Ο Ρίσι Σούνακ απευθύνθηκε στο έθνος για τελευταία φορά ως πρωθυπουργός της Βρετανίας έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ 10.

Όπως είθισται, στάθηκε έξω από την οικία στην οποία θα μετακομίσει ο νέος ηγέτης των Βρετανών, ο Κιρ Στάρμερ, αφού το κόμμα των Εργατικών σάρωσε στις βρετανικές εκλογές, συγκεντρώνοντας την πλειοψηφία των εδρών του Κοινοβουλίου.

Ο Ρίσι Σούνακ ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως σύντομα θα συναντηθεί με τον βασιλιά Κάρολο για να υποβάλλει επίσημα την παραίτησή του από την πρωθυπουργία.

«Θέλω πρώτα απ’ όλα να πω ότι λυπάμαι»

Στη συνέχεια δήλωσε πως έδωσε τα πάντα σε αυτή τη δουλειά, αλλά ο λαός έχει στείλει ένα σαφές μήνυμα πως η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει.

«Στη χώρα θα ήθελα να πω πρώτα απ’ όλα ότι λυπάμαι. Έχω δώσει σε αυτή τη δουλειά τα πάντα, αλλά εσείς στείλατε ένα σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να αλλάξει, και η δική σας η κρίση είναι η μόνη που μετράει», είπε χαρακτηριστικά.

Έπειτα συνέχισε ζητώντας «συγγνώμη» από τους υποψηφίους του κόμματος των Συντηρητικών αλλά και όσους «εργάστηκαν ακούραστα» κατά την προεκλογική περίοδο.

Πλάνο από την ομιλία του, με τη σύζυγό του να στέκεται από πίσω

«Άκουσα τον θυμό και την απογοήτευσή σας και αναλαμβάνω την ευθύνη για αυτή την ήττα», συνέχισε ο ίδιος, ευχαριστώντας παράλληλα όλους τους υποψηφίους και τους αγωνιστές των Τόρις για τις προσπάθειές τους και δήλωσε ότι «πονάει» για το γεγονός ότι ορισμένοι συνάδερφοί του δεν θα κάθονται πλέον στη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Θα παραιτηθώ από ηγέτης των Συντηρητικών»

Κατόπιν προανήγγειλε πως θα παραιτηθεί από ηγέτης των Συντηρητικών, «αλλά όχι αμέσως».

«Είναι σημαντικό, μετά από 14 χρόνια στην κυβέρνηση, το Συντηρητικό Κόμμα να ανασυγκροτηθεί, αλλά και να αναλάβει τον κρίσιμο ρόλο του στην αντιπολίτευση με επαγγελματισμό και αποτελεσματικότητα», τόνισε.

Ζήτησε «συγγνώμη» από τον βρετανικό λαό και ευχαρίστησε τους συναδέρφους του

Δήλωσε πως το σημαντικότερο καθήκον του, όσο ήταν πρωθυπουργός ήταν να αποκαταστήσει τη σταθερότητα στην οικονομία και πως τώρα η ανάπτυξη έχει επιστρέψει. Πρόσθεσε πως είναι υπερήφανος για τα επιτεύγματά του και επισήμανε πως το ηνωμένο Βασίλειο «είναι πιο δίκαιο, πιο ανθεκτικό απ’ ό,τι ήταν το 2010».

«Ο Στάρμερ είναι αξιοπρεπής, τον σέβομαι»

Στη συνέχεια απέτισε φόρο τιμής στον αντίπαλό του Κιρ Στάρμερ, του οποίου τις επιτυχίες θα απολαύσει όλη η χώρα.

Είπε πως κατέβηκαν στις εκλογές ως αντίπαλοι αλλά περιγράφει τον ηγέτη των Εργατικών ως «αξιοπρεπή άνθρωπο με δημόσιο φρόνημα, τον οποίο σέβομαι».

«Αυτός και η οικογένειά του αξίζουν την καλύτερη δυνατή κατανόηση καθώς κάνουν την τεράστια μετάβαση στη νέα τους ζωή πίσω από αυτή την πόρτα και καθώς ο ίδιος παλεύει με αυτή την απαιτητική δουλειά σε έναν όλο και πιο ασταθή κόσμο».

Η στιγμή που αποχωρούν από την Ντάουνινγκ Στριτ

Ο Ρίσι Σούνακ ολοκληρώνοντας την ομιλία του ευχαρίστησε για ακόμη μία φορά τους συναδέρφους του, ενώ εξέφρασε και την απέραντη ευγνωμοσύνη του στη σύζυγο και τις κόρες του.

«Δεν θα μπορέσω ποτέ να τις ευχαριστήσω αρκετά για τις θυσίες που έκαναν για να υπηρετήσω τη χώρα μου», κατέληξε.