Σε εξέλιξη βρίσκεται η «αποστολή ειρήνης» του Βίκτορ Όρμπαν (όπως ο ίδιος την ονομάζει) εν μέσω της «εμπόλεμης κατάστασης» που έχει προκαλέσει στις Βρυξέλλες και στα κράτη μέλη η συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα πέντε μόλις ημέρες μετά την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Ουγγαρία.

Με μπαράζ αντιδράσεων και μηνυμάτων ηγέτες και θεσμοί ξεκαθαρίζουν ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν εκπροσωπεί την ΕΕ και διαμηνύοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι εκείνος που επιτέθηκε στην Ουκρανία.

«Ο κατευνασμός δεν θα σταματήσει τον Πούτιν» τονίζει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ προσθέτοντας ότι «μόνο η ενότητα και η αποφασιστικότητα θα ανοίξουν το δρόμο για μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία».

«Η ουσία αυτού του ταξιδιού δεν είναι η σωστή» απάντησε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν ερωτηθείς σχετικά, συμπληρώνοντας ότι η κίνηση αυτή υπονομεύει την ενότητα και την αποφασιστικότητα που χρειάζεται να δείξει η ΕΕ.

Καμία εντολή από το Συμβούλιο της ΕΕ δεν έχει λάβει ο Βίκτορ Όρμπαν ξεκαθάρισε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, επισημαίνοντας ότι η θέση της ΕΕ σχετικά με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αντικατοπτρίζεται σε πολλά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Αυτή η θέση αποκλείει τις επίσημες επαφές μεταξύ της ΕΕ και του Προέδρου Πούτιν. Επομένως, ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν εκπροσωπεί την ΕΕ με καμία μορφή» υπογράμμισε ο ύπατος εκπρόσωπος.

Τόνισε δε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει κατηγορηθεί από το διεθνές ποινικό δικαστήριο και εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον ρόλο του σε σχέση με την απέλαση παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.  Για «ανευθυνότητα» του Βίκτορ Όρμπαν να χρησιμοποιήσει την ουγγρική προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ για να επισκεφτεί τον Πούτιν έκανε λόγο ο Σουηδός πρωθυπουργός Ούλφ Κρίστερσον.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από την πλευρά του ΝΑΤΟ με τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας να αναφέρει ότι ο Βίκτορ Όρμπαν έχει επισκεφθεί την Μόσχα και στο παρελθόν για τα αποτελέσματα των οποίων είχε ενημερώσει την Συμμαχία. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε την πεποίθηση πως και στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον θα ενημερώσει τους Συμμάχους για τις συζητήσεις που είχε στην Μόσχα και τόνισε ο Όρμπαν δεν εκπροσωπεί το ΝΑΤΟ σε αυτές τις συναντήσεις αλλά την χώρα του.

Ο Όρμπαν αποδυναμώνει την Μελόνι

Την ίδια ώρα, ο Βίκτορ Όρμπαν συνεχίζει να επιδίδεται σε κυνήγι ευρωβουλευτών για να καταφέρει να σχηματίσει την πολιτική ομάδα των «Πατριωτών».

Το  VOX  ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το ECR και την Μελόνι και «πέφτει στην αγκαλιά» του Όρμπαν. Ως εκ τούτου, οι Πατριώτες έχουν αυτή τη στιγμή 32 ευρωβουλευτές από πέντε χώρες. Για να επιτύχουν τον στόχο τους χρειάζονται ευρωβουλευτές από δύο ακόμη χώρες, καθώς πολιτική ομάδα μπορεί να συγκροτηθεί όταν συγκεντρώνονται 23 ευρωβουλευτές από επτά χώρες της ΕΕ.

Η αποχώρηση του VOX ταυτόχρονα έχει συνέπειες και για την Τζόρτζια Μελόνι αφού έχασε έξι ευρωβουλευτές. Πλέον το ECR αποτελείται από 78 ευρωβουλευτές και ακόμη και αν εξακολουθεί να βρίσκεται στην τρίτη θέση, η διαφορά με το Renew (φιλελεύθεροι) έχει μειωθεί μόλις στις δύο έδρες.

Αν και φαινομενικά στις Βρυξέλλες φαίνεται να επικρατεί μία σχετική ηρεμία, άπαντες ετοιμάζονται για την πρώτη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 16 Ιουλίου με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην ακρόαση της υποψήφιας για δεύτερη θητεία στο τιμόνι της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιουλίου πιθανότατα.