Σάββατο 06 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Κασσελάκης: Επανίδρυση ΣΥΡΙΖΑ και οργάνων με διαβούλευση, απορρίπτει προτάσεις για δημοψηφίσματα

Κασσελάκης: Επανίδρυση ΣΥΡΙΖΑ και οργάνων με διαβούλευση, απορρίπτει προτάσεις για δημοψηφίσματα

Έντονη, ηγετική, με πολλές και σοβαρές αιχμές η ομιλία Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Προτείνει κατάργηση της οργανωτικής δομής, θέτοντας προς διαβούλευση τις προτάσεις του. Απορρίπτει την σκέψη για εσωτερικά δημοψηφίσματα.

Ριζικές, εκ βάθρων αλλαγές στην οργανωτική δομή του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή. Με στόμφο αρχηγικό, αφήνοντας πολλές αιχμές, τραβώντας σαφή διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν, αλλά και επαναλαμβάνοντας την πρόθεση του για ενότητα και αποφυγή της εσωστρέφειας, ο Στέφανος Κασσελάκης περιέγραψε τις αλλαγές που προτείνει εν όψει του Καταστατικού Συνεδρίου, σε μια ομιλία με πολλαπλά μηνύματα και απαντήσεις κυρίως προς την εσωκομματική αντιπολίτευση.

Στη σκιά του ξεχωριστού κειμένου – πλαισίου που κατεβάζουν αρκετά στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής με αίτημα να γίνουν εσωκομματικά δημοψηφίσματα ο κ. Κασσελάκης περιέγραψε κάποιες ιδέες, σπεύδοντας να τονίζει ότι πρόκειται για σκέψεις και προτάσεις που τίθενται προς διαβούλευση, επιχειρώντας προφανώς να ρίξει γέφυρες σε όσους έχουν άλλες προτάσεις, και κυρίως να απαντήσει στην σφοδρή κριτική που έχει δεχθεί για έλλειψη σεβασμού από την πλευρά του στα επίσημα κομματικά όργανα και τις προβλεπόμενες κομματικές διαδικασίες.

Σε αυτά πρέπει να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε από τώρα μέχρι το Καταστατικό μας Συνέδριο, το οποίο προτείνω να γίνει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, τόνισε.

Ωστόσο, όπως σημείωσε απορρίπτοντας τις σχετικές προτάσεις στελεχών, μόνο μέσα από Καταστατικό Συνέδριο μπορούν να εγκριθούν αλλαγές στο ισχύον καταστατικό, και όχι μέσω δημοψηφισμάτων, βάσει του άρθρου 53.

Οι αλλαγές

Μεταξύ άλλων, πρότεινε να αντικατασταθεί η Κεντρική Επιτροπή με το Εθνικό Συμβούλιο Μελών (ΕΣ.ΥΜ.), το οποίο θα αποτελείται από  201 μέλη (στα οποία θα μετέχουν ex officio 20 Συντονιστές & 20 Αναπληρωτές Συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών).

Κατά την τοποθέτηση τόνισε ότι στη δική μου «βάρδια» στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που δεν την έκλεψα με πραξικόπημα, αλλά μου την έδωσε ο λαός στην κάλπη, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η εποχή της υποκρισίας έλαβε τέλος

Είπε ότι δεν έχω κανέναν μυστικό κύκλο. Δεν έχω περιφρονήσει κανένα όργανο.  Δεν θέλω δίπλα μου κόλακες.  Και δεν έχω δώσει σε κανέναν και καμία το δικαίωμα να μιλά εξ ονόματός μου.

Υπογράμμισε ότι η Αριστερά είναι τρόπος να ζεις και όχι τρόπος για να ζεις.

Κατά την ομιλία του ο κ. Κασσελάκης είπε ότι θα ζητήσω από την Επιτροπή Καταστατικού να το κατοχυρώσουμε και θεσμικά στο κόμμα μας. «Είναι δεκάδες οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν, αλλά θα σταθώ μόνο σε κάποιες που θα αποτελέσουν έναυσμα σκέψης για την Επιτροπή», είπε και συνέχισε «με τις αλλαγές στο Καταστατικό μας θα πρέπει να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία και να ενισχύσουμε τη διαφάνεια. Να εφαρμόσουμε διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας. Να εξοικονομήσουμε οικονομικά κόστη.

Να απλοποιήσουμε τη δομή του κόμματος. Να αξιοποιήσουμε τη γνώση και την προσφορά κάθε μέλους».

Είπε προς αυτή την κατεύθυνση, εισφέρω ήδη από σήμερα και από αυτό το βήμα τις ιδέες προς συζήτηση και επεξεργασία:

-Να ενεργοποιήσουμε τις Δημοτικές Επιτροπές Μελών, καταργώντας τις ΟΜ, οι οποίες θα είναι κατά κύριο λόγο Ψηφιακές Συνελεύσεις Μελών, επιφορτισμένες με:

-τη Διαβούλευση Θέσεων & Προγράμματος.

-τα Εσωτερικά Δημοψηφίσματα και

τις Προκριματικές Εκλογές.

-Να καταργήσουμε τις Νομαρχιακές Επιτροπές, ενεργοποιώντας τις Περιφερειακές Επιτροπές Μελών.

-Να αντικαταστήσουμε την Κεντρική Επιτροπή με το Εθνικό Συμβούλιο Μελών (ΕΣ.ΥΜ.), το οποίο θα αποτελείται από  201 μέλη (στα οποία θα μετέχουν ex officio 20 Συντονιστές & 20 Αναπληρωτές Συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών). Το όργανο αυτό:

-Θα συνεδριάζει 2 φορές το χρόνο (Ιανουάριο και Ιούλιο) όπου και θα καταρτίζει και επισκοπεί το ετήσιο πλάνο δράσης του κόμματος.

Ειδικότερα :

-Ιανουάριος : Ετήσιο Πλάνο Δράσης (Action Plan).

-Ιούλιος : Εκτίμηση του βαθμού υλοποίησης του πλάνου δράσης και ανάλογα με την πολιτική συγκυρία, θα λαμβάνει σχετικές αποφάσεις.

-Θα εκλέγει τον/την Γραμματέα, τον/την Συντονιστή/τρια Οργανωτικού και την Οργανωτική Επιτροπή του κόμματος.

-Θα εκλέγει το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών.

-Θα εκλέγει τους Συντονιστές & Αναπληρωτές Συντονιστές των Τμημάτων.

-Στη θέση της Πολιτικής Γραμματείας, προτείνω το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών, το οποίο θα αποτελείται από 21 Μέλη:

-τον Πρόεδρο, τον Γραμματέα και τον Συντονιστή Οργανωτικού του κόμματος, τον Επικεφαλής της Κ.Ο (σε περίπτωση που ο Πρόεδρος δεν είναι βουλευτής), τον Γραμματέα και τον Διευθυντή της Κ.Ο.

Θα συμπληρώνεται με την εκ περιτροπής ετήσια συμμετοχή κατά 50% των βουλευτών της ΚΟ και κατά 50% των συντονιστών των Τμημάτων .

Τέλος, προτείνω την Εθνική Συνέλευση Μελών (Τακτικό Συνέδριο), που θα συγκαλείται κάθε 3 χρόνια και στην οποία θα μετέχουν ως σύνεδροι σε ποσοστό 10% και μέλη του κόμματος κατόπιν κλήρωσης.

Sports in

Άρης: Απαντάει μέσα στις επόμενες ώρες ο Φαμπιάνο

Μέχρι αύριο (7/7) θα υπάρχει οριστική εξέλιξη σε ότι αφορά την ανανέωση ή όχι της συνεργασίας του με τους κιτρινόμαυρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Ιουλίου 2024