Το Εργατικό Κόμμα κέρδισε μια σαρωτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, σαρώνοντας εκατοντάδες έδρες σε όλη τη χώρα και βάζοντας τέλος στη 14ετή διακυβέρνηση των Συντηρητικών.

Ο σερ Κιρ Στάρμερ πρόκειται να διοριστεί πρωθυπουργός  βάζοντας τέλος σε μια εποχή που είδε πέντε διαφορετικούς συντηρητικούς ηγέτες να κυβερνούν τη χώρα.

Ο Ρίσι Σουνάκ, ο απερχόμενος πρωθυπουργός, παραδέχτηκε γύρω στις 04:40 τα ξημερώματα, ότι οι Εργατικοί είχαν κερδίσει και λέγοντας ότι τηλεφώνησε στον σερ Κιρ για να τον συγχαρεί.

Οι χειρότερες εκλογές για τους Συντηρητικούς

Στη νικητήρια ομιλία του λίγα λεπτά αργότερα, ο ηγέτης των Εργατικών υποσχέθηκε “εθνική ανανέωση” και ότι θα βάλει “πρώτα τη χώρα και μετά το κόμμα”.

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με το BBC, σηματοδοτεί μια εκπληκτική αντιστροφή της τύχης του κόμματος. Το 2019, με επικεφαλής τον βετεράνο αριστερό πολιτικό Τζέρεμι Κόρμπιν, οι Εργατικοί υπέστησαν τη χειρότερη εκλογική ήττα τους εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.

Από την άλλη πλευρά, ο Ρόμπερτ Μπάκλαντ, πρώην υπουργός των Συντηρητικών που έχασε την έδρα του, το χαρακτήρισε “εκλογικό Αρμαγεδδών” για τους Συντηρητικούς.

Αναμένεται να είναι το χειρότερο αποτέλεσμα του κόμματος εδώ και σχεδόν 200 χρόνια, με τη μάχη για τη μελλοντική κατεύθυνση του κόμματος πιθανό να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Η Βουλή των Κοινοτήτων της Βρετανίας έχει 650 βουλευτές. Κάθε μια από τις “έδρες” τους αντιπροσωπεύει μια μεμονωμένη εκλογική περιφέρεια – ή περιοχή – κάπου στη χώρα.

Μέχρι στιγμής οι Εργατικοί έχουν κερδίσει 410 έδρες, ενώ οι Συντηρητικοί έχουν κατρακυλήσει σε μόλις 119 και οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχουν καταλάβει 71.

Η Μεταρρύθμιση του Ηνωμένου Βασιλείου, διάδοχος του Κόμματος του Brexit, πρόκειται να πάρει τέσσερις έδρες.

Η αναμενόμενη πλειοψηφία των 170 εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων για τους Εργατικούς είναι ένας τεράστιος αριθμός, αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται της πλειοψηφίας των 179 εδρών που κέρδισε το κόμμα υπό τον Τόνι Μπλερ στις εκλογές του 1997.

Αλλά για περισσότερη προοπτική, η νίκη των Συντηρητικών στις εκλογές του 2019 υπό τον Μπόρις Τζόνσον -που θεωρείται πολύ ισχυρή επίδοση- τους έδωσε πλειοψηφία 80 εδρών.

Μια υπενθύμιση: Εάν ένα κόμμα έχει την πλειοψηφία, σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να βασίζεται σε άλλα κόμματα για να περάσει νόμους. Όσο μεγαλύτερη είναι η πλειοψηφία, τόσο πιο εύκολο είναι.

Τα μεγάλα ονόματα πέφτουν ένα προς ένα (αλλά κάποιοι επιβιώνουν)

Καθώς οι εκλογικές περιφέρειες ανακοίνωσαν τα αποτελέσματά τους ζωντανά από την τηλεόραση – με όλους τους υποψηφίους παραταγμένους ο ένας δίπλα στον άλλο στη σκηνή – υπήρξαν ορισμένες σημαντικές στιγμές.

Ίσως η πιο αξιοσημείωτη ήταν η ήττα της Liz Truss. Η πρώην πρωθυπουργός υπηρέτησε μόλις 49 ημέρες στον αριθμό 10 προτού εκδιωχθεί από το κόμμα της.

Έχασε την έδρα της νωρίς το πρωί της Παρασκευής, καθώς ξημέρωνε η εκλογική της περιφέρεια στο South West Norfolk.

Ο Jacob Rees-Mogg, ο πρώην υπουργός επιχειρήσεων των Συντηρητικών, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα που υπέστησαν ήττα. Έχασε την έδρα του East Somerset and Hanham από τους Εργατικούς.

Δήλωσε στο BBC ότι δεν θα μπορούσε να “κατηγορήσει κανέναν άλλον εκτός από τον εαυτό μου” για την ήττα, αλλά πήρε μια “μικρή χρυσή τομή” από το γεγονός ότι οι Συντηρητικοί θα είναι “τουλάχιστον η αξιωματική αντιπολίτευση” – μια αναφορά στους φόβους ότι δεν θα είχαν ούτε αυτό.

Ο Grant Shapps, ο υπουργός Άμυνας, φαινόταν ταραγμένος μετά την απώλεια της έδρας του στη νότια Αγγλία.

Η επικεφαλής της Βουλής Πένι Μόρνταουντ, η οποία έθεσε υποψηφιότητα με τον Ρίσι Σουνάκ για την ηγεσία του κόμματος πριν γίνει πρωθυπουργός, έχασε επίσης την έδρα της. Ο Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος εκτελεί χρέη καγκελάριου – το βρετανικό ισοδύναμο του υπουργού Οικονομικών – διατήρησε την έδρα του, αλλά με πολύ μειωμένη πλειοψηφία.

Ο Ρίσι Σουνάκ κέρδισε επίσης την έδρα του στο Γιορκσάιρ με μια άνετη πλειοψηφία περίπου 12.000 βουλευτών – αλλά χρησιμοποίησε την ευχαριστήρια ομιλία του για να παραδεχτεί και να επιβεβαιώσει ότι το κόμμα του έχασε τις εκλογές.

Ένας νέος πρωθυπουργός μέσα σε μια μέρα

Τα πράγματα κινούνται αρκετά γρήγορα στη βρετανική πολιτική – υπάρχει πολύ λίγος χρόνος μεταξύ ενός εκλογικού αποτελέσματος και της εγκατάστασης του νέου πρωθυπουργού.

Ο Ρίσι Σουνάκ θα φύγει από την Downing Street 10 – το βρετανικό ισοδύναμο του Λευκού Οίκου – μέσα σε 24 ώρες, και ο σερ Κιρ Στάρμερ θα εγκατασταθεί αμέσως μετά.

Αλλά υπάρχει μια διαδικασία. Ο Σουνάκ θαα προσφέρει την παραίτησή του στον βασιλιά και ο Στάρμερ θα προσκληθεί επίσημα από τον μονάρχη να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση σε μια συνάντηση που συνήθως γίνεται στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.