Οι δικηγόροι του Ντόναλντ Τραμπ ζήτησαν σήμερα από έναν δικαστή να παύσει εν μέρει την ποινική υπόθεση που αφορά την κακοδιαχείριση απόρρητων εγγράφων εκ μέρους του, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αυτήν την εβδομάδα ότι οι πρόεδροι των ΗΠΑ χαίρουν ευρείας ασυλίας για τις πράξεις που εκτελούν με την επίσημη ιδιότητά τους.

Ο Τραμπ, που επιδιώκει να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο στις εκλογές του Νοεμβρίου, λέει ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που αφορά την απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος του 2020, ενισχύει και τον ισχυρισμό του ότι έχει ασυλία για την υπόθεση των διαβαθμισμένων εγγράφων που κρατούσε στην έπαυλή του, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντας.

Η παύση είναι αναγκαία «ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές συνέπειες για τον θεσμό της προεδρίας που προκύπτουν από την αντισυνταγματική έρευνα και δίωξη» αναφέρουν οι δικηγόροι του Τραμπ στα δικαστικά έγγραφα που υπέβαλαν. O πρώην πρόεδρος Τραμπ έχει ανοίξει το βήμα του και θεωρείται πως έχει το μομέντουμ και μαζί το πλεονέκτημα για να εκλεγεί ξανά πρόεδρος των ΗΠΑ.

Για την απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέλυσε τέσσερις κατηγορίες, όχι όμως αυτή για την οποία ο πρώην πρόεδρος ζήτησε να τεθεί στο αρχείο.

Ποιές υποθέσεις αναλύθηκαν

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέλυσε τέσσερις περιπτώσεις που περιγράφονται στο παραπεμπτικό βούλευμα σε βάρος του Τραμπ για να αποφασίσει, αλλά όχι αυτή που αφορούσε τα απόρρητα έγγραφα.

Αναλύθηκαν οι συζητήσεις του με αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης μετά τις εκλογές του 2020, οι υποτιθέμενες πιέσεις που άσκησε στον τότε αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για να μην επικυρωθεί η νίκη του Τζο Μπάιντεν, ο ρόλος που έπαιξε στη συγκέντρωση ψεύτικων εκλεκτόρων που θα ψήφιζαν υπέρ του και τη διαγωγή του κατά την επίθεση υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Έκρινε ότι ο Τραμπ έχει απόλυτη ασυλία για τις συζητήσεις με τους αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά παρέπεμψε στα κατώτερα δικαστήρια, ώστε να αποφανθούν εκείνα για την ασυλία του πρώην προέδρου στις άλλες τρεις περιπτώσεις.

Εάν εκλεγεί πρόεδρος τον Νοέμβριο ο Τραμπ μπορεί, μετά την ορκωμοσία του τον Ιανουάριο του 2025, να διατάξει να πάψουν οι ομοσπονδιακές διώξεις σε βάρος του ή να δώσει χάρη στον εαυτό του.

Διαδηλωτής με πλακάτ που αναγράφει «Η συνομωσία με σκοπό την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος δεν αποτελεί «πράξη κατά την εκτέλεση των καθηκόντων»».

Τι αποφάσισε η πλειοψηφία και πως σχολίασε η μειοψηφία

Στην απόφαση που αφορά την ομοσπονδιακή ποινική υπόθεση εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ για τις προσπάθειές του να ανατρέψει την εκλογική του ήττα το 2020, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορεί να διωχθεί για επίσημες ενέργειες που έγιναν στο πλαίσιο των συνταγματικών του εξουσιών ως προέδρου. Οι ιδιωτικές ενέργειες, σύμφωνα με την απόφαση, δεν προστατεύονται. Οι έξι συντηρητικοί του δικαστηρίου αποτέλεσαν την πλειοψηφία στην απόφαση, με τις φιλελεύθερες Σόνια Σοτομαγιόρ, Έλενα Κάγκαν και Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον να διαφωνούν.

«Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι το ισχυρότερο πρόσωπο στη χώρα και ενδεχομένως στον κόσμο. Όταν χρησιμοποιεί τις επίσημες εξουσίες του με οποιονδήποτε τρόπο, σύμφωνα με το σκεπτικό της πλειοψηφίας, θα είναι πλέον στο απυρόβλητο από τυχόν ποινική δίωξη», έγραψε η Σοτομαγιόρ, στην οποία προσχώρησαν οι δικαστές Κάγκαν και Τζάκσον.

«Δίνει εντολή στην ομάδα Seal Team 6 του Πολεμικού Ναυτικού να δολοφονήσει έναν πολιτικό αντίπαλο; Ασυλία. Οργανώνει στρατιωτικό πραξικόπημα για να κρατηθεί στην εξουσία; Ασυλία. Λαμβάνει δωροδοκία με αντάλλαγμα μια χάρη; Ασυλία. Ασυλία, ασυλία, ασυλία. Αφήστε τον πρόεδρο να παραβιάζει το νόμο, αφήστε τον να εκμεταλλεύεται τα προσόντα του αξιώματός του για προσωπικό όφελος, αφήστε τον να χρησιμοποιεί την επίσημη εξουσία του για κακούς σκοπούς», έγραψε η Σοτομαγιόρ.