Στη Ντάουνινγκ Στριτ έφτασε λίγο μετά τις 14:30 (ώρα Ελλάδας) ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, από όπου πραγματοποίησε τις πρώτες του δηλώσεις μετά και την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε νωρίτερα από τον Βασιλιά Κάρολο.

«Η χώρα μας ψήφισε αποφασιστικά για την αλλαγή», είπε ο Στάρμερ.

«Μόλις επέστρεψα από το Μπάκιγχαμ, αποδέχτηκα απο τον Βασιλιά την πρόσκληση για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης αυτού του μεγάλου έθνους. Ευχαριστώ τον κύριο Σούνακ, το κατόρθωμά του ως του πρώτου ασιατικής καταγωγής πρωθυπουργού της Βρετανίας δεν πρέπει να υποτιμάται και το τιμούμε. Αναγνωρίζω τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή του. Η χώρα ψήφισε αποφασιστικά για την αλλαγή, την ανανέωση, την επιστροφή της πολιτικής στο δημόσιο συμφέρον. Όταν το χάσμα μεταξύ πολιτικής και πολιτών μεγαλώνει, χάνεται η πίστη, το πνεύμα και το όραμα για ένα καλύτερο μέλλον», τόνισε ο Κιρ Στάρμερ.

Ο Ρίσι Σούνακ αποχωρεί από την Ντάουνινγκ Στριτ, μαζί με την σύζυγό του

Και προσέθεσε πως «πρέπει να κινηθούμε μαζί, οι πληγές να ιαθούν με πράξεις και όχι με λόγια. Θα πρέπει ο κάθε πολίτης του κράτους έχει δικαίωμα να του συμπεριφέρονται με τιμή και σεβασμό. Όσοι μας ψήφισαν και όσοι δεν μα ψήφισαν, σας λέμε πως θα υπηρετήσουμε το καλό. Η πολιτική μπορεί να είναι μια δύναμη για το καλό. Θα το δείξουμε αυτό. Αλλάξαμε το Εργατικό Κόμμα, το επιστρέψαμε στην ηγεσία και έτσι θα κυβερνήσουμε. Πρώτα η χώρα και μετά το κόμμα. Η χώρα μας βιάζεται να ανακαλύψει τις απαρχές της. Μια από τις δυνάμεις του έθνους είναι να μην φοβάται να πάει αντίθετα στο ρεύμα, να είναι πρωτοπόρο.

»Πρέπει πάντα να αναγνωρίζουμε πότε πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση. Η χώρα μας χρειάζεται μια μεγάλη επανεκκίνηση. Ωστόσο, η αλλαγή δεν γίνεται σε μια νύχτα. Θα χρειαστεί χρόνος. Αλλά μην έχετε αμφιβολία πως η δουλειά για την αλλαγή θα ξεκινήσει αμέσως. Θα στήσουμε τη χώρα στα πόδια της για το μέλλον και όλοι θα έχετε δικαίωμα να σας φέρονται με σεβασμό. Θα φροντίσουμε να έχετε φθηνή ενέργεια, θα δημιουργήσουμε ξανά υποδομές, θα δώσουμε ελπίδα στους εργαζομενους και τις οικογένειες για να ξαναχτίσουν τις ζωές τους».

«Το έργο μας είναι επείγον και το ξεκινάμε σήμερα. Ευχαριστώ πολύ».

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ επιβεβαίωσαν ότι ο Κιρ Στάρμερ είναι ο νέος πρωθυπουργός με την ακόλουθη ανακοίνωση: «Ο βασιλιάς δέχθηκε σήμερα σε ακρόαση τον αξιότιμο βουλευτή Sir Κιρ Σταρμερ και του ζήτησε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Ο Sir Κιρ αποδέχθηκε την προσφορά της Αυτού Μεγαλειότητας για τον διορισμό του ως πρωθυπουργού και Πρώτου Λόρδου του Υπουργείου Οικονομικών».