Σάββατο 06 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Θερινές εκπτώσεις: Eπαγγελματίας στιλίστρια μάς συμβουλεύει πώς να ψωνίσουμε σωστά

Θερινές εκπτώσεις: Eπαγγελματίας στιλίστρια μάς συμβουλεύει πώς να ψωνίσουμε σωστά

Τέσσερα tips αρκούν για να μην ξοδέψουμε τα χρήματά μας άσκοπα.

Η περίοδος των εκπτώσεων είναι προ των πυλών και εγώ σαν καλή μαθήτρια άνοιξα τετράδιο, οργάνωσα χρονοδιάγραμμα, πλάνο με do’s and don’ts, κατέγραψα ανάγκες και υποχρεώσεις και είμαι έτοιμη να ριχτώ στη μάχη με σκοπό να αποκτήσω τους μικρούς θησαυρούς που χαζεύω κάθε πρωί στην οθόνη μου και όλο αναβάλλω την αγορά τους γιατί έσκασε η ΔΕΗ, το service του αυτοκινήτου, κλπ, κλπ. Αν και μέσα στο χώρο της μόδας, με τους πειρασμούς να ξεπηδούν μπροστά μου σε κάθε πόρτα που ανοίγω, έμαθα πια να κρατώ τις ισορροπίες και να δείχνω αυτοσυγκράτηση στα νέα αντικείμενα του πόθου μου. Μη νομίζετε η ανάγκη για κάτι καινούργιο δεν σταματάει ποτέ για αυτό προχθές μέτρήσα στην ντουλάπα μου 17 μαύρα φορέματα, 7 δερμάτινα παντελόνια και 23 μαύρα t-shirts, που ένα απαίδευτο μάτι μπορεί και να νομίζει πως είναι ακριβώς τα ίδια.

Η αλήθεια είναι πως εκτός από τα κακά που έφερε όλη αυτή η ιστορία με τον Covid-19 και την περίοδο εγκλεισμού και όσο και αν το έχουμε αφήσει πίσω μας, εμένα μου έκανε καλό όσον αφορά κάποιές μικρές προτεραιότητες στη ζωή μου. Ένα από αυτά ήταν να μάθω εκτός από το να ψήνω ωραιότατα cinnamon rolls, να γνωρίσω τον εαυτό μου και να αναθεωρήσω όλη μου την εικόνα. Αυτό είχε επίδραση στον τρόπο που αντιλαμβάνομαι πια κάποιες από τις χαρές της ζωής, ακόμη και την καταναλωτική μου μανία. Αποφάσισα λοιπόν εκτός από το να προσπαθώ να βρω το θετικό σε κάθε κατάσταση (τονίζω το θετικό), να αλλάξει και η νοοτροπία μου για τα πράγματα που αλήθεια χρειάζομαι ή όχι.

Μελετήστε τις ανάγκες σας οι οποίες είναι διαφορετικές αν κινείστε σε έναν εργασιακό χώρο που επιβάλλεται ένα συγκεκριμένο dress code

Η μόνη εποχή που αφήνω τα άγρια shopping ένστικτά μου ελεύθερα είναι κατά την περίοδο των εκπτώσεων, αλλά ως control freak που είμαι (όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν τι εννοώ) κοντρολάρω αυτή την βαθιά επιθυμία να τα αγοράσω όλα, με μικρά τρικ. Αυτά τα κόλπα με βοηθούν να αγοράζω μόνο αυτά που πραγματικά χρειάζομαι, χωρίς να μένω όμως με την αίσθηση του ανικανοποίητου, κάτι ρε παιδάκι μου σαν τις σοκολάτες με στέβια.

Βήμα 1ο: Απολογισμός ζωής και ντουλάπας

Μια πρώτη προσέγγιση είναι ένας γερός απολογισμός, μια ανασκόπηση των αγορών μου και του πως ένοιωθα όταν φορούσα ένα συγκεκριμένο ρούχο. Καλά θα μας πεις για να ψωνίσεις, κάνεις συνεδρία με τον ψυχολόγο σου; Όχι, αλλά το να παρατηρείς τις ανάγκες σου και το τι θέλεις είναι σημαντικό, όταν πρέπει από κάπου να αρχίσεις. Το ντύσιμο είναι χαρά και ανάγκη -όχι να αρέσεις στους άλλους, αλλά να αρέσεις σ’εσένα, τελεία. Ανακαλύψτε τι σας κάνει να νιώθετε όμορφες και άνετες και οραματιστείτε την εικόνα που θέλετε να έχετε. Θα είναι ένα πρώτο βήμα που θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε το στιλ σας.

Εκτός όμως από την εσωτερική δουλειά που χρειάζεται να κάνετε, κάντε και ένα γερό ξεκαθάρισμα στην ντουλάπα σας, πουλήστε, χαρίστε ή ανακυκλώστε ό,τι δεν φοράτε πια αφήνοντας χώρο για το καινούργιο. Μελετήστε τις ανάγκες σας οι οποίες είναι διαφορετικές αν κινείστε σε έναν εργασιακό χώρο που επιβάλλεται ένα συγκεκριμένο dress code ή αν οι κοινωνικές σας υποχρεώσεις είναι πολλές και ποικίλες. Όπως και να έχει, ακόμη και αν ζητήσετε την βοήθεια ενός stylist, εσείς μόνο ξέρετε τι κομμάτια πραγματικά χρειάζεστε και σας κάνουν να αισθάνεστε ωραία φορώντας τα.

Βήμα 2ο: Προϋπολογισμός και σχέδιο δράσης

Χαρτί και μολύβι για τις μεγαλύτερες, κινητό και laptop για τις νεότερες, αν νομίζετε πως το σχέδιο «πετυχημένες αγορές», την περίοδο των προσφορών είναι κάτι που το χαρακτηρίζει ο αυθορμητισμός, σας ενημερώνω πως οι πιθανότητες αποτυχίας αυξάνονται κατακόρυφα.

Δημιουργήστε μία λίστα στην οποία καταγράφετε τις ανάγκες σας. Αξιολογήστε το ποσό που μπορείτε να διαθέσετε, τι λείπει από την ντουλάπα σας και σκεφτείτε μακροπρόθεσμα, π.χ. ένα πιο ακριβό αλλά ποιοτικό κομμάτι που θα φοράτε για αρκετά χρόνια, είναι μια έξυπνη επιλογή όσο τσουχτερή και αν είναι η τιμή του.

Αν συνηθίζετε να κάνετε τις αγορές ηλεκτρονικά καλό είναι να κάνετε μια λίστα με τα προϊόντα που σας αρέσουν, να σημειώσετε τιμές και προσφορές ώστε να είστε προετοιμασμένες για αληθινές ευκαιρίες. Γελάω πια κάθε φορά που ένα e-shop διαφημίζει εκπτώσεις από 30% σε συγκεκριμένα κομμάτια ενώ θυμάμαι την προηγούμενη τιμή τους και μαντέψτε …είναι η ίδια. Αυτό βέβαια όσο ψυχαναγκαστικό και αν φαίνεται με βοήθησε να αποκτήσω ένα υπέροχο παλτό από συνθετική γούνα που ήθελα καιρό, σε πολύ πιο χαμηλή τιμή και δηλώνω περήφανη.

Αντίστροφη μέτρηση για τις θερινές εκπτώσεις

Βήμα 3ο: Less is more

Σκεφτείτε πρακτικά, μην κάνετε άσκοπες αγορές που θα φορέσετε μία φορά στη ζωή σας ή ρούχα που πρέπει να χάσετε 4-5 κιλά για να μπείτε σε αυτά ή θα φορέσετε κάποια στιγμή στο μέλλον σε κάποια άλλη διάσταση, σ ’ένα άλλο σύμπαν, αλλιώς θα καταλήξετε με μια ντουλάπα γεμάτη με ρούχα με καρτελάκια. Βασικά κομμάτια όπως μονόχρωμα παντελόνια σε όλα τα σχέδια και χρώματα, τζιν, κλασικά πουκάμισα, κομψά, minimal φορέματα είναι αγορές που αποτελούν βάση για αμέτρητους συνδυασμούς και για πολλές σεζόν. Φροντίστε πρώτα να αποκτήσετε κομμάτια που αποτελούν τη βάση μιας capsule γκαρνταρόμπας ώστε με την πάροδο των χρόνων να έχετε την πολυτέλεια να την εμπλουτίζετε με τις νέες τάσεις της εκάστοτε σεζόν. Προσέξτε την ποιότητα των ρούχων που επιλέγετε και την σωστή εφαρμογή, καθώς πολλές φόρες την περίοδο των εκπτώσεων γίνεται ένα ξεσκαρτάρισμα ελλαττωματικών προϊόντων στην αγορά. Ακόμη και τα καλλυντικά που αγοράζετε καλό είναι να ρωτάτε την ημερομηνία λήξης.

Βήμα 4ο: Eπενδύστε στην ποιότητα, στα αξεσουάρ

Όσο δελεαστικό και αν είναι να αγοράσετε όσα πιο πολλά γίνεται, μπορείτε και πρέπει να αντισταθείτε. Επενδύστε σε πιο καλά κομμάτια όπως μια καλή δερμάτινη τσάντα ή ένα ζευγάρι επώνυμα αθλητικά, σανδάλια ή γόβες οπού θα μπορείτε να τα φορέσετε για πολλές σεζόν και λόγω ποιότητας αρκετά χρόνια. Το κόλπο για αυτό είναι η διαχρονικότητα, αποφύγετε τις αγορές των πολύ χαρακτηριστικών σχεδίων και των φανταχτερών it items που σε έναν χρόνο από τώρα, θα μοιάζουν πολύ παλιά. Μεγάλες totes που δεν έχουν εποχή για τα σύνολα της πόλης, δερμάτινες γόβες και loafers που θα φοράτε όλες τις εποχές αλλά και ένα καλό ζευγάρι αθλητικά είναι διαχρονικές επιλογές. Ένα κοινό μυστικό είναι πως ακόμη και αν τα ρούχα σας είναι οικονομικά, πάντα δείχνουν ακριβότερα αν τα συνδυάσετε με τσάντα, ζώνη και παπούτσια καλής ποιότητας.

Όπως και να ‘χει, όση αυτοσυγκράτηση και να επιδείξετε, σίγουρα η περίοδος των εκπτώσεων ενέχει τον κίνδυνο να παρασυρθείτε, ok, συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Όπως θα έλεγα και σε μια φίλη μου η μόδα υπάρχει όχι μόνο για να καλύπτει βασικές ανάγκες αλλά και για να μας διασκεδάζει. Αν κάτι σας τραβήξει την προσοχή αλλά δεν είναι μέσα στο πλάνο των αγορών σας, δεν έγινε και τίποτα αν παραστρατήσετε, μπορεί να μην το φορέσετε ποτέ γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να σας καλέσουν στo red carpet των Oscars ή θα πρέπει να τρώτε καρότα για έναν χρόνο για να το φορέσετε, αλλά θα σας θυμίζει πάντα τι να προσέξετε την επόμενη φορά. Αν δεν πάθεις δεν θα μάθεις και σας μιλάει μια παθούσα ειδικός. Καλά ψώνια!

Πηγή: Grace

Sports in

Μεγάλη κίνηση απο τον Βαγγέλη Μαρινάκη: Η απόφαση για το «Καραϊσκάκης» και την Εθνική μπάσκετ

Μεγάλη πρωτοβουλία του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος μέσω εντολής άνοιξε το πάρκινγκ του «Γεώργιος» Καραϊσκάκης για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος που πήγε στο ΣΕΦ για να παρακολουθήσει την Εθνική ομάδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Ιουλίου 2024