Κυριακή 07 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΡΤ: Οι αποκαλύψεις για τη «μαύρη» τρύπα εκατομμυρίων - Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στον Ζούλα

ΕΡΤ: Οι αποκαλύψεις για τη «μαύρη» τρύπα εκατομμυρίων – Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στον Ζούλα

Τα οικονομικά πεπραγμένα Ζούλα στην ΕΡΤ και όχι μόνον στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση στον πρόεδρο της ΕΡΤ και στον πρωθυπουργό εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ, για τα οικονομικά πεπραγμένα της διοίκησης της δημόσιας τηλεόρασης.

Όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, «τα όσα αποκαλύπτονται από σειρά δημοσιευμάτων σχετικά με τον πρόεδρο της ΕΡΤ, Κωνσταντίνο Ζούλα, αναδεικνύουν το τι εννοεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ‘αριστεία’».

Και προσθέτει πως «τα οικονομικά πεπραγμένα της διοίκησης της ΕΡΤ επί προεδρίας του κ. Ζούλα, τον οποίο είχε προτείνει για τη συγκεκριμένη θέση ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης το 2019, ενώ διατελούσε διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ (!), έχουν ως εξής: Χρέη ύψους 122 εκατομμυρίων ευρώ προς την ΕΡΤ από τους παρόχους ενέργειας και ραγδαία πτώση κερδών τα τελευταία δύο χρόνια».

Επιπλέον, τονίζει, «όπως επισημαίνεται από τα σχετικά ρεπορτάζ, ο κ. Ζούλας δεν διαθέτει πτυχίο αναγνωρισμένο από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, το οποίο είναι προαπαιτούμενο για τη συγκεκριμένη θέση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ «απαιτεί» από τον κ. Μητσοτάκη και τη διοίκηση της ΕΡΤ «να δώσουν στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία αναφορικά με τα οικονομικά στοιχεία της ΕΡΤ. Επιπλέον, ο κ. Ζούλας και η κυβέρνηση οφείλουν να δώσουν τις απαραίτητες εξηγήσεις αναφορικά με τους τίτλους σπουδών του. Η δημόσια τηλεόραση δεν είναι και δεν πρέπει να είναι τσιφλίκι της ΝΔ και της κυβέρνησης», σημειώνει καταληκτικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

​Εισπράττει η ΕΡΤ το ανταποδοτικό τέλος;

Σημειώνεται ότι οι αιχμηρές παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών για τα πεπραγμένα της διοίκησης Ζούλα στην ΕΡΤ, που είχε αποκαλύψει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, αναφέρουν τα εξής: «Από τον έλεγχό μας δεν κατέστη εφικτό να συγκεντρώσουμε επαρκή και κατάλληλα ελεγκτικά τεκμήρια, προκειμένου να επαληθεύσουμ, το ακριβές ύψος των εσόδων από το ανταποδοτικό τέλος του Ν. 4173/2013, το οποίο ανέρχεται σε 190,7 εκ. ευρώ, ποσό το οποίο η εταιρεία λογιστικοποιεί με βάση τις εκκαθαρίσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και την αρχή του δεδουλευμένου».

Οι ορκωτοί λένε με απλά λόγια ότι το περίφημο 3ευρω, το βασικό έσοδο της ΕΡΤ, υπολογίζεται στο περίπου. Δεν ξέρουμε ούτε τι, ούτε πόσα ακριβώς συγκεντρώνονται, ούτε από ποιες εταιρείες ενέργειας. Η δε αρχή του δεδουλευμένου, είναι ένας λογιστικός όρος που αναγνωρίζει τις επιπτώσεις των συναλλαγών στον χρόνο που προκύπτουν και όχι στο χρόνο που διακανονίζονται ταμειακά – όταν δηλαδή εισπράττονται.

Το δεύτερο, ακόμα πιο «ενδιαφέρον», κομμάτι επισημαίνει την επιφύλαξη για την επάρκεια της πρόβλεψης που έχει πάρει η ΕΡΤ, ύψους 51,4 εκατ. ευρώ «για την κάλυψη ζημιών από τη μη είσπραξη απαιτήσεων από το ανταποδοτικό τέλος, συνολικού ποσού 122 εκατ. ευρώ».

Αυτό που εννοούν οι ορκωτοί ελεγκτές είναι ότι τα 51,4 εκατ. ευρώ, που θεωρεί πιθανό να «χαθούν» (να μην εισπραχθούν) η ΕΡΤ, είναι λίγα, καθώς το ποσό του οποίου διακυβεύεται η είσπραξη είναι υπερδιπλάσια, φτάνοντας τα 122 εκατ. ευρώ.

Η απάντηση του Κωνσταντίνου Ζούλα

«Εδώ και 5 χρόνια έχω επιλέξει απολύτως συνειδητά να μην απαντώ σε οποιαδήποτε πολιτική κριτική, πόσο μάλλον σε προσωπικές επιθέσεις, σεβόμενος την οφειλόμενη ουδετερότητα της θεσμικής μου θέσης ως προέδρου της ΕΡΤ.

Πριν από λίγο, ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση εξέδωσε μια ανερμάτιστη ανακοίνωση που επιχειρεί να με απαξιώσει σε προσωπικό επίπεδο, τόσο επαγγελματικά όσο και ηθικά. Την αποκαλώ ανερμάτιστη, διότι οι συντάκτες της τελούν σε πλήρη σύγχυση, τόσο για τα οικονομικά της ΕΡΤ όσο και για προϋποθέσεις για να είναι κάποιος πρόεδρός της.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο ζήτημα, η ΕΡΤ τα τελευταία πέντε χρόνια όχι μόνον είναι οικονομικά εύρωστη και δεν έχει κανένα απολύτως χρέος προς τρίτον, αλλά ήδη δρομολογείται, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, νομοθετική παρέμβαση για να διεκδικήσει αποτελεσματικά και οριστικά και τα λεγόμενα ανείσπρακτα ανταποδοτικά τέλη. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξεως των 50 εκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου σωρεύτηκε επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δηλαδή μέχρι το 2019 και για την είσπραξη του οποίου η σημερινή Διοίκηση της ΕΡΤ έχει ήδη προβεί σε όλες τις ενέργειες που είχε στη διάθεσή της απέναντι στους υπόχρεους.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Καραμέρος, Ζαμπάρας και Μαμουλάκης, έχουν καταθέσει προσφάτως μια πολύ εμπεριστατωμένη ερώτηση στη Βουλή – γνωρίζουν δηλαδή το θέμα – και θα ήταν σκόπιμο να ενημερώσουν το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μην εκτίθεται με ανακοινώσεις, όπως η σημερινή.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα, ειλικρινά δεν θα περίμενα ποτέ, στα 55 μου χρόνια, ότι θα χρειαζόταν να επιστρατεύσω ως τάχα τεκμήριο αριστείας το πτυχίο μου της Νομικής Σχολής από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης.

Αν ήταν στοιχειωδώς σοβαροί οι συγγραφείς της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, θα γνώριζαν ότι αυτό ήταν προαπαιτούμενο για την τρέχουσα θητεία μου και είναι κατατεθειμένο ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019 στη Διακομματική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώπιον της οποίας υποβλήθηκα και σε έλεγχο και σε ακρόαση».

Sports in

Μεγάλη κίνηση απο τον Βαγγέλη Μαρινάκη: Η απόφαση για το «Καραϊσκάκης» και την Εθνική μπάσκετ

Μεγάλη πρωτοβουλία του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος μέσω εντολής άνοιξε το πάρκινγκ του «Γεώργιος» Καραϊσκάκης για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος που πήγε στο ΣΕΦ για να παρακολουθήσει την Εθνική ομάδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Ιουλίου 2024