Σάββατο 06 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Οι 10 πόλεις του κόσμου με το καλύτερο φαγητό – Υπάρχει η Αθήνα στη λίστα του Time Out;

Οι 10 πόλεις του κόσμου με το καλύτερο φαγητό – Υπάρχει η Αθήνα στη λίστα του Time Out;

Για να γνωρίσεις πραγματικά μια πόλη πρέπει να φας το φαγητό της. Αλλά τι κάνει μια πόλη να έχει καλό φαγητό;

Δεν είναι ο αριθμός των επαίνων και των αστέρων Michelin που κάνει μια πόλη να είναι ξακουστή για το φαγητό της αλλά κάτι πιο απλό: οι επιλογές. Γεύματα καλής ποιότητας σε λογικές τιμές.

«Ζητήσαμε, λοιπόν, από χιλιάδες κατοίκους της πόλης να μας πουν ακριβώς πόσο καλό – και πόσο προσιτό – είναι να φάτε έξω στη γενέτειρά τους αυτή τη στιγμή» γράφει η Grace Beard στο Time Out.

«Οι ντόπιοι ερωτήθηκαν για τα εστιατόρια της πόλης τους που πρέπει να επισκεφτούν, τα πιάτα που πρέπει να φάνε και τις καλύτερες τιμές, ενώ τους ζητήθηκε επίσης να αξιολογήσουν τη σκηνή του φαγητού της πόλης τους τόσο ως προς την ποιότητα όσο και ως προς την προσιτή τιμή.

»Για να δημιουργήσουμε και να κατατάξουμε την τελική λίστα, περιορίσαμε την επιλογή αποκλείοντας πόλεις με χαμηλότερη συνολική βαθμολογία και συμπεριλαμβάνοντας μόνο την πόλη με την υψηλότερη βαθμολογία για κάθε χώρα. Στη συνέχεια, ζητήσαμε από το παγκόσμιο δίκτυο συντακτών και συγγραφέων του Time Out να μας δώσουν πληροφορίες σχετικά με το τι κάνει την πόλη τους έναν συναρπαστικό προορισμό για φαγητό το 2024 και να μας προτείνουν τα αγαπημένα τους μέρη για φαγητό αυτή τη στιγμή» εξηγεί.

«Είτε πρόκειται για υψηλή γαστρονομία είτε για προσιτό φαγητό στο δρόμο, αυτές είναι οι καλύτερες πόλεις για φαγητό και ποτό αυτή τη στιγμή. Έτοιμοι να φάτε;»

Η γιορτή της γαστρονομικής κουλτούρας

«Φυσικά, το Time Out γνωρίζει από φαγητό. Τρώμε εδώ και δεκαετίες στις καλύτερες πόλεις του κόσμου, αξιολογώντας και κατατάσσοντας εστιατόρια για να διατηρούμε τις λίστες με τα καλύτερα εστιατόρια όσο πιο φρέσκες γίνεται» γράφει η Grace Beard και συνεχίζει:

«Αυτή η λίστα είναι μια γιορτή της γαστρονομικής κουλτούρας σε όλο τον κόσμο. Είτε πρόκειται για υψηλή γαστρονομία είτε για προσιτό φαγητό στο δρόμο, αυτές είναι οι καλύτερες πόλεις για φαγητό και ποτό αυτή τη στιγμή. Έτοιμοι να φάτε;»

Οι καλύτερες πόλεις του κόσμου για φαγητό

1.       Νάπολη / Πιάτο που πρέπει να φάτε: Πίτσα margherita

Photo: amirali mirhashemian / Unsplash

Δεν μπορείς να μιλήσεις για φαγητό στην Ιταλία χωρίς να μιλήσεις για τη Νάπολη – και δεν μπορείς να μιλήσεις για φαγητό στη Νάπολη χωρίς να μιλήσεις για πίτσα. Η πίτσα γεννήθηκε στη Νάπολη τον δέκατο ένατο αιώνα ως ένα γρήγορο, προσιτό γεύμα για τις εργατικές τάξεις της πόλης και οι παλιές πιτσαρίες (κυρίως γύρω από τη Via dei Tribunali, γνωστή και ως Pizza Street) συνεχίζουν να ταΐζουν πεινασμένους Ναπολιτάνους και σήμερα. Αν και σίγουρα υπάρχουν αναβαθμισμένες εκδοχές σε όλη την πόλη, εξακολουθεί να είναι η φθηνότερη μπουκιά στη Νάπολη – οι ντόπιοι ονόμασαν την pizza a portafoglio το πιο οικονομικό πιάτο της πόλης, ένα πτυσσόμενο κομμάτι που κοστίζει περίπου 1 ευρώ το κομμάτι. Και η απόδειξη βρίσκεται στην πίτα: Η Νάπολη κατατάχθηκε ως η πιο προσιτή πόλη για φαγητό στην έρευνά μας.

2.       Γιοχάνεσμπουργκ /  Πιάτο που πρέπει να φάτε: Kota σάντουιτς

Photo: YouTube

Μπορεί το Κέιπ Τάουν να κλέβει τα φώτα της δημοσιότητας για τη διεθνή κουζίνα του, αλλά το Jo’burg είναι ένας άξιος αντίπαλος για τον τίτλο της πρωτεύουσας του φαγητού της Νότιας Αφρικής. Από τα αιθιοπικά καφέ στο Little Addis μέχρι τα νιγηριανά και δυτικοαφρικανικά φαγητά στο νότιο τμήμα της πόλης, εδώ μπορείτε να φάτε σε όλη την ήπειρο – αν και η πλειοψηφία των ντόπιων που ρωτήσαμε συνέστησε τις παραδοσιακές νοτιοαφρικανικές λιχουδιές της πόλης, όπως το σάντουιτς Sowetan kota, το bunny chow και το mala mogodu.

3.       Λίμα / Πιάτο που πρέπει να φάτε στην Ανατολή: Ceviche

Photo: Pirata Studio Film / Unsplash

Η Λίμα δεν είναι μόνο η γαστρονομική πρωτεύουσα του Περού, αλλά ολόκληρης της νοτιοαμερικανικής ηπείρου. Φιλοξενεί το «καλύτερο εστιατόριο του κόσμου» στο Central, αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε τις περουβιανές γεύσεις στο μενού γευσιγνωσίας δέκα πιάτων του Central παντού στην πόλη (και σε ένα κλάσμα της τιμής). Τα πικάντικα pisco sours, το ceviche με εσπεριδοειδή και το lomo saltado (περουβιανό μοσχαρίσιο τηγανητό) κέρδισαν τις εντυπώσεις από τους ντόπιους στην έρευνά μας, αλλά όσον αφορά την αξία, το απλό, χορταστικό arroz con pollo (κοτόπουλο με ρύζι) ανακηρύχθηκε το πιο προσιτό πιάτο της πόλης.

4.       Πόλη Χο Τσι Μινχ / Πιάτο που πρέπει να φάτε: Pho Saigon

Photo: Public Domain

Γλυκό, πικάντικο, αρωματικό, ψαρίσιο – όπως και να το περιγράψετε, η βιετναμέζικη κουζίνα δεν κάνει ποτέ συμβιβασμούς στη γεύση και μπορείτε να δοκιμάσετε τα καλύτερα από αυτά στο Χο Τσι Μινχ. Πέρα από τους πάγκους τροφίμων στους δρόμους και τις πολυσύχναστες αγορές που πουλάνε banh mi, σαλιγκάρια, σπασμένο ρύζι και στιφάδο από εντόσθια, υπάρχουν μια σειρά από εστιατόρια Bib Gourmand και εστιατόρια με αστέρια Michelin που σερβίρουν δημιουργικές αποδόσεις κλασικών πιάτων. Αλλά το πιάτο που αναφέρθηκε με διαφορά περισσότερο στην έρευνά μας ήταν το pho. Η ζεστή σούπα ζυμαρικών – στο νότο συνήθως γαρνιρισμένη με βασιλικό, κόλιανδρο, τσίλι και σάλτσα hoisin – είναι ένα βιετναμέζικο βασικό προϊόν, πανταχού παρόν σε όλη την πόλη.

5.       Πεκίνο / Πιάτο που πρέπει να φάτε: Πάπια Πεκίνου

Photo: Big Dodzy / Unsplash

Το Πεκίνο είναι μια πόλη για τους σαρκοφάγους. Στην ερώτηση ποιο πιάτο πρέπει να δοκιμάσει ο καθένας όταν επισκέπτεται την πόλη του, οι ντόπιοι με συντριπτική πλειοψηφία έβαλαν το κρέας στο μενού: το κοτόπουλο gongbao, το hot pot και (φυσικά) η πάπια πεκίνο ήταν οι πιο συνηθισμένες απαντήσεις. Αλλά και οι χορτοφάγοι δεν θα απογοητευτούν – τηγανητά, στον ατμό, με μπαχαρικά ή πακεταρισμένα σε ντάμπλινγκ, μπορείτε να βρείτε το καλό πράγμα σε όλη την κινεζική πρωτεύουσα. Και ενώ το Πεκίνο έχει το μερίδιό του σε γκουρμέ εστιατόρια, οι πολλοί δρόμοι με σνακ και οι νυχτερινές αγορές της πόλης εξασφαλίζουν ότι το φαγητό δεν θα κοστίσει μια περιουσία – πάρτε ένα jian bing (μια κινεζική αλμυρή κρέπα) και μια τοπική μπύρα και είστε έτοιμοι.

6. Μπανγκόκ / Πιάτο που πρέπει να φάτε: Som tum

Photos: sirasit gullasu / Unsplash

7. Κουάλα Λουμπούρ / Πιάτο που πρέπει να φάτε: Nasi lemak

Photo: Laura / Unsplash

8. Mumbai / Must-eat πιάτο: Vada pav

Photo: VD Photography / Unsplash

9. Ντουμπάι / Πιάτο που πρέπει να φάτε: Mandi

Photo: Ryan Concepcion / Unsplash

10. Πόρτλαντ, Όρεγκον / Πιάτο που πρέπει να φάτε: Πίτσα

Photo: Chad Montano / Unsplash

* Δείτε ολόκληρη τη λίστα του Time Out εδώ (Η Αθήνα δεν υπάρχει σε αυτή τη λίστα)

Sports in

Μεγάλη κίνηση απο τον Βαγγέλη Μαρινάκη: Η απόφαση για το «Καραϊσκάκης» και την Εθνική μπάσκετ

Μεγάλη πρωτοβουλία του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος μέσω εντολής άνοιξε το πάρκινγκ του «Γεώργιος» Καραϊσκάκης για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος που πήγε στο ΣΕΦ για να παρακολουθήσει την Εθνική ομάδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Ιουλίου 2024