Θέση μάχης παίρνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην Κεντρική Επιτροπή, στην οποία όπως όλα δείχνουν θα δρομολογηθούν σημαντικές εξελίξεις για το κόμμα.

Πρωτοκλασάτα στελέχη ετοιμάζονται να καταθέσουν τις θέσεις και τις προτάσεις του, αλλά και τις αντιρρήσεις τους για επιλογές και στρατηγικές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, που ουσιαστικά πρότεινε κατάργηση της ισχύουσας οργανωτικής δομής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ομιλία με πολλές αιχμές, χάραξη διαχωριστικών γραμμών με το παρελθόν αλλά και τονωτικές ενέσεις ηθικού, με αρκετούς να μιλούν για την πρώτη ηγετική ομιλία και ξεκαθάρισμα προθέσεων και προτάσεων.

Η Ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη

Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι γνωστό ότι έχουν μαζευτεί πολλά, καθώς λόγω εκλογών αρκετοί επέλεξαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους αλλά το τελευταίο διάστημα έχει μεγαλώσει η απόσταση μεταξύ των διαφόρων τάσεων και οι διαφωνίες με επιλογές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως σε ότι αφορά τη λειτουργία και τη βαρύτητα των επίσημων κομματικών οργάνων στην λήψη αποφάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό περίσσεψε το χιούμορ και συνοδεύτηκε με δηκτικά σχόλια η ενεργοποίηση από λάθος του συναγερμού για φωτιά στην αίθουσα που διεξάγεται η συνεδρίαση. Προμηνύει κάτι αναρωτήθηκαν αρκετοί.

Η διακοπή της κυκλοφορίας του καθημερινού φύλλου της Αυγής, οι αιχμές για τα οικονομικά του κόμματος με τον Στέφανο Κασσελάκη να αφήνει αιχμές για μαύρα ταμεία και η έντονη συζήτηση για τη δημιουργία φορέα του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου έχουν ρίξει λάδι στη φωτιά.

Οι αντιδράσεις ήταν οξείες πιέζοντας τον Στέφανο Κασσελάκη για άμεσο ορισμό ημερομηνιών συνεδρίασης των κομματικών οργάνων.

Στιγμιότυπα και πηγαδάκια λίγο πριν την έναρξη

Ο Στέφανος Κασσελάκης λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης της ΚΕ

Σβίγκου: Αν απομονωθούμε, θα χάσουμε

Στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, υποστηρίζοντας ότι «η παντοκρατορία Μητσοτάκη ράγισε. Αντί, όμως, να αναδιπλωθεί και να απαλλάξει τον τόπο από την πολιτική του, επιμένει στον ίδιο νεοφιλελεύθερο και αντιλαϊκό δρόμο».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι «είναι αλήθεια ότι δεν καρπωθήκαμε όσο θα θέλαμε τη ραγδαία πτώση της ΝΔ» και αναφέρθηκε στις συνεργασίες: «Ο προοδευτικός κόσμος θέλει συνεργασίες. Συνεργασίες για να πέσει ο Μητσοτάκης, για να υπάρξει προοδευτική κυβερνητική αλλαγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέκαθεν ήταν υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Δεν πρέπει, όμως, να παρερμηνεύσουμε το μήνυμα και το αίτημα των προοδευτικών πολιτών. Δεν είναι ένα αίτημα διάλυσης και τεχνητής επανασυγκόλλησης. Τα κόμματα έχουν ιστορία, έχουν παραδόσεις, έχουν ιδεολογία. Κι εμείς τιμούμε την ιστορία μας, τιμούμε τη διαδρομή μας. Μια διαδρομή που μας έφερε, στην πιο δύσκολη στιγμή της πρόσφατης ιστορίας του τόπου, στην κυβέρνηση. Με πρώτο αριστερό πρωθυπουργό τον ιστορικό μας ηγέτη, τον Αλέξη Τσίπρα».

Αναφερόμενη στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, και την οργανωτική ανασυγκρότηση, η γραμματέας του κόμματος επεσήμανε: «Αν πάμε σε έναν ιδιότυπο αναχωρητισμό, αν απομονωθούμε, θα χάσουμε. Αν πάλι προχωρήσουμε με μια λογική ρευστοποίησης, θα διαλυθούμε. Να πάρουμε, λοιπόν, πρωτοβουλίες για συνεργασία με κάθε προοδευτική δύναμη, με κάθε προοδευτικό πολίτη. Όχι να μετατραπούμε σε ένα ασπόνδυλο πολιτικό υποκείμενο, σε μια δεξαμενή επικύρωσης αποφάσεων των από πάνω.

Περίπου από 90 ομιλητές

Περίπου 90 άτομα έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των ομιλητών με κάποια μέλη να εκφράζουν παράπονα πως η συνεδρίαση της ΚΕ έπρεπε να ήταν διήμερη.

Μιλώντας ο επικεφαλής της ευρωομάδας Κώστας Αρβανίτηε, εμφανίστηκε ενωτικός ζητώντας από τον πρόεδρο του κόμματος να κάνει μια ξεχωριστή συνάντηση – συνεδρίαση για την «Αυγή» και το «Κόκκινο».

«Δεν υπάρχει ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν υπάρχει και το ότι εμείς είμαστε ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Αρβανίτης.

Ολγα Γεροβασίλη: Οποιος δεν αντέχει τη διαφορετική άποψη να πάει σε άλλο κόμμα

Υπάρχει από την κοινωνία το αίτημα για να υπάρξει συνεργασία με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις, είπε κ. Ολγα Γεροβασίλη στην Κεντρική Επιτροπή Δεν μίλησε κανείς για ρευστοποίηση.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης αναρωτήθηκε με νόημα να συμφωνήσουμε ότι οποίος λέει την γνώμη του δεν λειτουργεί ως υπονομευτής;

Ειπε μεταξύ άλλων ότι οι αναρτήσεις στο Facebook δεν εκφράζουν πολιτικές θέσεις. Είναι αναλύσεις γνώμες.

Σύμφωνα με πληροφορίες είπε ότι τα τρολ του διαδικτύου κακ;o κάνουν στον Πρόεδρο και στο κόμμα.

Σχετικά με τις εκλογές είπε μεταξύ άλλων ότι δεν λειτουργήσαμε συλλογικά σαν κόμμα. Αναφορικά με τις αλλαγές είπε ήμουνα πάντα υπέρ των αλλαγών και κάποιες τις οποίες αποφασίσαμε το 2019. Δεν προχώρησαν όπως θέλαμε.