Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι η χώρα ψήφισε για αλλαγή και ότι είναι η ώρα για το κόμμα του ν’ ανταποκριθεί στις προσδοκίες, μιλώντας μετά τη σαρωτική νίκη στις βρετανικές εκλογές, συγκεντρώνοντας 410 έδρες (από τις συνολικά 650 του Κοινοβουλίου).

«Απόψε οι άνθρωποι εδώ και σε ολόκληρη τη χώρα μίλησαν και είναι έτοιμοι για την αλλαγή», δήλωσε ο Στάρμερ. «Η αλλαγή αρχίζει ακριβώς εδώ», τόνισε.

Οι δημοσκοπήσεις που είχαν δει το φως της δημοσιότητας νωρίτερα, έδειχναν ότι το Εργατικό Κόμμα κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές με καθαρή πλειοψηφία, τοποθετώντας τον Στάρμερ σε τροχιά ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον Ρίσι Σούνακ, θέτοντας τέρμα σε μία περίοδο 14 ετών συντηρητικών κυβερνήσεων στη Βρετανία.

Ο Κιρ Στάρμερ με τη σύζυγό του Βικτόρια

Σύμφωνα με το exit poll του BBC —το βράδυ της Πέμπτης (4/7)— η κατανομή των εδρών είχε ως εξής: 410 έδρες για το Εργατικό Κόμμα, 131 για το Συντηρητικό κόμμα, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 61 έδρες, το Μεταρρυθμιστικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ 13 έδρες, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP) 10 έδρες και οι Πράσινοι 2 έδρες.

Βρετανικές εκλογές: Εκλογή βουλευτή για το Reform UK

Το ακροδεξιό κόμμα Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ εξέλεξε για πρώτη φορά βουλευτή, με τον Λι Άντερσον να διατηρεί την έδρα που κέρδισε το 2019 όταν όμως ήταν μέλος του Συντηρητικού Κόμματος. Ο Άντερσον εγκατέλειψε τους Τόρις και εντάχθηκε στο Reform UK νωρίτερα φέτος.

Το Reform UK προβλέπόταν να εξασφαλίσει 13 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων, ωστόσο η αναθεωρημένη πρόβλεψη του BBC δίνει πλέον 4 έδρες στο κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ.

Ο ηγέτης του κόμματος Νάιτζελ Φάρατζ θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα κερδίσει την έδρα στο Κλάκτον του Έσσεξ και να εκλεγεί έτσι βουλευτής έπειτα από επτά αποτυχημένες απόπειρες στο παρελθόν.

«Πιστέψτε με, φίλοι,αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα»

«Υπάρχει ένα τεράστιο κενό στον χώρο της κεντροδεξιάς, στη βρετανική πολιτική σκηνή, και δουλειά μου είναι να το καλύψω. Και αυτό ακριβώς θα κάνω», δήλωσε ο Φάρατζ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην εκλογική του περιφέρεια. «Σκοπεύω να δημιουργήσω ένα μαζικό κίνημα σε εθνικό επίπεδο, κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, ελπίζω αρκετά μεγάλο για να στοχεύσει ψηλά στις εκλογές του 2029», συμπλήρωσε.

«Πιστέψτε με, φίλοι, αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα» του κινήματος «που θα σας καταπλήξει όλους», ισχυρίστηκε.

Ο Nigel Farage μετά την εκλογή του κόμματός του Reform UK

Βρετανικές εκλογές: Ο υπουργός Άμυνας Σαπς έχασε τη βουλευτική του έδρα

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς έχασε τη βουλευτική του έδρα και έγινε – μέχρι στιγμής – το πλέον υψηλόβαθμο μέλος του υπουργικού συμβουλίου του Ρίσι Σούνακ που μένει εκτός κοινοβουλίου, σε μια εκλογική βραδιά που εξελίσσεται σε ιστορικό θρίαμβο για τους Εργατικούς.

Ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας ηττήθηκε στην εκλογική περιφέρεια Γουέλιν Χάτφιλντ της νότιας Αγγλίας από τον υποψήφιο του Εργατικού Κόμματος, Άντριου Λιούιν, ο οποίος με 19.877 ψήφους κερδίζει την έδρα.

Ο 55χρονος Γκραντ Σαπς, που έλαβε 16.078 ψήφους, υποστήριξε την Ουκρανία από τότε που επιλέχθηκε να αντικαταστήσει τον Μπεν Γουάλας στο υπουργείο Άμυνας πριν από σχεδόν δύο χρόνια, ταξιδεύοντας μάλιστα στο Κίεβο έναν μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Πιστός υποστηρικτής του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, είχε αναλάβει διάφορους ρόλους στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ διετέλεσε επίσης υπουργός Εσωτερικών της Λιζ Τρας για έξι ημέρες.

Εκτός Κοινοβουλίου και η Μόρντοντ

Την ίδια μοίρα με τον Σαπς είχε και η Πένι Μόρντοντ που κάποτε θεωρούνταν μία πιθανή διεκδικήτρια της ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία. Η Μόρντοντ έχασε την έδρα της στο Κοινοβούλιο, από έναν υποψήφιο του Εργατικού Κόμματος, σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα, νωρίς σήμερα το πρωί.