Παρασκευή 05 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
live
Γάζα: Επανεκκινούν οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός - Το Ισραήλ, όμως, «σφυροκοπά» τη Λωρίδα

Γάζα: Επανεκκινούν οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός – Το Ισραήλ, όμως, «σφυροκοπά» τη Λωρίδα

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Συγκρατημένα αισιόδοξες είναι οι ΗΠΑ για τις έμμεσες συνομιλίες ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς για τον πόλεμο στη Γάζα

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξοι» καθώς επανεκκινούν οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αν και βασικά ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα τόσο για το Ισραήλ όσο και για τη Χαμάς, αναφέρει η ανταποκρίτρια του Al Jazeera, Χάμντα Σαλούτ.

Ο επικεφαλής της ισραηλινής Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα θα ταξιδέψει στην Ντόχα ως επικεφαλής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Κατάρ πριν από την έναρξη των συνομιλιών, αναφέρουν πηγές στο Al Jazeera, ενώ υπάρχουν αναφορές για «σημαντική πρόοδο» μετά την τελευταία απάντηση της Χαμάς στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός.

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου δήλωσε ότι εκτόξευσε περισσότερους από 200 πυραύλους και επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στόχο στρατιωτικές θέσεις στο βόρειο Ισραήλ, χθες Πέμπτη, μία ημέρα μετά τον θάνατο του ανώτερου διοικητή της Μοχάμεντ Νιμάχ Νάσερ σε ισραηλινό πλήγμα.

Δείτε live

Διαβάστε για όλες τις εξελίξεις στο in

10:20 Οι ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν το νοσοκομείο της Τζενίν

Ο Ουίσαμ Μπακρ, διευθυντής του κυβερνητικού νοσοκομείου της Τζενίν, λέει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την ιατρική του εγκατάσταση στην κατεχόμενη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, όπου συνεχίζεται η στρατιωτική επιδρομή.

Νωρίτερα αναφέραμε ότι το νοσοκομείο παρέλαβε τις σορούς τεσσάρων Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις, μαζί με επτά σοβαρά τραυματίες.

10:12 Αδελφός του ιδρυτή του τάγματος της Τζενίν των Ταξιαρχιών Αλ Κουντς μεταξύ των τεσσάρων νεκρών σε ισραηλινή επιδρομή

Ο Άχμαντ αλ-Αμούρι, αδελφός του ιδρυτή του τάγματος των Ταξιαρχιών Αλ Κουντς (του ένοπλου τμήματος της της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ) της Τζενίν, Τζαμίλ αλ-Αμούρι, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τοπικές αναφορές.

Ο Ουίσαμ Μπακρ, διευθυντής του κυβερνητικού νοσοκομείου της Τζενίν, επιβεβαίωσε ότι τέσσερις σοροί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, μαζί με επτά σοβαρά τραυματίες, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ισραηλινές στρατιωτικές μονάδες εισέβαλαν στην Τζενίν με πολλά στρατιωτικά οχήματα νωρίς σήμερα και περικύκλωσαν ένα σπίτι, αναφέρει το Wafa.

Οι Ισραηλινοί χρησιμοποίησαν ντουντούκες για να απαιτήσουν την παράδοση ενός από όσους βρίσκονταν μέσα, προτού επιτεθούν στο σπίτι με έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε από όπλο τύπου μπαζούκα.

10:00 Πολιτική Προστασία στη Γάζα: Δύο παιδιά εξακολουθούν να είναι παγιδευμένα στη συνοικία Νταράτζ κάτω από ερείπια

Η πολιτική προστασία της Γάζας ανέσυρε τα πτώματα δύο γυναικών και διέσωσε άγνωστο αριθμό τραυματιών μετά από επίθεση σε σπίτι στη συνοικία Νταράτζ της πόλης της Γάζας.

Η υπηρεσία διάσωσης ανέφερε στο Telegram ότι δύο παιδιά εξακολουθούν να είναι παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια του σπιτιού της οικογένειας Μπαρνταουίλ.

Δύο πτώματα και επτά τραυματίες μεταφέρθηκαν από το σπίτι των Μπαρνταουίλ στο αραβικό νοσοκομείο αλ-Αχλί στην Πόλη της Γάζας, ανέφεραν ιατρικές πηγές.

Μάρτυρες επιβεβαίωσαν ότι αρκετοί νεκροί βρίσκονταν ακόμη κάτω από τα ερείπια του κατεστραμμένου κτιρίου.

«Ήμασταν μέσα στο σπίτι μας και ακούσαμε μια έκρηξη… Όλοι οι νέοι άνδρες πήγαν να βοηθήσουν τους τραυματίες», δήλωσε ένας μάρτυρας.

09:50 Η 10χρονη Ρενάντ αναρτά βίντεο μαγειρικής στο διαδίκτυο εν μέσω πολέμου στη Γάζα – Πηγή έμπνευσης και θάρρους

Αναφερθήκαμε και χθες στη 10χρονη Ρενάντ που αναρτά βίντεο μαγειρικής στο διαδίκτυο εν μέσω πολέμου στη Γάζα.

Διαβάστε περισσότερα για την ιστορία της εδώ

09:36 Έποικοι επιτέθηκαν σε Ισραηλινούς στρατιώτες, παλαιστινιακό όχημα κοντά σε παράνομο φυλάκιο της Δυτικής Όχθης

Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε Ισραηλινούς στρατιώτες και ένα παλαιστινιακό όχημα κοντά σε ένα παράνομο φυλάκιο που καταστράφηκε πρόσφατα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρει το ραδιόφωνο του στρατού του Ισραήλ.

Δέκα έποικοι επιτέθηκαν με πέτρες σε Ισραηλινούς στρατιώτες που σταθμεύουν στον κόμβο Γκιβάτ Ασάφ κοντά στην Τζουρ Tzur Χαρέλ, ανατολικά της Ραμάλας. Την Τετάρτη, οι ισραηλινές αρχές εκκένωσαν και κατέστρεψαν ένα παράνομο φυλάκιο στην περιοχή.

Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού αναφέρει επίσης ότι οι έποικοι πέταξαν πέτρες σε ένα παλαιστινιακό όχημα κοντά στην πόλη Ναμπλούς, τραυματίζοντας μια μικρή Παλαιστίνια.

Ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ότι οι επιθέσεις από εξτρεμιστές εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη αυξάνονται καθώς «παίρνουν ώθηση από τους πολιτικούς».

09:26 Παρατηρητές πολέμου: Ισραηλινά αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα έπληξαν περισσότερες από 50 τοποθεσίες στη Γάζα σε μία ημέρα

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη και ένα επιθετικό ελικόπτερο πυροβόλησαν δύο σχολεία που λειτουργούν υπό την αιγίδα της UNRWA στην πόλη της Γάζας, προκαλώντας πολλά θύματα στο σχολείο Μούσα μπιν Νουσαΐρ, αναφέρουν παρατηρητές πολέμου, σε μια επιχείρηση, όπως δήλωσε το Ισραήλ, εναντίον τοποθεσιών που χρησιμοποιούνται για τον «σχεδιασμό και την καθοδήγηση» επιθέσεων εναντίον των δυνάμεών του.

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία επιτέθηκε συνολικά σε περισσότερους από 50 στόχους σε όλη τη Γάζα την Πέμπτη, αναφέρουν το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP) στην τελευταία τους έκθεση για τις μάχες στη Γάζα.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές δεξαμενές σκέψης, τα ισραηλινά στρατεύματα που επιχειρούν στη συνοικία Σουτζάγια της πόλης της Γάζας ανέφεραν μάχες από κοντινή απόσταση με Παλαιστίνιους μαχητές την Πέμπτη, ενώ μονάδες της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ συνέχισαν να στοχεύουν τις ισραηλινές δυνάμεις με ισχυρούς «εκρηκτικούς διατρητικούς μηχανισμούς».

Η συνεχής χρήση τέτοιων «εξελιγμένων όπλων και τακτικών» μεταξύ των Παλαιστίνιων μαχητών στη Σουτζάγια παραμένει συνεπής με προηγούμενες αναλύσεις του ISW και του CTP, σύμφωνα με τις οποίες η Χαμάς έχει «τουλάχιστον εν μέρει» ανασυγκροτήσει τη μαχητική της δύναμη στην περιοχή μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων τον Απρίλιο.

Ένα μπαράζ ρουκετών εκτοξεύθηκε επίσης από τη Γάζα προς περιοχές στο νότιο Ισραήλ την Πέμπτη, αναφέρουν τα ISW και CTP.

Δείτε σχετική ανάρτηση στο Χ:

09:16 Για τέσσερις νεκρούς στην Τζενίν κάνουν λόγο οι Παλαιστίνιοι μετά την ισραηλινή εισβολή

Τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια επιδρομής στην κατεχόμενη πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης σήμερα Παρασκευή, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Δείτε βίντεο από την Τζενίν:

09:10 Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε ολονύκτιες επιθέσεις στον νότιο Λίβανο

Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ επιτέθηκε σε στόχους της Χεζμπολάχ στις περιοχές αλ-Τζεμπέιν και Καφρ Χαμμάν του νότιου Λιβάνου, ενώ το πυροβολικό έπληξε στόχο στην περιοχή Νακούρα, ανέφερε ο στρατός σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Νωρίτερα, το Ισραήλ ανέφερε ότι οι δυνάμεις του επιτέθηκαν σε «τρομοκρατικές υποδομές» στις περιοχές Μέις ελ-Τζαμπάλ και Άιτα ας -Σαμπ.

09:00 Σειρήνες ακούγονται στο κιμπούτς του Κερέμ Σαλόμ

Σύμφωνα με τις IDF, προειδοποιητικές σειρήνες ακούγονται στο κιμπούτς Κερέμ Σαλόμ.

Θυμίζουμε ότι στην περιοχή υπάρχει και το ομώνυμο πέρασμα από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

08:57 Ισραηλινή οργάνωση δικαιωμάτων καλεί για κατάπαυση του πυρός, υπογραμμίζοντας το δράμα των παιδιών στη Γάζα

Η ισραηλινή οργάνωση B’Tselem καλεί να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σημειώνοντας ότι «κανένα παιδί δεν πρέπει να βιώνει το τραύμα του πολέμου».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

08:47 Η συγχαρητήρια ανάρτηση του Χέρτζογκ για τον Στάρμερ στη Βρετανία

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ συνεχάρη τον νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ για τη σαρωτική εκλογική νίκη του Εργατικού Κόμματος.

«Καθώς ετοιμάζεται να εισέλθει στην Ντάουνινγκ Στριτ ως πρωθυπουργός, ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί του και με τη νέα κυβέρνησή του για να φέρουμε τους ομήρους μας στην πατρίδα, να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή και να εμβαθύνουμε τη στενή φιλία μεταξύ του Ισραήλ και του Ηνωμένου Βασιλείου», έγραψε ο Χέρτζογκ στο X.

Ο Στάρμερ έχει επανειλημμένα αρνηθεί να πει αν οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα συνιστούν γενοκτονία και έχει δηλώσει ότι θα επανεξετάσει τις πωλήσεις όπλων από το Ηνωμένο Βασίλειο προς το Ισραήλ μόνο κατά περίπτωση.

Στην ανάρτησή του, ο Χέρτζογκ ευχαρίστησε επίσης τον απερχόμενο συντηρητικό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ που «στάθηκε στο πλευρό του ισραηλινού λαού, ειδικά κατά τη διάρκεια αυτής της πιο δύσκολης περιόδου».

08:38 Αναφορές για μάχη στην Τζενίν στη Δυτική Όχθη

Σύμφωνα με τον Τζακ Χούρι της Haaretz, οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού περικυκλώνουν ένα κτίριο στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης, ενώ υπάρχει ανταλλαγή πυρών.

08:33 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και τα πυρά του πυροβολικού συνέχισαν να πλήττουν τη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αμάχους, εν μέσω αναφορών ότι πρόκειται να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός με σκοπό τον τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού εδάφους
  • Μεταξύ των επιθέσεων ήταν ένας ισραηλινός βομβαρδισμός στην περιοχή Τζαμπάλια αλ-Μπάλαντ της βόρειας Γάζας, από τον οποίο σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa
  • Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι υπάρχει ένα «αρκετά σημαντικό προχώρημα» στις συνεχιζόμενες συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός έναντι αιχμαλώτων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων AFP, επικαλούμενο ανώνυμο υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ΗΠΑ
  • Αξιωματούχοι της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) χαιρέτισαν μια έκθεση για το έργο της, επειδή «βοηθά τον κόσμο να καταλάβει τι κάνει αυτή η υπηρεσία του ΟΗΕ για την ανθρωπότητα»
  • Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ συνεχάρη τον νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ για τη σαρωτική εκλογική νίκη του Εργατικού Κόμματος

08:24 Κραυγή αγωνίας για τα νοσοκομεία στη νότια Γάζα

Το νοσοκομείο Νάσερ, το τελευταίο που λειτουργεί στη Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας, και το νοσοκομείο του Κουβέιτ κοντά στη Ράφα θα διακόψουν τις υπηρεσίες τους σε λίγες ώρες, καθώς οι γεννήτριες ξεμένουν από καύσιμα, λένε ιατρικές πηγές από τη Λωρίδα.

08:16 Επανεκκινούν οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός – Το Ισραήλ, όμως, «σφυροκοπά» τη Γάζα

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Επίσημο: Στον Ολυμπιακό ο Ντάνι Γκαρθία

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση του Ντάνι Γκαρθία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Ιουλίου 2024