«Ποτέ δεν του ευχήθηκα κάτι κακό» – Η πρώτη σύζυγος του Φιντέλ Κάστρο και οι άλλοι έρωτες
Η σχέση μεταξύ της μάλλον άκαμπτης μεγαλοστής Μίρτα και του πυρετώδους Φιντέλ δεν ήταν ποτέ φλογερού πάθους, σε αντίθεση με τον έρωτά του για την Κουβανή socialite Ναταλία Ρεβουέλτα, ή «Νάτι», με την οποία είχε απατήσει τη Μίρτα.
- Τεχνητή νοημοσύνη και ωδή στο γυμνό: Αυτές ήταν οι πιο τολμηρές φωτογραφίες την χρονιά του 2024
- Πρόστιμα και επιπλέον φόροι για όσους δεν κλείσουν εκκρεμότητες μέχρι το τέλος του χρόνου
- Μαζική επίθεση με drones σε ρωσική πόλη 1.000 χλμ από τα σύνορα - Απομακρύνθηκαν κάτοικοι
- «Δεν είμαι έτοιμη να σας αφήσω» - Το αντίο της Μίλι Μπόμπι Μπράουν στο Stranger Things ήταν δακρύβρεχτο
Η Μίρτα Ντιάς-Μπάλαρντ, η μοναδική γυναίκα με την οποία ο επαναστάτης ηγέτης της Κούβας πήγε στο ιερό της εκκλησίας και μητέρα του γιου τους, Φιντελίτο, ο οποίος αυτοκτόνησε το 2018 –έπασχε από κατάθλιψη-, έφυγε από τη ζωή στις 6 Ιουλίου του 2024.
Η Μίρτα ζούσε σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Μαδρίτης και παντρεύτηκε έναν θανάσιμο εχθρό του Κάστρο. «Έχω ταξιδέψει αρκετές φορές στην Αβάνα για να είμαι με τον γιο μου, αλλά δεν είχα ξαναδεί ή μιλήσει ποτέ με τον Φιντέλ» θα πει στην El Mundo το 2016, με τον θάνατο του Κάστρο.
«Ναι, έχω επηρεαστεί και έχω λυπηθεί από τον θάνατό του, παρόλο που η ιστορία αυτή συνέβη πριν από 60 και πλέον χρόνια. Αυτές τις μέρες προσευχήθηκα για την ψυχή του».
«Θυμάμαι τον γάμο μου με τον Φιντέλ ως κάτι μακρινό»
Ήταν επτά η ώρα το βράδυ της Τετάρτης 30 Νοεμβρίου, πέντε ημέρες μετά τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος είχε συγκλονίσει ολόκληρο τον κόσμο. Την ίδια Τετάρτη, στην Κούβα, η τέφρα του «ήρωα της επανάστασης» ταξίδεψε σε όλο το νησί ανάμεσα στα πλήθη για να ταφεί σε μερικές μέρες στο Σαντιάγο.
Εν τω μεταξύ, στη Μαδρίτη, η 88χρονη τότε Μίρτα Ντιάς-Μπάλαρντ απάντησε ευγενικά στο τηλέφωνο της El Mundo και μίλησε στα μέσα ενημέρωσης για πρώτη φορά μετά από μισό και πλέον αιώνα κρυψίματος. «Θυμάμαι τον γάμο μου με τον Φιντέλ ως κάτι μακρινό, αλλά και ως ένα πολύ όμορφο στάδιο της νιότης μου. Ποτέ δεν του ευχήθηκα κάτι κακό, του ευχόμουν πάντα καλά πράγματα».
Ήταν εκπληκτική η απουσία μνησικακίας της, παρά το γεγονός ότι η ένωσή της με τον Κουβανό ηγέτη, μια καραϊβική εκδοχή του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, σημάδεψε με αίμα και φωτιά την ύπαρξή της – ήταν μια όμορφη γυναίκας της κουβανικής υψηλής κοινωνίας πριν από την επανάσταση, όταν στην εξουσία βρισκόταν ο φιλοαμερικανός δικτάτορας Φουλχένσιο Μπατίστα.
Στη συνέχεια όχι μόνο έπρεπε να αποχωριστεί τον λατρεμένο της γιο, Φιντελίτο, αλλά βρέθηκε επίσης μπροστά σε ένα δραματικό σταυροδρόμι που σηματοδοτήθηκε από τον δεύτερο γάμο της με έναν θανάσιμο εχθρό του Κάστρο, τον Εμίλιο Νούνιες Μπλάνκο, και την επακόλουθη εξορία της στην Ισπανία, όπου ξαναέχτισε τη ζωή της με την εμμονή να μην ανακαλύψει κανείς το παρελθόν της ως σύζυγος του Φιντέλ.
Μια καραϊβική εκδοχή του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, σημάδεψε με αίμα και φωτιά την ύπαρξή της
Ταξίδι του μέλιτος στο Μαϊάμι
Ερωτεύτηκε τον Φιντέλ, ενώ σπούδαζε φιλοσοφία και λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας, όπου ο επαναστάτης ηγέτης ετοιμαζόταν να γίνει δικηγόρος. Κανείς δεν φανταζόταν ότι ο γοητευτικός αριστερός φοιτητής, γιος ενός αγρότη, θα παραδιδόταν στην αγκαλιά ενός μέλους της ολιγαρχίας του νησιού, που είχε επηρεαστεί από τον Μπατίστα, καθώς ο πατέρας της Μίρτα, ο Ραφαέλ Χοσέ Ντίας-Μπαλάρτ, ήταν δήμαρχος της πόλης Μπρένες και ο αδελφός της Ραφαέλ ήταν υφυπουργός της κυβέρνησης του Μπατίστα.
Παντρεύτηκαν στην εκκλησία στις 11 Οκτωβρίου 1948, όταν η Μίρτα ήταν 20 ετών και ο Φιντέλ 22 ετών, πηγαίνοντας στο Μαϊάμι και τη Νέα Υόρκη σε ένα ταξίδι του μέλιτος που, παρά την αντίθεσή τους στο γάμο, χρηματοδότησαν οι Ντίας-Μπαλάρτ.
Έντεκα μήνες αργότερα, την 1η Σεπτεμβρίου 1949, γεννήθηκε ο γιος τους, ο Άνχελ Φιντέλ, αν και ο γάμος σύντομα σημαδεύτηκε από τις εντυπωσιακές απουσίες του μελλοντικού ηγέτη της Κούβας, ο οποίος ήταν απορροφημένος από την επαναστατική του δράση και επίσης μπλεγμένος σε περιστασιακές εξωσυζυγικές σχέσεις.
Νύχτες με τον εχθρό του
Λέγεται ότι, ενώ ήταν φυλακισμένος στο Νησί των Πεύκων μετά την επίθεσή του στους στρατώνες της Μονκάδα, ένα γράμμα γραμμένο από άλλη γυναίκα έπεσε στα χέρια της Μίρτα, προκαλώντας το διαζύγιο το 1955. Η Μίρτα το υπονόησε αυτό όταν ερωτήθηκε για τα αίτια του χωρισμού. «Λοιπόν, ήταν τα ίδια όπως πάντα. Απιστία. Οι άνδρες, ξέρετε…».
Εκείνη κράτησε την επιμέλεια του γιου τους Φιντελίτο, κάτι στο οποίο ο Κάστρο δεν είχε αντίρρηση, μέχρι που ένας άλλος άνδρας μπήκε στην καρδιά της πρώην συζύγου του: ο Εμίλιο Νούνιες Μπλάνκο, τον οποίο παντρεύτηκε λίγο αργότερα. Δικηγόρος, διπλωμάτης και ο 13ος πρωθυπουργός της Κούβας το 1958, ήταν γιος του Εμίλιο Νούνιες Πορτουόντο, πρεσβευτή της Κούβας στον ΟΗΕ, υποστηρικτή του Μπατίστα και συνεπώς άσπονδου εχθρού του Φιντέλ.
Ο Φιντέλ, εξόριστος στο Μεξικό, όπου προετοίμαζε το πραξικόπημά του κατά του Μπατίστα, εξαγριώθηκε και λέγεται μάλιστα ότι, με το πρόσχημα ότι ήθελε να αποχαιρετήσει τον γιο του σε περίπτωση που πέθαινε, κατάφερε να τον μεταφέρει στο Μεξικό, όπου τον κράτησε με τη βία.
Δείτε το σχετικό βίντεο
Είχε καταφύγει σε χειρουργική επέμβαση για να αλλάξει την εμφάνισή της
Παρόλο που η Μίρτα κατάφερε να πάρει πίσω τον Φιντελίτο, όταν ο Κάστρο ήρθε στην εξουσία το 1959, κατάλαβε ότι δεν ήταν ασφαλές να μείνει στο νησί. Ως εκ τούτου, όταν ο Φιντελίτο στάλθηκε για σπουδές στη Μόσχα, η Μίρτα και ο Εμίλιο αποφάσισαν να εγκατασταθούν στην Ισπανία με τις δύο κόρες τους, τη Μίρτα και την Αμέρικα Σίλβια (γνωστή ως Μέκι).
Εγκαταστάθηκαν στη Μαδρίτη στα τέλη της δεκαετίας του 1960 σε ένα σπίτι στο κέντρο της πόλης, και ο Εμίλιο συνέχισε τις αντι-Κάστρο δραστηριότητές του, συνεισφέροντας σε διάφορες εφημερίδες του Μαϊάμι. Σύμφωνα με κοντινούς τους ανθρώπους «φαινόταν σαν ένας φυσιολογικός γάμος, αλλά ήταν σοκαριστικό το γεγονός ότι η Μίρτα δεν έκανε ποτέ καμία αναφορά στο παρελθόν της».
Ζούσε με την εμμονή ότι κανείς δεν έπρεπε να ανακαλύψει την προηγούμενη ταυτότητά της ως σύζυγος του Κάστρο, γι’ αυτό και απέφευγε την κοινωνική ζωή και κυρίως να φωτογραφίζεται, ενώ υπήρχε ακόμη και η φήμη ότι είχε καταφύγει σε χειρουργική επέμβαση για να αλλάξει την εμφάνισή της. Το σίγουρο είναι, σύμφωνα με μια φίλη της, ότι «ποτέ δεν μίλησε άσχημα ή καλά για τον Φιντέλ, απλά δεν μίλησε ποτέ ξανά για αυτόν. Ακόμα και σε όσους από εμάς γνώριζαν για το παρελθόν της… ίσως επειδή ήθελε να σβήσει αυτή τη σελίδα από τη ζωή της».
Το οικογενειακό μίσος για τον Κάστρο
Η Μίρτα δεν ένιωθε μοναξιά στην Ισπανία, καθώς δύο από τα αδέλφια της ζούσαν εκεί: ο Γουάλντο, ένας περιζήτητος ζωγράφος αφηρημένης τέχνης, και ο Ράφαελ, πρώην ανώτατος αξιωματούχος του Μπατίστα, ο οποίος ζούσε μεταξύ Μαδρίτης και Μαϊάμι.
Είχε ξαναπαντρευτεί μια Ισπανίδα χήρα, τη Μερσέντες Ρομάι, αδελφή του Χοσέ Μάνουελ Ρομάι Μπεκαρία, υπουργού Υγείας επί κυβέρνησης Αθνάρ. Ο Ράφαελ συγκέντρωσε μια σημαντική περιουσία, αν και η εμμονή του ήταν να δει τον Φιντέλ, τον πρώην κουνιάδο του και άσπονδο εχθρό του, ο οποίος με τη σειρά του ορκίστηκε να τον σκοτώσει με τα ίδια του τα χέρια, να απομακρύνεται από την εξουσία.
Πέθανε από λευχαιμία το 2005, αν και η εμμονή του κατά του Κάστρο συνεχίστηκε από τους γιους του, τον Λίνκολν και τον Μάριο, οι οποίοι έγιναν Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές στη Φλόριντα. Και οι δύο πέρασαν χρόνο στην Ισπανία, όπου σύχναζαν στο σπίτι της θείας τους, Μίρτα, η οποία τους αγαπούσε σαν γιους.
Ωστόσο αυτές οι επισκέψεις της προκαλούσαν άγχος, καθώς ο γιος της Φιντελίτο πήγαινε επίσης να δει τη μητέρα του στη Μαδρίτη και φοβόταν μήπως συναντηθεί με τους ανιψιούς της. Σύμφωνα με την προαναφερθείσα φίλη, «η Μίρτα ήταν μια πολύ διαλλακτική γυναίκα και αυτά τα μίση μεταξύ των αγαπημένων της προσώπων την έκαναν να υποφέρει πάρα πολύ».
Το σίγουρο είναι, σύμφωνα με μια φίλη της, ότι «ποτέ δεν μίλησε άσχημα ή καλά για τον Φιντέλ, απλά δεν μίλησε ποτέ ξανά για αυτόν»
«Δεν είδα ποτέ ξανά τον Φιντέλ Κάστρο»
Συμπίπτοντας με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και το δειλό άνοιγμα της Κούβας στον έξω κόσμο, η Μίρτα άρχισε να κάνει ταξίδια στην Αβάνα για να επισκεφτεί τον γιο της, τον οποίο λατρεύει. Ο σύζυγός της, Εμίλιο, είχε διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ και βρισκόταν σε οίκο ευγηρίας στη Μαδρίτη.
Το καλοκαίρι του 2006, η Χουάνα, η αδελφή του Κάστρο, αποκάλυψε ότι η Μίρτα είχε ταξιδέψει στην Κούβα μετά από αίτημα του γιου της για να αποχαιρετήσει τον Φιντέλ, ο οποίος υπέφερε από μια πολύ σοβαρή ασθένεια που τον ανάγκασε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και τον οδήγησε να παραδώσει την εξουσία στον αδελφό του, Ραούλ. Σύμφωνα με την εκδοχή της, η παραμονή της Μίρτα στην Κούβα συνέπεσε με τον απροσδόκητο θάνατο του συζύγου της Εμίλιο στη Μαδρίτη.
Η Μίρτα το αρνήθηκε: «Ο γιος μου θα ήταν ανίκανος να μου ζητήσει κάτι τέτοιο. Ταξίδεψα στην Αβάνα αρκετές φορές για να είμαι με τον γιο μου, αλλά έμεινα στο σπίτι του, χωρίς καμία ευνοϊκή μεταχείριση. Ούτε έχω δει ποτέ ξανά τον Φιντέλ Κάστρο, ούτε μίλησα μαζί του ποτέ ξανά στη ζωή μου».
Έρωτες, πάθη και επανάσταση
Παρά τον μακρύ κατάλογο των κατακτήσεων του Φιντέλ Κάστρο και των εκτός γάμου παιδιών του, ο Líder Máximo δεν πήγε ποτέ άλλη γυναίκα στην εκκλησία. «Έχω παντρευτεί μία φορά, αυτό αρκεί», δήλωνε. Μετά τη Μίρτα Ντιάς-Μπάλαρτ έζησε με τη δασκάλα Ντάλια Σότο ντελ Βάγε, ενώ απάτησε την πρώτη με την πολύ όμορφη Χαβανέζα και κουβανή socialite, Ναταλία Ρεβουέρλα, και τη δεύτερη με τη «συντρόφισσα» Σίλια Σάντσες, την προσωπική του γραμματέα, έμπιστη και φύλακά του επί 30 περίπου χρόνια.
Στον απολογισμό πρέπει να προστεθούν και άλλες ερωμένες: Η Γλάντις, η αεροσυνοδός της κουβανικής αεροπορικής εταιρείας που ήταν παρούσα στα ταξίδια του στο εξωτερικό- και η Πιλάρ, γνωστή και ως «Πίλι», άλλη μια διερμηνέας, αυτή τη φορά γαλλόφωνη.
«Στον χωρισμό μας δεν υπήρξαν ποτέ κακές κουβέντες, χωρίσαμε με πολιτισμένο τρόπο. Ποτέ δεν του ευχήθηκα να πάθει κακό» θα πει η Μίρτα, το 2016, όταν έφτασε στα αυτιά της η είδηση του θανάτου του.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις