Με ένα σκληρό και υποτιμητικό εξώφυλλο ο Economist καλεί τον Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο, μετά το αποτυχημένο debate του CNN με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Συγκεκριμένα, στο βρετανικό περιοδικό απεικονίζεται ένα «πι», το οποίο χρησιμοποιούν οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν κινητικά προβλήματα για να μετακινηθούν, με το λογότυπο της αμερικανικής προεδρίας.

«Δεν είναι αυτός τρόπος να διοικείς μια χώρα», είναι η φράση που το συνοδεύει, ενώ το σχετικό άρθρο εξηγεί «Γιατί ο Μπάιντεν πρέπει να αποσυρθεί».

Το καυστικό εξώφυλλο για τον Τζο Μπάιντεν

«Ένας μπερδεμένος γέρος που παλεύει να θυμηθεί λέξεις και γεγονότα»

«Το προεδρικό debate ήταν απαίσιο για τον Τζο Μπάιντεν, αλλά η συγκάλυψη που ακολούθησε ήταν χειρότερη» γράφει ο Economist και συνεχίζει: «Ήταν αγωνιώδες το να παρακολουθεί κανείς έναν μπερδεμένο γέρο που παλεύει να θυμηθεί λέξεις και γεγονότα. Η αδυναμία του να εκφράσει ένα επιχείρημα εναντίον ενός αδύναμου αντιπάλου ήταν αποκαρδιωτική. Αλλά η επιχείρηση από την εκστρατεία του για να αρνηθεί αυτό που είδαν με τα μάτια τους δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί είναι πιο τοξική από κάθε άλλο, επειδή η ανεντιμότητα της προκαλεί περιφρόνηση».

Στο ίδιο άρθρο γίνεται ειδική μνεία στις νέες δημοσκοπήσεις, που είναι απογοητευτικές για τις πολιτείες που πρέπει να κερδίσει ο Μπάιντεν. «Το προβάδισμά του μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο ακόμη και σε κάποτε ασφαλείς πολιτείες όπως η Βιρτζίνια, η Μινεσότα και το Νέο Μεξικό», επισημαίνεται και  υπογραμμίζεται ότι «αξίζει να τον θυμόμαστε για τα επιτεύγματά του και την ευπρέπειά του και όχι για την παρακμή του».

Το περιοδικό γράφει ότι ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη

Στη συνέχεια, αναφέρεται: «Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν, σωστά, ότι ο κ. Τραμπ δεν είναι κατάλληλος για πρόεδρος. Αλλά η συζήτηση και τα επακόλουθά της απέδειξαν και τον κ. Μπάιντεν ανίκανο. Πρώτον, λόγω της πνευματικής του παρακμής. Ο κ. Μπάιντεν μπορεί ακόμα να εμφανίζεται δυναμικός σε σύντομες εμφανίσεις. Αλλά δεν μπορεί να κυβερνήσει μια υπερδύναμη στον αυτόματο. Και δεν μπορεί να θέσει σε αναμονή μια διεθνή κρίση επειδή ο πρόεδρος περνά μια άσχημη νύχτα».

Και διερωτάται ο αρθρογράφος: «Θα πρέπει σε κάποιον που δεν μπορεί να ολοκληρώσει μια πρόταση για το Medicare να εμπιστευτούμε τους πυρηνικούς κώδικες;».

Ασκώντας σκληρή κριτική στο Δημοκρατικό κόμμα, το περιοδικό γράφει ότι ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη και ότι οι υποστηρικτές του πρέπει επιτέλουν να μιλήσουν για την κατάστασή του.

«Οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν ότι αυτά τα απαίσια 90 λεπτά δεν πρέπει να επισκιάσουν τα τελευταία τριάμισι χρόνια. Σημασία όμως έχει αν προοιωνίζουν τα επόμενα τέσσερα. Οι ανώτεροι Δημοκρατικοί που επαναλαμβάνουν αυτά τα απελπισμένα επιχειρήματα ή περιμένουν σιωπηλά να μιλήσει κάποιος άλλος πρώτος, μπορεί να πιστεύουν ότι έτσι είναι πιστοί. Είναι αυτό ένδειξη πίστης στη χώρα τους ή στην καριέρα τους;», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο του άρθρου, τονίζεται ότι ο Τζο Μπάιντεν [εφόσον εκλεγεί πρόεδρος] εκπροσωπώντας την Αμερική στο εξωτερικό θα προβάλει την εξαθλίωση, προς τέρψη της Κίνας και της Ρωσίας και προς απογοήτευση των συμμάχων της Αμερικής.

«Υπάρχει μια άλλη επιλογή. Ο Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να αποσυρθεί από την εκστρατεία. Με αυτόν τον τρόπο, οι εκλογές μπορεί να ανανεώσουν το πολιτικό σώμα. Η αρετή της δημοκρατίας είναι ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να επιλέξουν τους κυβερνήτες τους, αλλά ο Μπάιντεν και ο Τραμπ προσφέρουν μια επιλογή μεταξύ του ανίκανου και του ανείπωτου. Οι Αμερικανοί αξίζουν καλύτερα», καταλήγει.