείψανα που είδε, για πτώματα πεταμένα»
Ακόμη κι αν οι συντάκτες της έκθεσης αναγνωρίζουν ότι δεν διαθέτουν επαρκή στοιχεία για τις χερσαίες οδούς, εκτιμούν ότι σε αυτές χάνουν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο.
Ο Βενσάν Κοσετέλ, ειδικός απεσταλμένος για τη Δυτική και την Κεντρική Μεσόγειο της UNHCR, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη ότι σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μεταναστών, ζωντανοί, νεκροί και ασθενείς εγκαταλείπονται στην έρημο.
«Κάθε άνθρωπος που έχει διασχίσει τη Σαχάρα θα σας μιλήσει για λείψανα που είδε, για πτώματα πεταμένα», τόνισε ο Κοσετέλ. «Όλοι όσοι διέσχισαν τη Σαχάρα μπορούν να σας πουν για ανθρώπους που γνώριζαν και οι οποίοι πέθαναν στην έρημο», πρόσθεσε.
Εγκαταλειμμένοι στην έρημο από τους διακινητές, θύματα ατυχημάτων ή απλώς άρρωστοι και πεταμένοι από τα φορτηγάκια.
Λόγω έλλειψης δομών επαρκούς βοήθειας, πραγματικού συστήματος έρευνας και διάσωσης, σε γενικές γραμμές οι μετανάστες που βρίσκονται στην έρημο είναι καταδικασμένοι να πεθάνουν.
«Στόχος δεν είναι να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να ξεκινήσουν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι, αλλά να βρούμε λύσεις προστασίας για να αντιμετωπίσουμε τις ωμότητες και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των οποίων πέφτουν θύματα», εξήγησε ο Κοσετέλ.
Ο αξιωματούχος της UNHCR υπενθύμισε ότι η μεγάλη πλειονότητα αυτών των μεταναστών και προσφύγων δεν επιθυμούν να πάνε στην Ευρώπη.
Ο βασικός κίνδυνος στον οποίο αναφέρθηκε το 38% των ερωτηθέντων αφορούσε τη σωματική βία. Το 14% δήλωσε ότι φοβήθηκε πως θα πεθάνει, το 18% πως θα πέσει θύμα απαγωγής και το 15% θύμα σεξουαλικής βίας.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον Κοσετέλ, το πολλές «εκατοντάδες» πρόσφυγες και μετανάστες δήλωσαν ότι έπεσαν θύματα λαθρέμπορων οργάνων. Κάποιοι αναγκάστηκαν να πουλήσουν ένα νεφρό, για παράδειγμα, προκειμένου να επιβιώσουν, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που απλώς τους έκλεψαν όργανα.
«Συνήθως οι άνθρωποι ναρκώνονται, τους παίρνουν ένα όργανο χωρίς τη συγκατάθεσή τους και ξυπνούν χωρίς τουλάχιστον ένα νεφρό», εξήγησε ο Κοσετέλ, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για μια παλιά, γνωστή πρακτική.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις