Σάββατο 06 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Σε «ομηρία» οι αγρότες – Το colpo grosso με τις πληρωμές των ενισχύσεων

Σε «ομηρία» οι αγρότες – Το colpo grosso με τις πληρωμές των ενισχύσεων

Προβληματικές, ψαλιδισμένες αλλά και εσφαλμένες πληρωμές στους αγρότες – Ο ρόλος του ΟΠΕΚΕΠΕ και του τεχνικού συμβούλου – Τι δηλώνει στον ΟΤ ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ

Στον αέρα βρίσκονται οι πληρωμές των ενισχύσεων που αφορούν 650.000 αγρότες καθώς η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν επιτρέπει την πλήρη λειτουργία της κυβερνητικής πλατφόρμας για την υποβολή των δηλώσεων της χρονιάς 2024.

Την ίδια στιγμή σειρά σφαλμάτων από τον Οργανισμό και τον τεχνικό του σύμβουλο σε θέματα πληρωμών θέτουν σε αμφισβήτηση ποσά που έχουν πληρωθεί οι αγρότες με αποτέλεσμα περίπου 200.000 να απειλούνται με επιστροφή χρημάτων ύψους 63 εκατ. ευρώ.

Αγρότες

Ειδικότερα και σύμφωνα με καταγγελίες το μπλοκάρισμα στο άνοιγμα της πλατφόρμας υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ για το 2024 στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων μαρτυρά ότι τα παιχνίδια συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων καλά κρατούν…

Αλλά και η εσφαλμένη πληρωμή των 63 εκατ. ευρώ, που εντόπισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – έχοντας σε εποπτεία τον ΟΠΕΚΕΠΕ – κρύβει την απόπειρα πληρωμής ανύπαρκτων αγροτικών ΑΦΜ.

Η ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ…

Ειδικότερα, στις 3 Ιουλίου, ο Οργανισμός με ανακοίνωση του και απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα αποκάλυπτε σφάλματα που έκανε ο ίδιος αλλά και ο τεχνικός του σύμβουλος σε θέματα πληρωμών: «Στο πλαίσιο ελέγχου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος πραγματοποιήθηκε για το έτος υποβολής αιτήσεων 2022, διαπιστώθηκε οριζόντιο σφάλμα στην διαδικασία υπολογισμού πληρωμών».

«Αναλυτικότερα», συνεχίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, «το σφάλμα προέκυψε από εκ παραδρομής χρησιμοποίηση γραμμής δικαιωμάτων έτους 2021 αντί της ορθής έτους 2022, σε συγκεκριμένο διασταυρωτικό έλεγχο που οδήγησε σε εσφαλμένη πληρωμή τον Ιούλιο του 2023. Το εν λόγω σφάλμα αφορά σε 196.083 δικαιούχους και το ποσό αρχικής εκτίμησης ήταν 63.035.249,77 ευρώ, το οποίο μετά από επανα-υπολογισμό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προσδιορίστηκε σε 50.755.440,32 ευρώ».

Σφάλματα, δηλαδή, με τα χρήματα που δικαιούνται οι αγρότες…

Μάλιστα ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην ίδια ανακοίνωσή του ούτε λίγο ούτε πολύ προαναγγέλλει πως τα χρήματα αυτά θα κληθούν οι αγρότες να τα επιστρέψουν…: «Τα ποσά αυτά καταχωρούνται στο Βιβλίο Οφειλετών και συμψηφίζονται στο σύνολό τους με μελλοντικές πληρωμές ανεξαρτήτως έτους αιτήσεων, που αυτές αφορούν, ακολουθώντας την τυπική διαδικασία που εφαρμόζεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Συνεπώς, πρόκειται για αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά».

Το σφάλμα… του τεχνικού συμβούλου

Για όσους γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας των υπολογισμών των πληρωμών των ενισχύσεων των αγροτών, οι οποίοι γίνονται από τον τεχνικό σύμβουλο (με μεγάλη προϋπηρεσία σε θέματα πληρωμών….) αντιλαμβάνεται ότι το «σφάλμα» προέκυψε από εκ παραδρομής χρησιμοποίηση γραμμής δικαιωμάτων έτους 2021 αντί της ορθής έτους 2022, σε συγκεκριμένο διασταυρωτικό έλεγχο.

Πηγές αναφέρουν στον ΟΤ, πως ο συγκεκριμένος τεχνικός σύμβουλος δεν χρησιμοποίησε τα στοιχεία των δικαιωμάτων και των αγροτών που βρίσκονταν στο gov.gr από το 2022 αλλά τα στοιχεία του 2021 που είχε αυτός ως bakcup  στις δικές του ιδιωτικές εγκαταστάσεις από την συνεργασία του το 2021 με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι ίδιες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι «αυτή η αυθαίρετη ενέργεια  που οδήγησε σε εσφαλμένη πληρωμή  σε 196.083 δικαιούχους και το ποσό αρχικής εκτίμησης ήταν 63.035.249,77 ευρώ, δεν είναι τόσο αθώα αφού σχετίζεται με την προσπάθεια πληρωμής  ΑΦΜ που βρίσκονταν σε έλεγχο για παρατυπίες για το Εθνικό Απόθεμα».

Οι πληρωμές των εκκαθαρίσεων για το 2023

Διαμαρτυρίες, όμως, εκδηλώνονται και για τις τελευταίες πληρωμές που ανακοίνωσε στις 4 Ιουλίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ και αφορούν στην εκκαθάριση ποσών για το 2023.

Αφενός, οι πληρωμές καθυστέρησαν, αφετέρου κανείς από τους αγρότες δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι πληρώθηκαν και πώς υπολογίστηκαν τα χρήματα που έλαβαν, ενώ δεν λείπουν και οι καταγγελίες για «κουτσουρεμένες» ενισχύσεις.

Η αναλυτική ενημέρωση για το τι και πώς πληρώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ απουσιάζει… Το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι την πληρωμή ανέλαβε και διεκπεραίωσε ο ίδιος ο τεχνικός σύμβουλος με την γνωστή του αξιοπιστία!!!

Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ

Ο ΟΤ απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) κ. Παύλο Σατολιά, ζητώντας του να σχολιάσει τα όσα καταγγέλλονται για τις πληρωμές: «Η πρώτη εικόνα που έχουμε είναι ότι οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν πήγαν καλά και αυτό είναι απόρροια της κακής λειτουργίας του Οργανισμού», σημειώνει.

Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Παύλος Σατολιάς

Ενίσχυση 13,9 εκατ. σε αγρότη…

Ενδεικτικών των λανθασμένων τρόπων πληρωμών των ενισχύσεων, είναι και η αποκάλυψη που κάνει στον ΟΤ ο κ. Σατολιάς: «Υπάρχει ΑΦΜ αγρότη σε περιοχή της Πελοποννήσου στον οποίο πληρώθηκε πριν από λίγες μέρες με ποσό 13,9 εκατ. ευρώ… Πιθανότατα πρόκειται περί λάθους. Αλλά αυτά τα λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ και του τεχνικού συμβούλου που αδυνατεί να προχωρήσει σε νέες τεχνολογίες μας ανησυχούν ως προς το μέλλον των πληρωμών των αγροτών».

Τα ανύπαρκτα ΑΦΜ

Στον κ. Σατολιά ετέθησαν και οι καταγγελίες που γίνονται σχετικά με τα «σφάλματα» στις πληρωμές του Ιουλίου του 2023 και σύμφωνα με αυτές ο λανθασμένος υπολογισμός υπέκρυπτε την προσπάθεια να πληρωθούν ανύπαρκτα αγροτικά ΑΦΜ: «Αναφέρεστε σε 16.000 ΑΦΜ, κάποια από τα οποία αδίκως βρίσκονται σε ομηρία και θα πρέπει να αποδεσμευτούν τα ποσά. Υπάρχουν, όμως, και ΑΦΜ τα οποία πληρώνονται σε βάρος των πραγματικών αγροτών. Η θέση μας είναι καθαρή: Όχι μόνο να μην πληρωθούν αλλά αυτές οι περιπτώσεις να παραπεμφθούν στην Δικαιοσύνη».

Και ο κ. Σατόλιας τονίζει: «Πρέπει τα χρήματα να πηγαίνουν κατευθείαν σε αυτόν που παράγει».

Στον αέρα οι πληρωμές για το 2024

Πέραν, αυτών, όμως ο αγροτικός κόσμος ανησυχεί και για τις πληρωμές του 2024.

Όπως είχε αποκαλύψει ο ΟΤ, η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων στο ΟΣΔΕ δεν έχει ακόμη ανοίξει στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων. Λειτουργεί για τις on line αιτήσεις ενίσχυσης των αγροτών σε περιβάλλον gov.gr αλλά για τα ΚΥΔ αν και είναι ίδια ακριβώς τεχνολογία το άνοιγμά της παραμένει μπλοκαρισμένο…

«Το πιο σημαντικό είναι πως έχουμε μπει στον Ιούλιο και δεν έχουν ανοίξει οι αιτήσεις για τα ΚΥΔ. Από τους 650.000 αγρότες, μόνο οι 2500 υπέβαλαν δηλώσεις και πρόκειται για παραγωγούς που έκαναν μόνοι τους τις αιτήσεις», τονίζει στον ΟΤ ο κ. Σατολιάς και συνεχίζει: «Όσο καθυστερεί το άνοιγμα, τόσο λιγότερος χρόνος απομένει για την υποβολή των δηλώσεων. Εντελώς αδικαιολόγητα η πλατφόρμα δεν ανοίγει στα ΚΥΔ. Έτσι με δεδομένο ότι τον Οκτώβριο θα πρέπει γίνει η πρώτη πληρωμή των ενισχύσεων, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε αδυναμία πληρωμών. Και αυτό επειδή όταν υποβληθούν οι δηλώσεις θα πρέπει να γίνει έλεγχος, διορθώσεις πριν την καταβολή των ενισχύσεων».

Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ υπογραμμίζει: «Εμείς σαν αγρότες δεν μας ενδιαφέρει η πολιτεία ποιον τεχνικό σύμβουλο θα επιλέξει. Ωστόσο οφείλει να εφαρμόζει κριτήρια αξιοπιστίας. Ποια αξιοπιστία υπάρχει με τέτοια σφάλματα που καλούμαστε να πληρώσουμε εμείς οι ίδιοι οι αγρότες; Εμείς θέλουμε λειτουργικό σύστημα όπως δηλαδή δουλεύει στο gov.gr. Οι δηλώσεις πρέπει να μείνουν σε αυτό το περιβάλλον που είναι δημόσιο και διαφανές και όχι στα χέρια κάποιου ιδιώτη…»

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Για το θέμα των πληρωμών και τα σφάλματα του ΟΠΕΚΕΠΕ τοποθετήθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με ανακοίνωση του αναφέρει:

«Η δημόσια παραδοχή-ομολογία της Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, για «εσφαλμένη πληρωμή τον Ιούλιο του 2023», εξαιτίας της «εκ παραδρομής χρησιμοποίησης γραμμής δικαιωμάτων έτους 2021 αντί της ορθής έτους 2022»,  αποδεικνύει, για άλλη μια φορά την απίστευτη προχειρότητα και την πλήρη απουσία αξιοπιστίας στην καταβολή των ενωσιακών επιδοτήσεων, ως απότοκο της αποδιοργάνωσης της λειτουργίας του Οργανισμού και βέβαια της συνολικής αποτυχίας της πολιτικής της ΝΔ στον πρωτογενή τομέα.
Εκπλήσσει  όμως, καταρχάς, δυσάρεστα η ευκολία, με την οποία η σχετική ανακοίνωση προσπαθεί να υποβαθμίσει το εν λόγω «σφάλμα», που «αφορά σε 196.083 δικαιούχους», δηλαδή στο 1/3 σχεδόν των δικαιούχων, καθώς και το ύψος του προς ανάκτηση ποσού (ως αχρεωστήτως καταβληθέν), που ανέρχεται, σύμφωνα με τους ιθύνοντες, τελικά, μόνο (!), σε «50.755.440,32 €».

Δηλαδή και αυτή η αποτυχία, στην έγκυρη και με διαφάνεια καταβολή των ενωσιακών επιδοτήσεων, είναι απλά θέμα αριθμών και όχι διαχειριστικής ανεπάρκειας και πολιτικής αποτυχίας των ιθυνόντων;
Όπως επίσης, η εν λόγω ανακοίνωση της Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ γεννά μια σειρά εύλογων ερωτημάτων:

1.   Θα πρέπει να γίνεται έλεγχος από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την σοβαρότητα και αξιοπιστία της χώρας μας, για να αποκαλύπτονται «τα οριζόντια σφάλματα στην διαδικασία υπολογισμού πληρωμών» και δεν θα πρέπει να προλαμβάνονται αυτές οι «αστοχίες»;
2.   Το ότι ο έλεγχος έγινε από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο και όχι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον καθιστά ήσσονος σημασίας, ιδίως σήμερα που ο ΟΠΕΚΕΠΕ, βρίσκεται υπό καθεστώς εποπτείας;
3.    Ποιος μπορεί πλέον να εγγυηθεί ότι οι πληρωμές της τελευταίας 5ετίας είναι ακριβείς και έγκυρες, με αποκορύφωμα αυτές της τελευταίας χρονιάς, όπου κανένας, σχεδόν, παραγωγός δεν κατάλαβε πώς πληρώθηκε;
4.    Πότε επιτέλους η Κυβέρνηση των 5 Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και των 5 Προέδρων του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα προβεί σε όλες εκείνες τις δέουσες και άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση της λειτουργίας του Οργανισμού, όπως, εύλογα, ζητούν, με αγωνία οι εργαζόμενοί του και βέβαια οι αγρότες μας;

Ένα είναι το αδιαμφισβήτητο γεγονός: 5 χρόνια διακυβέρνησης από το «Επιτελικό Κράτος των Αρίστων της ΝΔ» και οι πληρωμές των ενωσιακών επιδοτήσεων έχουν μετατραπεί σε «λοταρία», όπου ο ‘Έλληνας παραγωγός, δεν γνωρίζει, πλέον, το αυτονόητο, μέχρι πρότινος, για το εάν, πότε και πόσο, τελικά, θα πληρωθεί.  Αυτή, όμως, η νοσηρή πραγματικότητα δεν μπορεί, πλέον, να θεωρείται αποδεκτή κανονικότητα. Θα πρέπει, επιτέλους να υπάρξει η άμεση και έμπρακτη ανάληψη πολιτικών ευθυνών για όλο αυτό το μπάχαλο και η πλήρης ανατροπή αυτής της κατάστασης.

Είναι κάτι για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις, όχι από αντιπολιτευτική εμμονή ή εμπάθεια, αλλά γιατί πιστεύει ακράδαντα ότι η μάχη αυτή συνδέεται απαρέγκλιτα με την επιβίωση του χειμαζόμενου αγροτικού κόσμου του τόπου μας και αποτελεί καθήκον και υποχρέωση προς αυτόν, απέναντι στην ανικανότητα, την αναλγησία και την αλαζονεία της ΝΔ».

Το ΠΑΣΟΚ

Με κοινή ανακοίνωση των Τομέων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής και των βουλευτών Μανόλη Χνάρη – Χριστίνας Σταρακά, Υπεύθυνων Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης, καυτηριάζονται τα εξής:

«Δεν έχουν τέλος τα λάθη, οι παραλείψεις, οι εξωθεσμικές παρεμβάσεις και οι παρατυπίες που συνεχώς αποκαλύπτονται στον εποπτευόμενο οργανισμό του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πρόσφατα αποκαλύφθηκε και επιβεβαίωσε και η νυν προσωρινή αλλά τελικά παρατεταμένη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι στα πλαίσια ελέγχου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, προέκυψε λάθος πληρωμή τον Ιούλιο του 2023 η οποία αφορά σε 196.083 παραγωγούς και αντιστοιχεί σε πόσο 50.755.440, 32 ευρώ.

Τα χρήματα αυτά σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να αφαιρεθούν από τους αγρότες ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά και κάποια να συμψηφιστούν με μελλοντικές πληρωμές.

Σε κάθε περίπτωση για λόγους διαφάνειας και αξιοπιστίας του οργανισμού, αναμένουμε να δοθούν στη δημοσιότητα αναλυτικά τα στοιχεία πληρωμών ενιαίας ενίσχυσης  του πρώτου έτους εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ».

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Mundo Deportivo: «Οι Ράπτορς θέλουν να κρατήσουν τον Βεζένκοφ»

Δημοσιογράφος της Mundo Deportivo αναφέρθηκε στην υπόθεση του Σάσα Βεζένκοφ επικαλούμενος πηγές από τους Τορόντο Ράπτορς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Ιουλίου 2024