Προτάσεις καινοτομίας για την περίθαλψη ασθενών με καρκίνο
Το PhΑΡΜΑ Innovation Forum συμμετείχε στο Forum της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ)
- ΣΥΡΙΖΑ ώρα μηδέν, κρίνεται η θέση της αξ. αντιπολίτευσης – Debate και δημοσκοπήσεις βγάζουν πρόεδρο
- Παγιδευμένοι στα δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Τι περιμένουν 200.000 οικογένειες
- Ο Κασσελάκης ανακοίνωσε ψηφοφορία για το όνομα του κόμματός του
- Πάνω από 100 νεκροί σε μία μέρα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε Γάζα και Λίβανο
Σημαντικές προτάσεις για την περίθαλψη του καρκίνου με τον ασθενή στο επίκεντρο και με γνώμονα τη συμβολή σε ένα δίκαιο και βιώσιμο σύστημα υγείας, κατέθεσε το PhΑΡΜΑ Innovation Forum, Greece (PIF), στο διήμερο Forum της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) στις 1 και 2 Ιουλίου, με αφορμή το Εθνικό Σχέδιο για τον Καρκίνο που τίθεται σε εφαρμογή.
Ειδικότερα, οι προτάσεις που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι του PIF αναπτύχθηκαν γύρω από τους πυλώνες της έρευνας και καινοτομίας, της συνεργασίας, της συντόμευσης διαδικασιών που θα ενισχύσουν την άμεση πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, τη σημασία των data και AI, καθώς και σε βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν στη χώρα μας.
Κατά τη διάρκεια του Forum, το PIF συμμετείχε σε τέσσερα κρίσιμα πάνελ: «Δημιουργώντας ένα Εθνικό Σχέδιο για τον Καρκίνο» (“Creating a National Cancer Plan»), «Ταμείο Καινοτομίας» («Innovation Fund»), «Συμφωνία Πλαίσιο: Σχεδιάζοντας την Προβλεψιμότητα και Βιωσιμότητα στην Χρηματοδότηση της Καινοτομίας στην Ελλάδα» («Framework Agreement: Working Towards Predictability and Sustainability in Funding Innovation in Greece»), και «Ψηφιακή Μετάβαση: Προάγοντας την Ογκολογική και Αιματολογική Περίθαλψη» («Digital Transformation: Advancing Oncology & Haematology Care»).
Η Πρόεδρος του PIF και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AbbVie κα Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, συμμετέχοντας στο 1ο πάνελ που άνοιξε επίσημα και το διήμερο Forum, με τίτλο ‘’National Cancer Plan’’ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πρέπει να κάνουμε βήματα, ώστε να ανεβούμε θέσεις και να είμαστε ανάμεσα στις πιο πρωτοπόρες χώρες. Σε ό,τι αφορά στο Εθνικό Σχέδιο για τον Καρκίνο, ας εμπνευστούμε από το παράδειγμα του COVID για να κάνουμε γρήγορες και αποτελεσματικές κινήσεις. Εμείς ως PIF μπορούμε και θέλουμε να βοηθήσουμε στην έγκαιρη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, φέρνοντας τις κατάλληλες, βέλτιστες πρακτικές και στη χώρα μας, προάγοντας τις κλινικές μελέτες, την έρευνα και την ανάπτυξη νέων μηχανισμών δράσης που θα δώσουν ελπίδα στους ασθενείς με καρκίνο».
Στο πάνελ με τίτλο «Framework Agreement: Working Towards Predictability and Sustainability in Funding Innovation in Greece», η κα Μπαρμπετάκη, τόνισε ότι: «Το PhARMA Innovation Forum στοχεύει στη δημιουργία μιας διαφανούς, δίκαιης και υπεύθυνης φαρμακευτικής πολιτικής που θα εξασφαλίσει ισότιμη πρόσβαση των ασθενών με καρκίνο σε καινοτόμες θεραπείες. Η συμβολή της ΕΛΛΟΚ και άλλων Ενώσεων Ασθενών είναι καταλυτική για τη διαμόρφωση ενός τριετούς πλαισίου συνεργασίας με όλους τους θεσμικούς εταίρους, αντιμετωπίζοντας την υποχρηματοδότηση της καινοτομίας, υποστηρίζοντας την έρευνα μέσω κλινικών μελετών και την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων. Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στον αγώνα κατά του καρκίνου μέσω συνεργασιών, χτίζοντας πάνω στις σημαντικές προσπάθειες των τελευταίων ετών».
Ο Αντιπρόεδρος του PIF, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Janssen Ελλάδας-Κύπρου-Μάλτας-Ρουμανίας-Πολωνίας Christian Rodseth, στο πάνελ με τίτλο «Innovation Fund» υπογράμμισε τη σημασία για την ανεύρεση ενός πιο αποτελεσματικού συστήματος για την ένταξη καινοτόμων θεραπειών στη λίστα αποζημιώσεων της Ελλάδας, διασφαλίζοντας παράλληλα συστηματική συλλογή δεδομένων και έλεγχο προϋπολογισμού. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Για την αποτελεσματική πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, θα πρέπει να εξεταστεί η εφαρμογή ενός Σχήματος Μεταβατικής Αποζημίωσης».
Ο Γενικός Διευθυντής του PIF Ιωάννης Κωτσιόπουλος, συμμετείχε ως συντονιστής στο πάνελ με θέμα Framework Agreement: Working Towards Predictability and Sustainability in Funding Innovation in Greece και ως ομιλητής στη συζήτηση με θέμα Digital Transformation: Advancing Oncology & Haematology Care, επισημαίνοντας ότι: «Η πανδημία ανέδειξε τη σημασία της χρήσης ψηφιακών εργαλείων για την αναβάθμιση της ογκολογικής φροντίδας και την ανάγκη για καλύτερα δεδομένα και πληροφοριακά συστήματα. Με έμφαση στη διαλειτουργικότητα των ψηφιακών συστημάτων που θα μπορούν να υποστηρίξουν και τα νέα μοντέλα φροντίδας που είναι εφικτά λόγω της εξέλιξης των φαρμάκων, όπως η κατ’ οίκον νοσηλεία, στόχος μας είναι ένα ποιοτικό και ασφαλές σύστημα υγείας που θα αγκαλιάσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι».
Το PIF, ως forum 26 κορυφαίων παγκόσμιων φαρμακευτικών εταιρειών, θα συνεχίσει να συμμετέχει σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες και να συμβάλει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με όλους τους φορείς του κλάδου και της ελληνικής κοινωνίας, με στόχο την εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις