Σάββατο 06 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Χειριστική συμπεριφορά: 7 σημάδια για να καταλάβετε αν σας χρησιμοποιούν

Χειριστική συμπεριφορά: 7 σημάδια για να καταλάβετε αν σας χρησιμοποιούν

Πώς θα διαπιστώσετε αν σας εκμεταλλεύονται

Στην καθημερινή μας ζωή, αλληλεπιδρούμε με διάφορους ανθρώπους. Ενώ πολλές από αυτές τις σχέσεις είναι αυθεντικές, ορισμένα άτομα μπορεί να έχουν απώτερα κίνητρα, όπως για παράδειγμα να σας χρησιμοποιήσουν για να πετύχουν αυτό που θέλουν. Αυτά είναι γνωστά και ως χειριστικά. Πολλές φορές το καταλαβαίνετε, αλλά κάποιες άλλες ο εντοπισμός τέτοιων συμπεριφορών είναι δύσκολος. Τα παρακάτω 7 σημάδια θα… σας ανοίξουν τα μάτια και θα σας βοηθήσουν να διαπιστώσετε εάν ο/η φίλος/η, ο/η συνάδελφος ή ακόμη και ο/η σύντροφός σας σάς χρησιμοποιούν προς όφελός τους.

#1 Τα χειριστικά άτομα ζητούν συνέχεια να τους κάνετε χάρες

Οι άνθρωποι που σας χρησιμοποιούν συχνά ζητούν χάρες -χρησιμοποιούν ακόμη και τις κολακείες για να σας πείσουν-, αλλά δεν είναι ποτέ εκεί όταν χρειάζεστε βοήθεια ή σας κάνουν να νιώθετε ενοχικά εάν αρνηθείτε να κάνετε αυτό που θέλουν. Βάλτε όρια και πείτε όχι όταν δε σας βολεύει κάτι. Είναι σημαντικό να ιεραρχήσετε τις ανάγκες σας.

#2 Δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για εσάς

Αν κάποιος/α επικοινωνεί μαζί σας μόνο όταν χρειάζεται κάτι και δείχνει ελάχιστο ενδιαφέρον για τη ζωή ή τα συναισθήματά σας, αυτό είναι ένα red flag. Οι γνήσιες σχέσεις περιλαμβάνουν αμοιβαίο ενδιαφέρον και προσπάθεια. Παρατηρήστε εάν ακούνε και ανταποκρίνονται στα προβλήματά σας ή αν μιλούν μόνο για τον εαυτό τους και θα το καταλάβετε.

#3 Δε σας ανταποδίδουν τη χάρη

Στις υγιείς σχέσεις, οι άνθρωποι βοηθούν ο ένας τον άλλον. Εάν κάποιος αποτυγχάνει συστηματικά να ανταποδίδει τη βοήθειά σας, μπορεί να σας χρησιμοποιεί. Παρατηρήστε την ισορροπία μεταξύ δούναι και λαβείν στις μεταξύ σας σχέσεις.

#4 Καρπώνονται τις δικές σας ιδέες και προσπάθειες

Αν συχνά παίρνουν τα εύσημα για τις ιδέες ή τις προσπάθειές σας, είναι ένα σημάδι ότι πρόκειται για χειριστικά άτομα, που σας χρησιμοποιούν για να ενισχύσουν τη δική τους θέση. Βεβαιωθείτε ότι οι πράξεις σας αναγνωρίζονται και υπερασπιστείτε τον εαυτό σας εάν κάποιος/α προσπαθήσει να κλέψει τις ιδέες σας.

#5 Μιλούν αρνητικά πίσω από την πλάτη σας

Όταν σας κουτσομπολεύουν ενώ παριστάνουν τον/ην φίλο/η μπροστά σας μπορεί να είναι σημάδι ότι σας χρησιμοποιούν. Μπορεί να προσπαθούν να σας δυσφημήσουν ενώ επωφελούνται από τη βοήθειά σας. Δώστε προσοχή στη συμπεριφορά αυτών των ατόμων και αντιμετωπίστε τους αν ανακαλύψετε πως μιλούν αρνητικά για εσάς πίσω από την πλάτη σας.

#6 Σας κάνουν να νιώθετε άσχημα

Μπορεί να υπονομεύσουν την αυτοπεποίθησή σας για να σας κρατήσουν εξαρτημένους/ες από αυτούς. Περιβάλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που σας φτιάχνουν τη διάθεση, σας ανεβάζουν ψυχολογικά και σας υποστηρίζουν, όχι με αυτούς που σας μειώνουν.

#7 Σας πιέζουν

Τα άτομα που σας χρησιμοποιούν μπορεί να σας πιέσουν να πάρετε γρήγορες αποφάσεις που τους ωφελούν. Σπάνια σας δίνουν χρόνο να σκεφτείτε και σας πιέζουν. Αφιερώστε χρόνο για να πάρετε αποφάσεις και μην υποκύψετε στην πίεση που σας ασκούν.

Όταν κάποιος/α σας χρησιμοποιεί, αυτό μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική και συναισθηματική σας υγεία. Μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα προδοσίας, χαμηλής αυτοεκτίμησης και στρες. Επιπλέον, μπορεί να εξαντλήσει τον χρόνο, την ενέργεια και τους πόρους σας, αφήνοντάς σας ελάχιστα να επενδύσετε σε πιο αξιόλογες και αμοιβαίες σχέσεις. Η κατανόηση των κοινών τακτικών που χρησιμοποιούνται από χειριστικά άτομα μπορεί να σας δώσει τη δυνατότητα να αναλάβετε τον έλεγχο των αλληλεπιδράσεών σας και να θέσετε τα απαραίτητα όρια.

Πηγή: Vita

Sports in

Mundo Deportivo: «Οι Ράπτορς θέλουν να κρατήσουν τον Βεζένκοφ»

Δημοσιογράφος της Mundo Deportivo αναφέρθηκε στην υπόθεση του Σάσα Βεζένκοφ επικαλούμενος πηγές από τους Τορόντο Ράπτορς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Ιουλίου 2024