Παρασκευή 05 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ανοίγει εντυπωσιακά την ψαλίδα ο Τραμπ, ενώ ο Μπάιντεν χρειάζεται περισσότερες... ώρες ύπνου

Ανοίγει εντυπωσιακά την ψαλίδα ο Τραμπ, ενώ ο Μπάιντεν χρειάζεται περισσότερες… ώρες ύπνου

Τη μεγαλύτερη διαφορά από το 2021, ανάμεσα στους δύο υποψηφίους για το προεδρικό χρίσμα, καταγράφει νέα έρευνα.

Ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επιχειρεί να βελτιώσει την δημόσια εικόνα του, μετά το φιάσκο στο ντιμπέιτ του Ιουνίου, ο αντίπαλός του Ντόναλντ Τραμπ ενισχύεται όλο και περισσότερο στις δημοσκοπήσεις.

Την παραμονή της αμερικανικής Ημέρας Ανεξαρτησίας, της 4ης Ιουλίου, ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε στους Δημοκρατικούς κυβερνήτες, κατά τη διάρκεια μιας κατ’ ιδίαν συνάντησης στον Λευκό Οίκο, ότι χρειάζεται περισσότερο ύπνο.

Έτσι έδωσε εντολή στο προσωπικό του να αποφεύγει να προγραμματίζει εκδηλώσεις για αυτόν μετά τις 20.00, σύμφωνα με άτομα που βρίσκονται στο περιβάλλον του.

Την ίδια στιγμή, όμως, δημοσκόπηση της Wall Street Journal φέρνει κακά μαντάτα στον πρόεδρο και υποψήφιο των Δημοκρατικών, σύμφωνα με την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προβάδισμα 6 μονάδων έναντι του Μπάιντεν, με το 80% να λέει ότι ο πρόεδρος είναι πολύ μεγάλος για να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο προβάδισμα, 48% έναντι 42%, από τα τέλη του 2021.

Τα 2/3 των Δημοκρατικών θα αντικαθιστούσαν τον Μπάιντεν στο ψηφοδέλτιο με έναν άλλο υποψήφιο.

Η νέα έρευνα πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες μετά το ντιμπέιτ με τον Τραμπ που ανησύχησε τους Δημοκρατικούς σχετικά με την πιθανή γνωστική παρακμή του 81χρονου προέδρου και τις αρνητικές προοπτικές το κόμματος ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα, η νέα δημοσκόπηση περιέχει μια σειρά από ενδείξεις ότι η πολιτική θέση του Μπάιντεν έχει αποδυναμωθεί, ενώ την ίδια στιγμή ένας μικρός αλλά αυξανόμενος αριθμός Δημοκρατικών τον καλούν να αποσυρθεί από την υποψηφιότητα.

Το ποσοστό που λένε ότι είναι πολύ μεγάλος για να είναι υποψήφιος αυξήθηκε κατά 7 μονάδες από προηγούμενη του Φεβρουαρίου.

Περίπου το 34% βλέπει τον πρόεδρο με ευνοϊκά, έναντι ενός τεράστιου 63% που τον βλέπει αρνητικά.

Λιγότερο από το 40% εγκρίνει τον χειρισμό του για τον πληθωρισμό, τη μετανάστευση, την οικονομία ή το γραφείο του συνολικά.

Δυσαρέσκεια για Μπάιντεν, αλλά και Τραμπ

Πάντως, η δημοσκόπηση καταγράφει δυσαρέσκεια και για τους δύο υποψηφίους.

Σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι, περίπου το 47%, δηλώνουν ότι θα αντικαθιστούσαν και τους δύο άνδρες στο ψηφοδέλτιο αν μπορούσαν και το 53% δηλώνει ότι δεν είναι ενθουσιασμένο με το να διεκδικήσει κάποιος από τους δύο την προεδρία.

Βέβαια, οι Δημοκρατικοί δείχνουν πολύ σημαντική δυσαρέσκεια με τον Μπάιντεν ως υποψήφιο. Περίπου το 76% λέει ότι είναι πολύ μεγάλος για να είναι υποψήφιος φέτος, ή περίπου το ίδιο ποσοστό με τους Ρεπουμπλικάνους που έχουν αυτή την άποψη.

Τα 2/3 των Δημοκρατικών θα αντικαθιστούσαν τον Μπάιντεν στο ψηφοδέλτιο με έναν άλλο υποψήφιο.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ, αυξάνει τα ποσοστά του καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του Νοεμβρίου.

Αντίθετα, το 36% των Ρεπουμπλικανών λέει ότι ο Τραμπ είναι πολύ μεγάλος για να είναι υποψήφιος για την προεδρία και το 1/3 θα τον αντικαθιστούσε με έναν άλλο υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Το 48% της υποστήριξης του Τραμπ είναι το υψηλότερο που καταγράφηκε γι’ αυτόν σε δημοσκόπηση της αμερικανικής εφημερίδας. Είχε παρόμοιο προβάδισμα 6 μονάδων έναντι του Μπάιντεν στη νέα έρευνα, 42% έναντι 36%, σε δοκιμαστικό ψηφοδέλτιο που περιελάμβανε τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ και άλλους ανεξάρτητους και τρίτους υποψηφίους.

Η δημοσκόπηση αφήνει ελάχιστες αμφιβολίες ότι το ντιμπέιτ περασμένης εβδομάδας επιβάρυνε την εικόνα του Μπάιντεν. Μόνο το 6% όσων το παρακολούθησαν ή άκουσε γι΄αυτό είπε ότι ο Μπάιντεν ξεπέρασε τις προσδοκίες τους, σε σύγκριση με το 46% που το είπε για τον Τραμπ.

Πολλοί ψηφοφόροι που παρακολούθησαν τη συζήτηση ή άκουσαν γι αυτή είχαν αρνητική αντίδραση. Όταν ρωτήθηκαν οι συμμετέχοντες την έρευνα να περιγράψουν με μια λέξη τον Μπάιντεν, περισσότεροι από τους μισούς πρόσφεραν λέξεις όπως «απερίγραπτοςς», «ντροπιαστικός» ή «μπερδεμένος». Συνεπώς, οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται τη δυσκολία του προέδρου να θυμηθεί κατά καιρούς λέξεις ή πολλές φορές να τις μπερδεύει.

Λιγότερο από το 10% πρόσφερε περισσότερες θετικές αντιδράσεις. Περίπου οι μισοί περιέγραψαν την παρουσίαση του Τραμπ με αρνητικούς όρους, όπως «εκφοβισμός» ή «αναληθής», με περίπου το 1/3 να δίνει θετική αξιολόγηση.

Το 1/3 των ψηφοφόρων, συμπεριλαμβανομένου του 31% των ανεξάρτητων, είπε ότι η συζήτηση τους έκανε πιο πιθανό να ψηφίσουν υπέρ του Τραμπ. Ένα πολύ μικρότερο ποσοστό, περίπου το 10% των ψηφοφόρων, δήλωσε ότι ήταν πιο πιθανό να στηρίξει τον Μπάιντεν ως αποτέλεσμα της ντιμπέιτ.

Με πληροφορίες από The Wall Street Journal, The Washington Post

Sports in

Εξελίξεις με Βεζένκοφ: Όλα δείχνουν επιστροφή στον Ολυμπιακό

Ο Σάσα Βεζένκοφ είναι έτοιμος για την πιο μεγάλη απόφαση της καριέρας του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Ιουλίου 2024