Παρασκευή 05 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
live
Εκλογές Βρετανία: Θρίαμβο των Εργατικών δείχνει το πρώτο exit poll - Συντριβή για τους Τόρις

Εκλογές Βρετανία: Θρίαμβο των Εργατικών δείχνει το πρώτο exit poll – Συντριβή για τους Τόρις

Ιστορική νίκη για το κόμμα του Κιρ Στάρμερ στις εκλογές στη Βρετανία - Ο 61χρονος πρώην δικηγόρος αναμένεται να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο

Έκλεισαν οι κάλπες για τους Βρετανούς που προσήλθαν να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές, μια ψηφοφορία που προαναγγέλλεται ιστορική, με την επιστροφή των κεντροαριστερών Εργατικών στη Ντάουνινγκ Στριτ έπειτα από 14 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τους Συντηρητικούς και μια καταστροφική ήττα γι’ αυτούς.

Το exit poll του BBC αναφέρει 410 έδρες (από τις συνολικά 650 έδρες του κοινοβουλίου) για το Εργατικό Κόμμα, 131 για το Συντηρητικό κόμμα, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 61 έδρες, το Μεταρρυθμιστικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ 13 έδρες, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP) 10 έδρες και οι Πράσινοι 2 έδρες.

Δείτε live

Οι εκτιμήσεις ανακοινώθηκαν μόλις έκλεισαν οι κάλπες στις 22:00 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδας). Ωστόσο θα χρειαστεί αναμονή αρκετών ωρών για τα αποτελέσματα, που θα ανακοινώνονται ανά εκλογική περιφέρεια μέχρι νωρίς το πρωί.

Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν συντριπτική νίκη των Εργατικών με επικεφαλής τον Κιρ Στάρμερ, ίσως ακόμη μεγαλύτερη από αυτή του Τόνι Μπλερ το 1997. Οι εκλογές αυτές, ωστόσο, δεν προκάλεσαν μεγάλο ενθουσιασμό, και δεν θύμιζαν καθόλου την ευφορία που είχε σηματοδοτήσει την αρχή της θητείας του Μπλερ.

Διαβάστε τις εξελίξεις στο in

Νίκη των Εργατικών και στο κεντρικό Σάντερλαντ

Ο Λιούις Άτκινσον των Εργατικών επικρατεί στο κεντρικό Σάντερλαντ με 16.852 ψήφους.

Για άλλη μια φορά, το Μεταρρυθμιστικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ κερδίζει τους Συντηρητικούς και έρχεται στη δεύτερη θέση.

Ιστορική στιγμή για τη μεταρρύθμιση του Ηνωμένου Βασιλείου

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Μεταρρυθμιστικού κόμματος, Ντέιβιντ Μπουλ, μίλησε για την επιτυχία του κόμματός του να τερματίσει δεύτερο σε Μπλάιθ, Άσινγκτον, Χούγκτον και νότιο Σάντερλαντ.

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή», είπε και πρόσθεσε ότι οι δημοσκόποι έχουν αιφνιδιαστεί.

«Θα ήταν εξαιρετικό αν κερδίζαμε 13 έδρες, όπως προβλέπει το exit poll», συμπλήρωσε.

Ο Τζέρεμι Χαντ φαίνεται πως χάνει την έδρα του

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του exit poll, ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών και πρώην υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος, Τζέρεμι Χαντ, έχει μόλις 19% πιθανότητα να διατηρήσει την έδρα του στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Αν αυτό επιβεβαιωθεί θα είναι ο πρώτος υπουργός Οικονομικών στη σύγχρονη ιστορία που υφίσταται αντίστοιχη ήττα.

Νίκη των Εργατικών σε Μπλάιθ και Άσινγκτον

Το δεύτερο αποτέλεσμα της βραδιάς έρχεται στις 23:30 τοπική ώρα (1:30 ώρα Ελλάδας) από τις πόλεις Μπλάιθ και Άσινγκτον.

Ο Ίαν Λάβερι των Εργατικών είναι ο μεγάλος νικητής εκεί με 20.030 ψήφους. Δεύτερο έρχεται το Μεταρρυθμιστικό κόμμαμε 10.857 ψήφους και τρίτοι οι Συντηρητικοί.

Τα αποτελέσματα σε Μπλάιθ και Άσινγκτον

Περισσότερα για τη νίκη της Φίλιπσον σε Χούγκτον και νότιο Σάντερλαντ

Η Μπρίτζετ Φίλιπσον των Εργατικών κέρδισε με 18.847 ψήφους. Στη νικητήρια ομιλία της είπε ότι «οι καλύτερες μέρες μας βρίσκονται μπροστά μας» και πρόσθεσε ότι το κόμμα της θα είναι μια κυβέρνηση «υπηρεσιών», «με σκοπό» και «τροφοδοτούμενη από την ελπίδα».

Ο Σαμ Γουντς-Μπρας του Μεταρρυθμιστικού κόμματος κέρδισε τη δεύτερη θέση της εκλογικής περιφέρειας, με 11.668 ψήφους.

Αναλυτικά το αποτέλεσμα είναι:

  • Μπρίτζετ Φίλιπσον, Εργατικοί – 18.847 ψήφοι
  • Σαμ Γουντς-Μπρας, Reform UK – 11.668 ψήφοι
  • Κρίς Μπέρνικλ, Συντηρητικός – 5.514 ψήφοι
  • Πολ Έτζγουορθ, Lib Dem – 2.290 ψήφοι
  • Ρίτσαρντ Μπράντλεϊ, Πράσινοι – 1.723 ψήφοι

Η στιγμή της ανακοίνωσης του exit poll

Πράσινοι: «Οι τεκτονικές πλάκες της βρετανικής πολιτικής μετατοπίζονται»

Η συν-επικεφαλής των Πρασίνων, Κάρλα Ντένιερ, δήλωσε μετά το exit poll ότι το κόμμα της θέλει οι Εργατικοί «να πετύχουν στην κυβέρνηση και θέλουμε οι φιλοδοξίες και τα επιτεύγματά τους να είναι πιο τολμηρά».

Επίσης, ανέφερε ότι όσοι Πράσινοι βουλευτές εκλεγούν -το exit poll δείχνει ότι θα είναι δύο- θα έχουν ως αποστολή να πιέσουν την κυβέρνηση των Εργατικών να είναι «πιο τολμηρή, πιο γενναία και πιο φιλόδοξη» και να «βάλουν νέα θέματα στην ατζέντα».

«Οι τεκτονικές πολιτικές πλάκες μετατοπίζονται. Σε λίγες μόνο ώρες θα είμαστε σε θέση να δούμε πόσο», κατέληξε.

Πρώτο αποτέλεσμα της βραδιάς – Οι Εργατικοί κερδίζουν σε Χούγκτον και νότιο Σάντερλαντ

Το πρώτο αποτέλεσμα της βραδιάς έρχεται από το νότιο Σάντερλαντ, με την σκιώδη υπουργό Παιδείας, Μπρίτζετ Φίλιπσον, να επικρατεί.

Δύσκολες στιγμές για το Συντηρητικό κόμμα, παραδέχεται υπουργός

Μετά το exit poll ο υπουργός Εργασίας και Συντάξεων των Συντηρητικών Μελ Στράιντ δήλωσε στο BBC Radio 4: «Είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για το Συντηρητικό Κόμμα».

Ακόμη, ανέφερε ότι «λυπάται πολύ» που το exit poll προβλέπει ότι αρκετοί συνάδελφοί του θα χάσουν τις έδρες τους. Σχετικά με τη διατήρηση της δικής του έδρας, είπε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε».

Την Τετάρτη -την ημέρα πριν από τις εκλογές- ο Στράιντ έγινε πρωτοσέλιδο όταν παραδέχθηκε ότι θεωρούσε πιθανό να υπάρξει μια συντριπτική πλειοψηφία των Εργατικών, παραδεχόμενος ουσιαστικά την ήττα του.

Ο Στάρμερ έχει μεταμορφώσει το Εργατικό Κόμμα

Η αναπληρώτρια αρχηγός των Εργατικών, Άντζελα Ρέινερ, σχολιάζοντας το exit poll, ανέφερε: «Οι αριθμοί είναι ενθαρρυντικοί, αλλά το exit poll είναι exit poll, οπότε δεν έχουμε ακόμη αποτελέσματα».

Ακόμη, πρόσθεσε ότι ο Κιρ Στάρμερ έχει κάνει «τρομερή δουλειά» μεταμορφώνοντας το Εργατικό κόμμα και ότι είναι αισιόδοξη «ότι ο κόσμος τον έχει στηρίξει».

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, η Ρέινερ είπε ότι θα ήταν «τιμή» της να επανεκλεγεί βουλευτής.

Πρόσθεσε ότι ως κόμμα της αντιπολίτευσης τα τελευταία 14 χρόνια, δεν κατάφερε να «επιφέρει αλλαγές» – και θα ήταν «προνόμιο» να επιφέρει την αλλαγή που θέλει ο κόσμος.

«Ένας εκλογικός μετεωρίτης χτύπησε τη Γη»

«Ένας εκλογικός μετεωρίτης έχει πλέον χτυπήσει τον πλανήτη Γη», δήλωσε ο λόρδος Πίτερ Μάντελσον, πρώην βασικό μέλος των Εργατικών υπό τον Τόνι Μπλερ.

Σχολιάζοντας το exit poll, πρόσθεσε: «Κατά μία έννοια, δεν αποτελεί έκπληξη [το αποτέλεσμα], δεδομένων όλων όσων έχει περάσει η χώρα τα τελευταία 10 χρόνια».

Ο ίδιος είπε επίσης ότι πρόκειται για ένα «εξαιρετικό επίτευγμα για τον Κιρ Στάρμερ και την ομάδα του. Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτό θα συνέβαινε όταν το κόμμα έχανε το 2019».

Οι Συντηρητικοί ετοιμάζονται για το χαμηλότερο ποσοστό ψήφων στην ιστορία τους

Το ποσοστό των Συντηρητικών στις ψήφους και τις έδρες, σύμφωνα με το exit poll, θα μπορούσε να είναι το χαμηλότερο στην ιστορία του κόμματος, σύμφωνα με το BBC.

Όπως επίσης σημειώνεται, οι Συντηρητικοί δεν τα έχουν πάει καλά σε περιοχές όπου πάνω από το ένα τρίτο των νοικοκυριών έχουν υποθήκη τα ακίνητά τους.

Εν τω μεταξύ, οι Εργατικοί φαίνεται να σαρώνουν στη Σκωτία, αλλά να τα πηγαίνουν λιγότερο καλά στην Ουαλία.

Μια καινούρια μέρα για τη βρετανική πολιτική

Έπειτα από πέντε συντηρητικούς πρωθυπουργούς, το Brexit, τη λιτότητα, την κρίση της αγοραστικής δύναμης και την επιδείνωση του δημόσιου συστήματος υγείας, οι Βρετανοί ήθελαν να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους στις κάλπες και να γυρίσουν τη σελίδα των συντηρητικών. Οι Τόρις είχαν μόνο μία φιλοδοξία τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας: να περιορίσουν το εύρος της ήττας.

«Έχετε 4 ώρες για να αποτρέψετε μια σούπερ πλειοψηφία των Εργατικών που θα προκαλέσει αύξηση των φόρων για το υπόλοιπο της ζωής σας», δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Ο Εργατικός Κιρ Στάρμερ, ένας 61χρονος πρώην δικηγόρος, αναμένεται λοιπόν να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο Γ’ την Παρασκευή.

O Κιρ Στάρμερ αναλαμβάνει το «τιμόνι» της Βρετανίας

Η πρώτη αντίδραση του Στάρμερ μετά τα exit polls

Ο Κιρ Στάρμερ των Εργατικών λίγο μετά την ανακοίνωση των exit poll εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όλους όσους ψήφισαν τους Εργατικούς.

Σε ανάρτησή του στο Χ, λέει: «Σε όλους όσους έκαναν εκστρατεία για τους Εργατικούς σε αυτές τις εκλογές, σε όλους όσους μας ψήφισαν και εμπιστεύτηκαν το αλλαγμένο μας Εργατικό Κόμμα – σας ευχαριστώ».

Πότε αναμένονται τα αποτελέσματα

Οι εκτιμήσεις ανακοινώθηκαν μόλις έκλεισαν οι κάλπες στις 10:00 το βράδυ της Πέμπτης τοπική ώρα και τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας.

Ωστόσο θα χρειαστεί αναμονή αρκετών ωρών για τα αποτελέσματα, που θα ανακοινώνονται ανά εκλογική περιφέρεια μέχρι το πρωί.

Σε κάθε περίπτωση το οριστικό αποτέλεσμα δεν αναμένεται να βγει πριν από τις 8:00 – 9:00 το πρωί στην Αγγλία, δηλαδή 10:00 – 11:00 ώρα Ελλάδος.

Sports in

Σέκουλιτς: «Η Ελλάδα έχει φοβερή ομάδα»

Την Ελλάδα ως φαβορί έχρισε ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της Σλοβενίας, Αλεξάντερ Σέκουλιτς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Ιουλίου 2024